Boeing 737 Max skaper store problemer for Norwegian. Nå kan selskapet vente seg en gigantregning for å holde flyene på bakken. Etter flykatastrofen i Etiopia, er alle selskapets fly parkert, og Bjørn Kjos ber reisende om unnskyldning i videoen over.

Den ble først publisert av Norwegian på Twitter.

- Først av alt vil jeg be om unnskyldning til reisende som er berørt av vår midlertidige stans i flyvningene med Boein 737 Max, åpner Kjos med.

- Våre fantastiske ansatte har jobbet dag og natt for å ta hånd om våre kunder, som er vår øverste prioritet, sier Kjos og presiserer at de har jobbet intenst med erstatningsfly til de reisende.

At denne flytypen er satt på bakken berører bare én prosent av Norwegians flyaktiviteter. Kjos forventer at flyene er i luften igjen snart. Mange har stilt spørsmål om hvordan flyselskapet berøres finansielt av flystansen, og Kjos gjør det klart at regningen vil bli sendt til produsenten av flyene, Boeing.

Norwegian fulgte etter

Tirsdag meldte Norwegian om at de følger en rekke land og selskaper ved å parkere Boeing 737 Max inntil videre. Beslutningen kom etter anbefaling fra europeiske luftfartsmyndigheter.

Ifølge en melding fra selskapet er det 19 flyvninger som er kansellert, mange av dem fra Gardermoen.

Les lenger ned i saken hvilke avganger som er kansellert.

Lover å informere

18 av Norwegians 163 fly er Boeing 737 Max 8. Flytypen har opplevd mye kritikk den siste tiden etter en ulykke i Etiopia hvor 157 mennesker mistet livet. Ulykken kommer kort tid etter en annen ulykke med den samme flytypen i Indonesia.

– Passasjerrer som er berørt, blir kontaktet direkte via SMS. Det er viktig at alle andre passasjerer forholder seg som normalt. Vi slår sammen flyvninger som betyr at de aller fleste som blir berørt får ny avgangstid samme dag, skriver Norwegian i meldingen.

Ifølge Finansavisens kilder ble det tirsdag rapportert at det vil koste Norwegian omtrent 15 millioner per dag flyene står på bakken. Det kommer i en tid hvor det har vært store utfordringer for flyselskapet.

For å unngå flest mulig kanselleringer, skal selskapet slå sammen flyvninger og omdisponere flyflåten. Passasjerer vil bli forsøket booket om til andre avganger.

Ifølge kommunikasjonsdirektøren mener de å ha jussen på sin side.

– Dette er en helt ny flytype og man må forvente at den kan benyttes i kommersiell trafikk uten forsinkelser, sier Sandaker-Nielsen til E24.

Han understreker at i utgangspunktet ville det være tusenvis av passasjerer som skulle fly med Boeing 737 Max, men grunnet omdisponeringer av flyflåten vil det ramme «noen hundre».

Disse avgangene er innstilt onsdag 13. mars

Trondheim kl. 0655

Trondheim kl. 0855

Stavanger kl. 0900

Budapest kl. 1040

Stockholm kl. 1200

Harstad/Narvik kl. 1325

Edinburgh kl. 1355

Ålesund kl. 1505

Trondheim kl. 1740

Stockholm kl. 1900

Fra Harstad:

Oslo kl. 1540

Fra Stavanger:

Oslo kl. 1015

Fra Ålesund:

Oslo kl. 1635

Fra Trondheim:

Oslo kl. 0830

Oslo kl. 1620

Oslo kl. 2040

Fra Edinburgh:

Oslo kl. 1025

Fra Stockholm:

Oslo kl. 1330

Oslo kl. 2130

Det melder NRK.