Gå til sidens hovedinnhold

Her er det streikefare

Meklingene i stat og kommune går inn i sine siste timer. I morgen tidlig kan 16.000 offentlig ansatte være i streik. Vi har oversikten.

Hverken partene i staten eller kommunene ble enige og lønnsforhandlingene måtte gå til mekling. Nå har de sittet hos Riksmeklingsmannen i over en uke, uten at meklingsmennene Dag Nafstad, Geir Engebregtsen eller Svein Longva har klart å løse uenighetene.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Blant annet vil lærerne ved en rekke skoler rundt om i landet gå ut i streik, det gjelder flere videregående skoler. Streiken kan dermed ramme eksamen for noen av årets avgangselever. Meklingen med lærerne har blitt omtalt som omfattende og svært vanskelig, med en åpenbar fare for konflikt. Læreroppgjøret er det som peker seg ut som det mest konfliktutsatte, ifølge LOs fagblad Fri Fagbevegelse.

Det er blant annet konflikt om lærernes arbeidstidsavtale, som KS ønsker å endre slik at hver enkelt kommune får større mulighet for å fastsette lærernes arbeidstid lokalt. Lærerne står fast på at de vil ha nasjonale arbeidstidsregler.

Arbeidsgiverne vil også endre lønnssystemet slik at det er jobben en lærer gjør som avgjør lønnen. Organisasjonene vil ha et kompetanselønnssystem, hvor utdanningen avgjør lønnen. Frontene er steile.

Åpenbar fare for streik
- Det er en veldig kompleks og vanskelig mekling. Det er mange og vanskelige spørsmål, sier meklingsmann Dag Nafstad til NA24.

Han forteller om flere uløste problemer som har kommet inn i meklingen og et mangfold av problemstillinger. Om det blir overtid på Nafstad og partene i kommunesektoren, vil han ikke uttale seg om, men han har ikke tro på umiddelbar løsning.

- Om vi blir jobbende på overtid vil tiden vise, men det er åpenbart en fare for streik, forteller han.

Streik kan det også bli blant barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere i en rekke kommuner. For bilister i enkelte kommuner kan det bli enklere å parkere de nærmeste dagene. Parkeringsvakter er nemlig blant de som blir tatt ut. Totalt er det varslet streik for 5.900 kommunalt ansatte.

Ifølge Fri Fagbevegelse blir trolig en eventuell konflikt trappet kraftig opp over helgen.

Streikefare også i staten
Dersom det ikke blir en løsning innen midnatt i morgen har LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne varslet at de til sammen vil ta ut rundt 9.500 av sine ansatte i staten i streik fra onsdag morgen.

I statsoppgjøret er det først og fremst penger det handler om. Da meklingen startet var kravet fra arbeidstakerorganisasjonene en økonomisk ramme på 4,75 prosent, mens statens tilbud lå på omkring 3,1 prosent.

Trygde- og likningskontorer, Aetat, Toll og avgiftsdirektoratet og Jernbaneverket er blant dem som får merke en eventuell konflikt fra arbeidstidens start 24. mai. Blir det en langvarig streik kan det blant annet få konsekvenser for utbetaling av skattepenger.

Dersom det ikke blir enighet i meklingen i det statlige lønnsoppgjøret i løpet av kvelden eller natten vil det blant annet bli streik blant Unio-medlemmer i politiet og på universitet og høyskoler. En streik vil ramme alle sider av polititjenesten og undervisningen på høgskoler og universitet i hele landet.

Musikkelskere kan få seg en ubehagelig overraskelse, hvis de har planer om å overvære en konsert med Filharmonien i Bergen. De 98 medlemmene i Musikernes fellesorganisasjon er varslet tatt ut, og om streiken trappes opp til helgen står Operaen som neste på listen.

Ifølge LO har det i det siste vært stor aktivitet i streikeforberedelsene, og meldingen fra medlemmene er entydig. De ønsker ingen streik, men er klare til å ta den om de må.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre