*Nettavisen* Økonomi.

Heller sølvtøy enn aksjer

Mens nordmenn putter lite penger i aksjer, elsker vi sølvtøy. Vi har nesten like mye investert i sølvtøy som i aksjer, og er dermed helt sære i internasjonal sammenheng.

08.11.04 15:55

Utstrakt bruk av sølvbestikk er et særnorsk fenomen. Ingen andre land kan skilte med så mye sølvtøy per innbygger som vi har i Norge. Estimater viser at nordmenn har sølvbestikk for rundt 40 milliarder kroner bokstavelig talt liggende på kistebunnen og i skuffer og skap, ifølge Norges Gullsmedforbund.

Hvert år kjøper vi sølvtøy for rundt 350 millioner norske kroner.

De siste årene har salget av sølvbestikk sunket, trolig på grunn av trenden med dyrt designerbestikk i stål.

Ny tendens
Men nå viser de siste beregningene fra Norges Gullsmedforbund at salget på vei opp igjen. Gullsmedbransjen er optimistisk, og på bakgrunn av salgstall snakkes det forsiktig om en ny tendens.

Mens vi nordmenn viser en særnorsk interesse for sølvtøy, er vi lite interessert i å investere i aksjer. I internasjonal sammenheng har Ola og Kari en liten andel av sparepengene sine i aksjemarkedet.

Færre aksjer hos private
Tall fra Oslo Børs viser at andelen av aksjene på børsen som er eid av private investorer, nå er rundt 5 prosent. Andelen har de siste ti årene falt fra rundt 10 prosent.

Dagens andel utgjør drøyt 45 milliarder kroner, altså bare marginalt mer enn sølvtøyformuen i skuffer og skap.

Daglig leder John Peter Tollefsen i Stiftelsen AksjeNorge synes nordmenn sparer for lite i aksjer. - Jeg tror svært mange går glipp av en solid meravkastning på sparepengene sine over en del år, sier Tollefsen til TV 2 Nettavisen.

Sparer i hus og hytte
Han bekrefter at nordmenn i internasjonal sammenheng sparer lite i både enkeltaksjer og aksjefond. Av finansformuen her i landet er rundt 20 prosent i aksjer og aksjefond, mens rundt en tredjedel står i banken uansett hvor lav renten er, ifølge Tollefsen.

Han tror den begrensede interessen for aksjer og aksjefond delvis har sammenheng med at nordmenn sparer i hus og hytter, delvis at det er lite fokus på eget ansvar for pensjon og delvis at næringslivet i Norge i stor grad har hentet kapital fra institusjoner.

Tollefsen har ikke egentlig noe mot sølvtøy, men legger til:

- Man kan jo vurdere hvor mange kniver og gafler man egentlig har bruk for. Når det behovet er dekket, mener jeg aksjer er et godt alternativ.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.