Gå til sidens hovedinnhold

Hellas kan gå konkurs denne uken

Må skaffe nytt lån innen fire dager.

Hellas må ha nytt lån på i overkant av tre milliarder Euro innen utløpet av uken dersom landet skal unngå konkurs. Det skriver DNB Markets i en morgenrapport tirsdag.

På mandagens møte mellom de europeiske finansministrene fikk Hellas to år til på å nå målet for budsjettunderskudd. Men det ble ikke oppnådd enighet om finansieringen av disse to årene, eller hva man skal gjøre med det greske gjeldsnivået, ifølge DNB Markets.

Finansministrene i eurosonen bestemte på gårsdagens møte at Hellas skal få to år til på å nå målet for budsjettunderskuddet. I 2016 må ikke budsjettunderskuddet overgå to prosent av BNP.

Hvordan dette skal finansieres ble det derimot ikke tatt stilling til. En rapport til av EU, IMF og ECB anslår et ekstra finansieringsbehov på 32,6 milliardereuro frem til 2016.

Avgjørelsen vil trolig la vente på seg til neste uke, da eurosonens finansministre skal møtes igjen.

Samtidig er det en tydelig uenighet mellom eurosonens ledere og IMF om når den greske gjelden skal være «bærekraftig», noe som er definert til 120 prosent av BNP. På gårsdagens møte forlenget finansministrene også den fristen med to år, til 2022.

Det er imidlertid IMF uenige i. De holder på den opprinnelige planen om 2020. En enighet blant alle medlemmene av troikaen er nødvendig for at transjen på 31,8 milliarder euro som har blitt holdt tilbake siden juni, nå skal kunne utbetales.

Dermed har man ikke kommet opp med en løsning som også tok høyde for det greske låneforfallet på fem milliarder euro senere denne uken.

Låneforfallet har vakt bekymring i markedet, siden Hellas ikke har penger å betale tilbake långiverne. Det vil innebære en konkurs, ifølge DNB Markets.

Hellas skal derfor låne 3,125 milliarder euro i markedet i dag, i 1 og 3 måneders lån. Forrige gang Hellas hentet penger over tre milliarder euro var i midten av oktober. Selv om renten ble 4,24 prosent, bør ikke det volde noen problemer, mener DNB Markets.

Ifølge Nordea vil Hellas’ akutte behov for penger denne uken se ut til å bli dekket ved at greske banker rullerer deler av sertifikatbeholdningen.

Kommentarer til denne saken