*Nettavisen* Økonomi.

Her er årets verste virus

Her er 2005s verste, mest ondsinnede, dummeste og mislykkede virus. Sjekk listen.

21.12.05 06:57

Både virus og annen skadelig kode har angrepet pc-ene våre i løpet av 2005. Sikkerhetsselskapet Panda Software har laget en årskavalkade over de mest irriterende og også talentløse virusene fra fjoråret.

Slik unngår du virus

Årets første:
Downloader.AEE var det første viruset som ble oppdaget i 2005. De som skrev dette viruset har neppe mange venner å feire nyttårsaften med, for knapt var det nye år ringt inn før denne trojaneren ble oppdaget første gang.

Årets mest irriterende:
Panda Software mener dette uten tvil er Elipter.D, som hindrer flere enn 90 programmer i å kjøre på pc-en din, herunder både Word, Excel og Winzip.

Årets luring
Ormen Sober.V brukte neste års store sportshendelse, fotball-VM i Tyskland, til å lokke folk gjennom å tilby gratis billetter.

Årets mest talentløse:
Den trojanske hesten Banker.APM forsøkte å stjele fortrolige bankopplysningen. Suksessen uteble dog på grunn av en haug med programmeringsfeil.

Årets løgner:
Downloader.EJD ble spred via e-post som utga seg for å være fra Microsoft.

Disse e-postene advarte deg om farene ved ormene Zotob og IRCBot, som herjet internett i august. Målet var å narre deg til å laste ned en falsk fiks, som skulle hindre at du ble infisert.

Årets mest ondskapsfulle:
Her peker særlig to virus seg ut. Ormen Zar.A brukte emnet «donasjoner til ofrene for den asiatiske tsunamien» for å narre folk, mens Dowloader.ENC utnyttet tragedien i kjølvannet av orkanen Katrina.

Sistnevnte fungerte via en nettside som utgav seg for å støtte Katrinas ofre, men som i stedet lastet ned trojanske hester på de besøkendes pc-er.

Årets mest observante:
Den trojanske hesten Bancos.NL skilte seg ut i denne kategorien. Virusets mål vår å spionere på deg for å lokke fra deg konto- og passordinformasjon når du brukte nettbanken din.

Selve fremgangsmåten er ikke spesielt særegen, men mens andre trojanere kun kan overvåke et par hundre nettsider var Bancos.NL i stand til å overvåke rundt 3.000 adresser samtidig.

Årets slemmeste:
Trojanerne Format.A., Tahen.A og Tahen.B. Førstnevnte retter seg mot den bærbare spillkonsollen Playstation Portable, mens de to siste har brukere av Nintendo DS i siktet.

Disse virusene er ikke irriterende, de kan ødelegge maskinen på mye at du like godt kan kaste den.

Årets mobile:
ComWar.A er den første ormen for mobiltelefoner som kan sende seg selv videre via MMS-meldinger, på samme måte som de klassiske e-postormene.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag