Hanevold er én av mange som reiser mye rundt i verden med jobben. Sjokoladehjertene har i årevis fungert som gaver til kunder og partnere i utlandet.
– Jeg har reist i 10 år og alltid kjøpt med meg Freias Melkehjerter som gaver til kunder og partnere i utlandet, sier han, og legger til:
– Det som er fint med Melkehjertene er at det er noe typisk norsk med det norske flagget på esken. «Et lite stykke Norge,» som de sier i reklamen. I tillegg er det såpass rimelig at kundene aksepterer det. Alle liker jo sjokolade, sier han.
Men da Hanevold skulle levere fra seg esken til den amerikanske partneren, fikk han seg en overraskelse. Ved siden av det norske flagget på sjokolade-esken oppdaget han at det sto «Made in Lithuania.»
– Dette kjøper jeg ikke igjen. Jeg følte meg lurt. Du forutsetter at det er norsk, det er jo ikke noe som er profilert som mer erkenorsk enn Freia Melkesjokalde, sier Hanevold.
Han mener det er greit at produsenten oppgir hvor sjokoladen lages, men sier at de heller burde trykket informasjonen diskré på baksiden av sjokoladeesken.

Enorme prisforskjeller: – Netthandelen er i ferd med å få seg en smell
Postet hendelsen på Facebook
Da Hanevold kom tilbake fra forretningsreisen bestemte han seg for å poste hendelsen på facecook-siden Frequent Traveler Norge.
Siden er i hovedsak for forretningsfolk som reiser mye til utlandet, og har mer enn 6000 medlemmer. Det viste seg at flere i gruppen har kjøpt Melkehjertene i årevis som gaver til utenlandske kunder.
ADVARSEL! Jeg er neppe den eneste som synes det er hyggelig å kjøpe med noe typisk norsk når jeg skal besøke partnere i utlandet. Melkehjerter som selges på Tax Free er en ypperlig gave med norsk flagg og en hyggelig pris. Men er det norsk? Nei da, MADE IN LITHUANIA.
Posten ble godt mottatt og flere skrev at de nå ville slutte å kjøpe produktet.
«Huff trist, det viste jeg ikke» kommenterte en annen i gruppen.
«Jeg har alltid med 2 bokser. Alltid populære! Skuff at de ikke er laget her da.» Skrev en annen.
Mangler teknikken i Norge
Nettavisen har stilt presseavdelingen til Mondelez, som eier Freia, flere spørsmål om produksjonen av sjokoladehjertene. Negar Sabaghzadeh, presseansvarlig i Norden svarer følgende i en e-post:
– Produktet er fortsatt laget av Freia Melkesjokolade med norsk melk her på Rodeløkka, men fraktet til Litauen for å støpe og pakke. Vi har ikke teknikken som trengs for støpe Melkehjerter i vår fabrikk i Oslo, da må vi benytte oss av andre produksjonsanlegg i bedriften.
Vi har bedt sjokoladegiganten kommentere at forretningsreisende vil slutte å kjøpe produktet som kundegaver fordi det ikke fremstår som norsk. I tillegg har vi bedt dem opplyse om hvilke produkter som lages i Norge og i utlandet, og dessuten hvilke land sjokoladene produseres i.
– Selve sjokoladen er laget i Norge med norsk melk fra trønderske kuer, og sjokoladen er produsert på vår Freia-fabrikk fra 1889 i Oslo sentrum. Freia er dessuten et helnorsk merke med kjente sjokolader som Freia Melkesjokolade, Kvikk Lunsj og Kong Håkon konfekt, skriver Sabaghzadeh.
Han sier at størstedelen av sjokoladene lages i Oslo.
– 95 prosent av alle melkesjokoladeprodukter lages her. Det som må støpes og pakkes i utlandet er det vi ikke har linjer til å produsere i Oslo. Men all Freia melkesjokolademasse lages i Oslo, opplyser Mondelez.
– De er transparente
Haakon Dagestad er kommunikasjonsdirektør i Travel Retail Norway. Selskapet står bak Tax Free butikkene på flyplassen i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.
– Har dere fått noen negativ respons fra kundene på produktet?
– Vi har ikke tidligere fått noen negative tilbakemeldinger på produktet, sier Haakon Dagestad, kommunikasjonsdirektør i Travel Retail Norway, sier Dagestad.
Han mener den tydelige merkingen med produksjonssted Litauen handler om at Mondelez ønsker å være transparente med kundene sine.