Gå til sidens hovedinnhold

Her er de trygge jobbene

Økonomien stuper og jobbene sitter løst. Her er jobbene som sklir unna finanskrisen.

Alle tall økonomiske tall peker i én og samme retning nesten uansett hvor i verden du ser på; ned, ned og enda mer ned.

Makrorapporten til DnB NOR mandag viser at fire år med vekst i industriproduksjonen er over. Nå har produksjonen vært fallende siden april. Samtidig forventes det at nedgangen fortsetter i flere år fremover.

Det kommer til å gå ut over norske arbeidsplasser.

Noen arbeidsplasser er imidlertid tryggere enn andre.

Her er du trygg
Ifølge forsker Torbjørn Eika ved makroøkonomisk gruppe på SSB peker minst to sektorer seg ut som relativt sikre.

- De helt klart sikreste jobbene er i offentlig sektor. Vi regner også jobbene i oljevirksomheten og leverandørvirksomheten til den løpende driften som rimelig sikre, i hvert fall en stund fremover. Det kommer neppe til å bli store kutt i aktiviteten, og vi regner med at oljeprisen ikke kommer til å gå noe særlig under 45 dollar fatet. Vi regner også med at den vil stige i annet halvår neste år. Det innebærer også at oljeinvesteringene bør klare å holde seg på dagens nivåer eller øke litt, sier Eika til Nettavisen.

Den konklusjonen har også DnB NOR Markets kommet fram til.

- Vi mener olje, vann, kraftforsyning og bergverk kommer til å klare seg som i dag, mens offentlig sektor går opp i antall ansatte, sier seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen.

Det lover godt for universitetsansatte, lærere, sykepleiere og andre stats- og kommuneansatte.

Her er du utrygg
Samtidig sier Eika at bygg- og anleggsbransjen kommer til å fortsette å slite. Her mener han imidlertid det offentlige kan gjøre mye for å holde hjulene i gang.

(Saken fortsetter under bildet)

- Dette er jo arbeidskraft og produksjon det offentlige har behov for, og det er en bransje det er enkelt å sette i gang tiltak overfor, sier makroøkonomen.

Svakere etterspørsel fra husholdningene innebærer dårlige utsikter for varehandel.

- Bilselgere og eiendomsmeglere er åpenbart i faresonen. Finanssektoren regner vi også med at vil nedbemanne. Etterspørselen etter fancy spareprodukter vil kanskje ikke være den største i tiden fremover, sier Eika.

Han legger til at konjunkturnedgangen i utlandet blir trolig klart sterkere enn i Norge, vil konkurranseutsatt virksomhet til å slite.

- På kort sikt motvirkes den svake etterspørsel av svak kronekurs. Det gir oss en konkuranseevnegevinst, men vi regner med at krona vil styrke seg fremover. Da forsvinner denne gevinsten, sier Eika.

(Saken fortsetter under bildet)

Bech-Moen sier at spesielt eksportører av varige goder som møbelindustrien og underleverandører til for eksempel bilindustrien også kommer til å rammes hard.

- Det er de varige verdiene husholdningene først kutter. Handel med ikke-varige verdier som mat er bedre rustet.

Årsaken er enkel.

Verden faller
Ute i verden ser det nemlig enda dystrere ut enn her hjemme.

I november mistet 533.000 arbeidstakere i USA jobben mot forventede 340.000. Det er ikke bare katastrofale tall, men også det største fallet i arbeidstakere på 34 år. Det betyr også at antallet færre jobber i USA det siste halve året har kommet opp i 1,5 millioner.

- Samtidig ser vi også at det bremser kraftig opp hos tradisjonelt store handelspartnere som Tyskland, Sverige og Storbritannia. Det som er spesielt er at det stopper opp i alle land der ute samtidig, sier Bech-Moen.

I Sverige er bilindustrien i fritt fall, mens makrorapporten Bech-Moen har laget for DnB NOR viser tall som får ekspertene til å spå den største nedturen i tysk økonomi siden krigen.

Fra august til september falt blant annet ordreinngangen i landets industri med mer enn 8 prosent, det største fallet i én og samme måned noensinne.

- Full stopp og avtakende vekst rund baut betyr også at det blir vanskelig å vri eksporten over på nye markeder, sier seniorøkonomen.

Norge på vei ned
Tilbake i Norge merkes de dårlige tallene fra utlandet på arbeidsledighetsprognosene til Statistisk sentralbyrå (SSB). Også det er dårlig lesning for norsk økonomi.

(Saken fortsetter under bildet)

Makroøkonomene i SSB spår nemlig at arbeidsledigheten i Norge kommer til å gå opp fra dagens 2,5 prosent til 4,6 prosent ledighet i 2010.

Kommentarer til denne saken