*Nettavisen* Økonomi.

Her er de billigste skileilighetene

Foto: (Finn.no)

Du får et krypinn rett ved bakken for under millionen. Sjekk prisene.

17.01.10 09:21

Da finanskrisen satte en brutal stopp for oppgangen i fritidsboligprisene, var det markedet for leiligheter i fjellet det gikk hardest utover.

SE BILDER NEDERST I SAKEN

Mange av disse var såkalte lavinnskuddsleiligheter, med høy fellesgjeld. Storstilt utbygging av slike prosjekter i de gode årene fra 2003 - 2006 gjorde at markedet flommet over da krisen kom.

SELGE BOLIG? Finn megler

Nå har fritidsboligmarkedet kommet seg skikkelig på fote igjen, i likhet med boligmarkedet. Prisene gikk opp gjennom mesteparrten av fjoråret.

Nettavisen har sett nærmere på hva som nå tilbys av leiligheter på de mest populære alpinstedene. Fasiten er at du får leilighet i nærheten av bakken til under, eller rundt millionen, også på de dyreste stedene som Geilo, Hemsedal og Hafjell.

Tilsynelatende billigst er innskuddsleilighetene. Disse er organisert i borettslag der du sammen med leiligheten overtar en andel av fellesgjelden. Denne kan være tre-fire ganger større enn innskuddet. Du må da påregne en betydelig månedlig fellesutgift.

Et eksempel på en slik er en leilighet med et bruttoareal på 42 kvadratmeter i bunnen av skibakkene i Hemsedal . Innskuddet er på beskjedne 395.000 kroner, mens fellesgjelden er på 574.000 kroner.

Preben von Malchus hos Foss & Co sier til Nettavisen at interessen for slike innskuddsleiligheter har tatt seg opp.

- Mange har oppdaget hvor gunstig dette er. Leieinntektene gjør at kostnadene ved å sitte på en fritidsbolig blir mye lavere, sier Malchus.

Leiligheten Malchus selger har utleieplikt. Den har en garantert leieinntekt på 56.000 kroner per år.

2754

Utleieklausulen er slik at eier kan velge kun én uke av de populære vinterukene til eget bruk. Velger han for eksempel å bruke den i vinterferien, kan han ikke bruke den i jula eller påsken. Det vil si, han kan det, men da reduseres den garanterte leien.

Malchus mener det er fornuftig å kjøpe leilighet med utleieplikt.

- En storbruker bruker ikke en slik leilighet mer enn fire-fem uker i året uansett. Resten av tiden står den ubrukt dersom den ikke leies ut, sier han.

Selveierleilighetene er naturlig nok dyrere, men da disponerer du leiligheten helt selv. Men også her er det mulig å få noe i nærheten av bakkene til under en million (se bildekaruesellen under).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.