Gå til sidens hovedinnhold

Helgefest på børsen

Aksjefolket tok helga på forskudd, og sendte ølkorkene i taket da oppløftende nøkkeltall fra USA tikket inn klokka halv tre.

Ferske tall fra amerikanske myndigheter indikerer at nedturen i arbeidsmarkedet er over. Antall sysselsatte utenfor jordbruket steg i september med 57.000 personer. Analytikerne hadde på forhånd spådd en nedgang på 25.000 personer.

Det er første gang på åtte måneder at det er vekst i den amerikanske sysselsettingen.

Vendepunkt?

- Dette kan være vendepunktet for arbeidsmarkedet. Bedriftene tror endelig at etterspørselen er sterk nok til at de kan ansette flere, sier seniorøkonom Kevin Logan i Dresdner Kleinwort Wasserstein, ifølge Bloomberg News.

Meldingen ga børsene over hele Europa et kraftig løft. Ved Oslo Børs steg hovedindeksen ett prosentpoeng i minuttene etter klokka halv tre. Også på Wall Street er stemningen upåklagelig. Nasdaq-indeksen er i skrivende stund nesten 2 prosent opp, mens Dow Jones stiger 1,1 prosent.

Bred opptur

Alle de mest omsatte selskapene unntatt Orkla og DnB steg i løpet av fredagen. Både Frontline og Tandberg er 5 prosent opp, mens RCCL stiger 3,2 prosent.

De to andre Tandbergene, Tandberg Data og Tandberg Television, steg enda brattere, og endte 7-8 prosent opp.

Gyllene tider

Elektronikkjeden Expert er blant vinneraksjene på Oslo Børs så langt i år. De mest forgjeldede av oss har fått flere tusen ekstra å rutte med etter gjentatte rentekutt fra Norges Bank, og en stor del av pengene vil ende opp hos de som lever av å selge kjøleskap, TV’er og annen forbrukerelektronikk.

Fredag gikk det en post på 700.000 aksjer i Expert, noe som bringer selskapet uvanlig høyt opp på omsetningslista. Kursen fortsatte å stige ut over ettemiddagen, og sluttnoteringen ble 7 prosent høyere enn i fjor.

Veidekke er et annet selskap som kom i fokus etter at det ble omsatt en kjempepost. To flaggemeldinger i minuttene som fulgte avslørte at det var Color Group med Olav Nils Sunde i spissen som hadde solgt eierandelen på 8,7 prosent. Kjøper er OBOS, som nå kontrollerer mer enn 30 prosent av de utestående aksjene i selskapet. Veidekke endte dagen med en oppgang på 2,9 prosent.

Kanadiske velgjørere

Fredag ble spenningen utløst ved Aker Kværner-eide Aker Verdal. Verftet har sikret seg en kontrakt på 750 millioner kroner på britisk sektor i Nordsjøen, og det sikrer sysselsettingen i et par år framover.

Oppdragsgiver er det kanadiske oljeselskapet EnCanada, som trenger hele tre stålunderstell i forbindelse med utbyggingen av Buzzard-feltet.

Aker Verdal har spesialisert seg på bygging av stålunderstell, og verdalingene har denne gangen danket ut verftsarbeidere i både Storbritannia og Spania.

Kontrakten fikk ingen store effekter på kursen, som endte 1 prosent opp.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem