BRYN (NETTAVISEN ØKONOMI): På IT-messen NextM, arrangert av mediebyrået Mindshare, er det et yrende liv under et knippe sirkustelt på Bryn i Oslo.

I det innerste teltet møter vi markedsteknolog Mia Toft (26). Hun gjør seg klar for å få en mikroprosessor operert inn i hånden.

- Hva, ble dere ikke chippet da dere var små?

Det er Mia overbevist om at barn og unge kommer til å si om ti års tid. Nå skal hun få satt inn chippen som hun forventer skal gjøre livet enklere.

- Jeg skal lagt inn få inn jobbkortet, så jeg slipper å skanne det og kan betale for lunsjen, jeg skal få smartlock på huset så jeg slipper nøkler og login til Macen min. Og så håper jeg at jeg kan legge inn SatsElexia-kortet, sier Mia.

Chip som togbillett

Med andre ord, alle de hverdagslige handlingene som krever at du identifiserer deg. Chipen blir satt inn med en steril kanyle i et mykt felt under huden i hånden.

Svenske Biohax har satt inn slike chipper i rundt 4000 svensker så langt. Jowan Österlund, administrerende direktør, viser oss sin egen chip - den er på størrelse med et «litt stort riskorn» og strengt tatt ikke er synlig der den er plassert i den myke hudfolden mellom tommelen og pekefingeren.

De praktiske mulighetene er mange, selv om få kommersielle aktører har kastet seg på ennå. Ifølge SVT er det statlige svenske jernbaneselskapet (SJ) det første reiseselskapet i verden som tillater at billett-informasjonen ligger på en chip inne i hånden.

NFC

Den utbredte standarden NFC (Near Field Communication) gjør det mulig å lese av informasjon fra chipen til en kortleser. Det er den samme teknlogien som er vanlig å bruke på innganskort.

- Alt som er kompatibelt med NFC kan legges inn på chipen. Det er litt sikrere, litt smidigere - og litt kulere, sier Österlund.

Fredrik Enersen i mediebyrået Mindshare viser oss hvordan informasjonen overføres.

- Ved hjelp av en skanner kan vi legge informasjonen vi ønsker inn på et program på datamaskinen. Når chipen er på plass, leses infoen av med NFC-leseren, slik at alt du trenger da ligger på chipen.


Som et bankkort

Adgangskort og nøkler er en ting. Men hva om du også kunne betale med chipen i hånda og droppe betalingskortet?

- Prinsipielt er det ingen forskjell teknologisk på om chipen sitter under huden eller på et bankkort. Det nye er bæreren. Men vi har ikke hatt noen forespørsler om dette ennå, sier Eivind Gjemdal, administrerende direktør i Bits, finansnæringens infrastrukturselskap.

- Hva skjer om noen spør?

- Da må gjøre en grundig vurdering. Det er jo noen etiske spørsmål her også, så det er en sjekkliste vi i så fall må gjenom med våre advokater, før vi kunne godkjent dette, selv om det teknologisk er sammenlignbart med andre NFC-kompatible løsninger.

SatsElexia sa ja

I sirkusteltet er Mia ferdig med chippingen. Det hele var over på et par minutter:

- Gjorde det vondt?

- Nei, det var som et lite klyp i armen.

Men ville treningssenteret akseptere chipen? Det var Mia Toft spent på. Et par timer etter at Nettavisen lagde videoen, sendte hun oss denne tekstmeldingen:

«En av de andre på kontoret var innom Sats og la inn på chippen! Ikke noe problem!»