Det pågår en streik utenfor Olivia Hegdehaugsveien. Flere av restaurantens ansatte har gått ut i streik. Målet er Fellesforbundets tariffavtale. Arbeidsgiver Olivia mener på sin side at selskapets husavtale er bedre og at flertallet i Olivia foretrekker husavtalen.

Konflikten er anspent. Streiken har snart vart i to uker. Nettavisen har vært i kontakt med flere kilder som melder om svært dårlig stemning mellom Olivia-ledelsen og de streikende. Partene virker ikke å ha kommet noe nærmere hverandre i løpet av de to siste ukene.

Vet du noe om denne saken? Send tips til journalisten på e-post eller ta kontakt på nummer +4790781160. Nettavisens journalister bruker også Signal og Whatsapp.

Knuste vinflasker

På streiken som fant sted tirsdag hadde flere av Fellesforbundets medlemmer møtt opp fra diverse organisasjoner. Noen av streikevaktene hadde også stilt seg utenfor én av inngangene der kjøretøy kan kjøre inn. Nettavisen fikk opplyst av streikende på stedet at de ønsker å gjøre det vanskelig for leverandører å komme til.

Det klarte de.

Tine fikk ikke levert varene sine og en kasse med vin har også blitt knust tirsdag ettermiddag. Det bekrefter begge parter i konflikten.

Steffen Chapman er konsernkjøkkensjef ved Olivia og forsøkte tirsdag å frakte et par kasser med vin inn på Olivia-restauranten ved Hegdehaugsveien.

Chapman og kollegene hadde avtalt med sjåførene å stoppe et stykke unna restauranten i Oscars gate. Deretter tok de vinkassene i egne hender for å frakte kassene trygt inn til restauranten.

– Når vi nærmer oss inngangen danner noen av de streikende en «menneskelig kjede». Jeg finner en luke. Han ene hopper foran meg og dulter borti meg.

– En person holder på meg mens jeg holder to vinkasser. Jeg beveger meg sakte men sikkert mot restaurantens varelevering. Til slutt faller kassene i bakken fordi han fysisk holder igjen vinkassene mens jeg går fremover, legger han til.

– Provoserende

– Hvordan opplevde du dette?

– Ganske provoserende, sier Chapman.

Nettavisen har vært i kontakt med en av de streikende som var vitne til hendelsen. Han sto på sidelinjen, men har en helt annen opplevelse av situasjonen.

– Han ba de om å tre til siden. De hadde ikke noe særlig lyst til å tre til siden. Han gikk på noen med såpass kraft at kassen falt i bakken, sier tillitsvalgt for utestedet Folk Esben Strøm til Nettavisen.

Chapman er uenig i dette:

– Det var vanlig gange, med ett utrykk at jeg ikke ville bli holdt igjen. Det ble også kommunisert direkte til personene. Det var flere hender på både meg og vinkassene, understreker han.

Fem vinflasker ble knust, ifølge Chapman. Det er ikke snakk om store verdier.

Strøm videreformidler også fra de andre som sto foran inngangen at akkurat denne gjengen var der som sympatisører. Merethe Solberg i Fellesforbundet er kjent med hendelsen, men var ikke til stede. Solberg understreker også at det var ingen av de streikende Olivia-ansatte som medvirket til denne hendelsen.

Chapman forteller at de streikende har forhindret vareleveranser i hele dag.

– Det startet under hovedleveransen av melk og fløte fra Tine. De stilte seg i og rundt varebilen, sier han.

– Ubehagelig

Olivia-ledelsen bekrefter at én leverandør har hatt problemer med å levere.

– I dag stoppet de en av Tine-leveranse, sier HR-sjef Kristin Arnkværn.

– Hva tenker dere om det?

– Det blir veldig ubehagelig for disse sjåførene som kommer for å levere hit. Det er vondt for dem. De ringer inn til oss, sier Arnkværn.

Tre Olivia-kollegaer ble også stoppet fysisk, da de skulle bære inn vin til restauranten rett etter markeringen, forteller Arnkværn.

Hun bekrefter også hendelsen med vinkassene.

– Det var to av de streikende fra Fellesforbundet (ikke Olivia-medarbeidere) som stilte seg opp og dyttet vår kollega, slik at en vinkasse gikk i bakken og fem flasker knuste, sier Arnkværn.

– Ble ikke levering

Tine bekrefter at de ikke fikk levert i dag.

– Det ble ikke noe levering der i dag. Det var så mye folk og så vanskelig å få levert at sjåføren bestemte i samråd med sin leder å returnere til Kalbakken, sier pressevakt i Tine, Olav Håland, til Nettavisen.

Håland forteller at sjåføren ikke ønsket å bidra til noe ytterligere konflikt.

– Hvordan opplevde han dette?

– Jeg tror det var rolig og greit. Det var ingen oppstyr og det foregikk i ro.

Hvordan oppe

– Han ville ikke lage noe styr, da fant vi ut at det bare er greit å kjøre varene tilbake, sier han.

Står ikke bak dette

Merethe Solberg fra Fellesforbundets avdeling 10 har hørt om hendelsen med vinkassen, men var ikke til stede. Hun understreker at hun derfor ikke vet hva som har skjedd.

– Det å være fysisk er ikke noe vi står bak eller støtter som forbund. Det stiller vi oss ikke bak, sier Solberg til Nettavisen.

Solberg understreker at de gir full støtte til å blokkere en Tine-levering.

– Det viser solidaritet og støtte. Det ble gjort på en rolig måte og viser at LO-er stort. Det er helt innafor, avslutter Solberg