- Aker Solutions har i samarbeid med Saipem sikret seg to store kontrakter med Agip KCO for arbeid med sammenstilling i fase 1 av Kashagan-feltet i det Kaspiske hav. Kontraktsverdien for Aker Solutions andel av de to kontraktene er på 1, 6 milliarder dollar, opplyser selskapet.

I norske valuta betyr dette over ti milliarder kroner for Røkke-selskapet.

Opp på børsen
Nyheten har medvirket til at selskapet har steget nesten 5 prosent på Oslo Børs i morgentimene.

Men fiskeren fra Molde er ikke den eneste som skummer fløten i Kashagan.

Én av de andre store eierne er nemlig staten som eier 30 prosent av Aker Holding som er hovedaksjonær i det norske selskapet. Dette eierskapet gjør at de er indirekte eier av 12,081 prosent av verdiene i Aker Solutions.

Arbeidene omfatter blant annet oppkopling og assistanse til oppstart av Kashagan-feltets første fase i det Kaspiske hav.

Hoveddelen av kontrakten vil ferdigstilles innen utgangen av 2011, mens videre støtte til oppstart vil fortsette i 2012.

- En milepæl
- Jeg er veldig glad for å kunne annonsere at vi har signert disse hook-up kontraktene for Kashagan-feltet. Dette er en milepæl for vår internasjonale virksomhet, og viser vår sterke posisjon i den Kaspiske regionen. Vi har spilt en viktig rolle i utvikling av dette feltet siden 2004, og tildelingen av disse siste hook-up kontraktene vitner om at vi har lykkes med vår strategi om å aktivt posisjonere oss inn mot dette nøkkelprosjektet i et av verdens rikeste regioner på naturresurser, sier Simen Lieungh, konsernsjef i Aker Solutions.

Kashagan-feltet, som ligger 80 kilometer sørøst for Atyrau, er den første store offshoreutbyggingen i Kasakhstan.

Feltet strekker seg over et område på cirka 75 x 45 kilometer, og er oppkalt etter en 1900-talls Kasahkstansk poet fra Mangistau.

Kashagan-feltet er ansett for å være et av de viktigste oljefunn siste 40 år, og forventes å produsere 1,5 millioner fat per dag.

Aker Solutions har vært en av nøkkelspiller i utviklingen av Kashagan-feltet.

Røkke er største enkelteier
Aker Holding eier 40,27 prosent av Aker Solutions og er helt klart den største eieren i selskapet. Aker Holding blir igjen eiet av Aker ASA (60 prosent), Nærings- og handelsdepartementet (30 prosent) og Wallenberg-familien (10 prosent).

Hovedaksjonær i Aker ASA er TRG Holding (66,70 prosent) som i praksis kontrollerer selskapet. Dette er et Røkke-kontrollert selskap som til 66 prosent eies av The Resource Group TRG AS (66 prosent) der Kjell Inge Røkke eier 98 prosent og hans kone eier 2 prosent.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Nærings- og Handelsdepartementet.