*Nettavisen* Økonomi.

Her er årets skatte-hitter

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

I forbindelse med finanskrisen er det dukket opp noen nye skattespørsmål du bør ha oversikt over.

25.04.09 18:42

Krisen i finans- og boligmarkedet har gitt mange en litt annen hverdag det siste året. Og det er spesielt nå du må passe på.

I Skattebetalerforeningen merker de pågang fra folk som lurer på skattemessige spørsmål til situasjoner de ikke har opplevd før.

- Det som er nytt i år er tap ved salg av aksjer og tap ved boligsalg. Det henger naturligvis tett sammen med sviktet i boligsalget og finanskrisa, sier advokat i Skattebetalerforeningen Gry Nilsen til Nettavisen.

Hun har på oppdrag fra Nettavisen satt opp spørsmålene knyttet til dette, og gir deg svarene nederst i artikkelen.
Les svarene på de mest vanlige spørsmålene her.

Det som er viktig å huske på når det gjelder fradrag fra salg av bolig er at du ikke kan ha bodd i leiligheten mer enn ett år de siste to årene, forteller Nilsen.

Har du bodd i huset eller leiligheten lenger, har du ikke rett til å trekke fra et eventuelt tap på skatten.

- Reglene er lagt opp til at man skal kunne selge boligen sin med fortjeneste skattefritt. Det er det regelen prøver å gjøre. Men det betyr også at et eventuelt tap ikke er fradragsberettiget, forteller Nilsen.

Dersom du planlegger å selge hus eller leilighet nå, kan det altså lønne seg å tenke på tidspunktet du bør selge på i forhold til om du kan få fradrag på skatten for 2009.

«Årets hitter»:

Tap ved salg av bolig
Spørsmål: Jeg eide en leilighet i nesten 2 år, før jeg solgte den i slutten av 2008, med stort tap. Er dette noe man kan få fradrag for, eller gjelder det kun hvis du selger med tap innen det første året?

Svar: Om du får fradrag for tap eller ikke avhenger av om du har bodd i leiligheten eller ikke.

Hvis du har bodd i boligen hele eiertiden din får du dessverre ikke fradrag for tapet.

For å få fradrag for tapet må du ha bodd i boligen mindre enn ett år i løpet av de to siste år før salget.

Spørsmål: Jeg solgte en bolig med tap i 2008. Jeg hadde eid og bodd i boligen mindre enn et år. Hva må jeg sende med av dokumentasjon.

Svar: Tapet er fradragsberettiget. Du trenger ikke sende inn noen dokumenter, men ha dem liggende klar. Beregn tapet, og før det opp under "Poster som ikke er forhåndsutfylt" i post 3.3.6. Selve beregningen må sendes inn.

Er du medlem i Skattebetalerforeningen kan du laste ned et skjema for beregning av tapet.

Ta på salg av aksjer
Når det gjelder aksjetap er det mange typer spørsmål. Dette er et av dem:

Spørsmål: Jeg har et realisert tap på 300.000,- på aksjer. Kan det være lurt å overføre (hvis det går an) noe av tapet til neste år?

Svar: Hele tapet må tas i år. Hvis det fører til at inntekten blir negativ (summen av aksjetapet og andre fradrag er større enn inntektene) vil restfradraget automatisk føres over på ektefellen. Er du derimot singel eller samboer vil resten av fradraget bli et fremførbart underskudd som kan føres til fradrag neste år. Man må selv føre opp fradraget. Legg merke til at aksjetapet ikke vil påvirke hva du skal betale i trygdeavgift og eventuell toppskatt. Har du lønn, pensjon eller næringsinntekt vil altså ikke skatten komme i 0 selv om nettoinntekten gjør det.

Spar penger med Nettavisen:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag