Koronakrisen har vært en krevende periode også for elbiler. Mange etterlengtede elbilmodeller er blitt utsatt, samtidig som salget av dieselbiler på bruktmarkedet har skutt i været. Det har vært drevet av dårligere utvalg innen elbiler og usikkerhet rundt fordelene ved nullutslippsbilene.

De siste tallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) er dermed gode nyheter for elbiltilhengerne. Elbilandelen av norsk nybilsalg skjøt kraftig opp fra 45,1 prosent i juli til 52,8 prosent i august. Det er første gang siden mars i år at elbilandelen er over 50 prosent.

Ikke helt fornøyd

- Dette er veldig gledelig, selv om vi burde ligge enda høyere. På privatbiler er vi helt oppe i 73 prosent, så vår utfordring er at vi bør ha høyere elbilandel på firmabiler, sier Christina Bu, daglig leder for Elbilforeningen, til Nettavisen.

Les også: Ny ordning gir elbileierne prissjokk

Foreningen har tidligere uttalt at andelen elbiler i nybilsalget bør nærme seg 60 prosent ved årsslutt dersom Stortingets mål om å fjerne all nybilsalg av diesel- og bensinbiler innen 2025.

- Skal vi nå målet om 100 prosent elektrisk nybilsalg i 2025, må både salgstallene opp og utbyggingen av hurtigladere holde tritt med antallet elbiler på veiene, uttalte foreningen i forrige måned.

Les også: IEA-sjef Fatih Birol: - Elbiler er ikke vinneren i bilmarkedet

Vendepunkt

Bu tror imidlertid at fremgangen den siste måneden indikerer at man har går inn i en lang bedre høst for elbilsalget.

Les også: Tesla-kollaps i Norge

- Jeg tror dette er et vendepunkt. Endel lanseringer av elbiler har vært utsatt som følge av koronakrisen, men vi ser at det kommer mange elbiler utover på høsten, sier Bu, som viser til at Volkswagens ID.3 og Tesla-konkurrenten Polestar kommer for fulgt utover høsten.

Men selv om elbiler gjør det bra på nybilmarkedet, er de aller fleste biler som kjøpes i Norge fortsatt dieselbiler. Det kan du leser mer om her: Kjempevekst i dieselbil-salget i Norge