Oslo Børs har gått så det suser den siste måneden.

På egen 100-årsdag torsdag steg den hjemmelige børsen riktignok med beskjedne 2,12 prosent, men det var til gjengjeld den tredje strake dagen med oppgang.

Og ikke nok med det. Går vi en uke tilbake kan Oslo Børs skilte med en oppgang på hele 7,21 prosent. Tar vi siste måned kan selskapene som er registrert på børsen skryte av en oppgang på 9,47 prosent.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmekler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

For første gang på lenge er det faktisk slik at en plassering på 100 000 kroner i et indeksfond (som følger Oslo Børs slavisk) ved nyttår ville gitt deg mer avkastning enn 411 av de 412 sparekontoene som står oppført i Finansportalen.no som driftes av Forbrukerombudet.

Den beste sparekontoen, i Din Bank, gir en effektiv innskuddsrente på 4,21 prosent. Resten ligger fra 4,15 prosent til 0,05 prosents rente.

Oslo Børs har steget med 4,17 prosent siden nyttår.

Her har de best innskuddsrente:

Bank

Kontotype

Effektiv innskuddsrente

Din Bank (Sparebanken Øst)

Din Konto

4,21 prosent

Skudenes og Aakra Sparebank

Langtidssparing

4,15 prosent

OBOS Lån og Spar

Kapitalkonto

4,10 prosent

Sparebank 1 Hallingdal

PULS

4,10 prosent

Gjensidige Bank

Fordel Pluss - Sparekonto

4,05 prosent

Og har du valgt norske aksjefond som investerer i norske bedrifter kan du ha skummet markedet for enda mer. 26 av 59 norske aksjefond har bedre avkastning enn Oslo Børs fra nyttår til nå.

Her er de beste norske fondene:

Pareto Aksje Norge

Norske fond

10,25 prosent

Pareto Verdi

Norske fond

9,42 prosent

DnB NOR SMB

Norske fond

9,25 prosent

Fondsfinans Spar

Norske fond

8,67 prosent

PLUSS Markedsverdi

Norske fond

7,29 prosent

NB-Plussfond

Norske fond

6,94 prosent

Terra Norge

Norske fond

6,54 prosent

Nordea Vekst

Norske fond

6,50 prosent

Holberg Norge

Norske fond

6,44 prosent

WarrenWicklund Norge

Norske fond

6,33 prosent

Det kan tyde på at markedet tror finanskrisen er over bunnen for denne gang. Og med en styringsrente som, etter Norges Banks egne beregninger, er på vei ned mot rekordlave 1 prosent med etterfølgende fall i innskudds- og lånerenter kan dette være tiden for å gå inn i fondssparing.

Og nå melder ekspertene at muligheten for at børsen skal opp er større enn et nytt verdifall.

Tror det snur
- Det er sant at du hadde fått mer igjen på å investere på Oslo Børs enn å sette pengene i banken etter nyttår, og alternativavkastningen i rentemarkedet er lik null, sier fondsforvalter Stig Tønder i Delphi til Nettavisen.

Det merkes på kundetilstrømningen.

- Vi merker at det begynner å komme mer og mer penger over i aksjefond. Vi ser også at folk begynner å plukke aksjer igjen, men dette skjer gradvis og frykten og usikkerheten er langt fra borte. Folk flest er mer nervøse for risikoen i aksjemarkedet enn de er for å gå glipp av en eventuell gevinst. Derfor er man mer fornøyd med bare å bevare pengene, sier Tønder.

Nå ser imidlertid bransjen tegn som tyder på at børsen skal opp.

- Det store spørsmålet er hvordan det kommer til å utvikle seg fremover, og vi mener det ser bedre ut nå enn for tre måneder siden. Når det er sagt er risikoen stor i en slik fase vi er i nå, og det kan absolutt komme tilbakeslag, men det ser betydelig bedre ut. Derfor mener vi risikoen er større på oppsiden enn på nedsiden slik det ser ut idag, sier Tønder.

I klartekst betyr det at sannsynligheten for at Oslo Børs skal opp er større enn sannsynligheten for at man skal få et ytterligere verdifall.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmekler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere