Matematikk- og samfunnsfaglærer Rudolf Davidsen i Honningsvåg er møkk lei Skandiabankens stadige topplasseringer på ulike rangeringer over landets mest likte banker.
Les også: Landets beste og verste banker
- Jeg har sett meg lei på bankkåringer i media som stadig vekk kårer Skandiabanken til landets mest likte bank. Selv er jeg dessverre så uenig som det går an å bli, sier Davidsen til Nettavisen.
Ble fristet
- Det hele begynte med at jeg ble fristet til å prøve banken etter å ha observert hvor mye skryt den får, sier Davidsen.
Grunnskolelæreren ønsket å refinansiere eksisterende lån for å kunne renovere boligen og i tillegg bytte ut en gammel forurensende bil.
Fikk positiv tilbakemelding
- Jeg kontaktet Skandiabanken og fikk hyggelige tilbakemeldinger om at dette skulle gå bra. Alt jeg trengte å gjøre var å ta takst på huset og sende søknad, sier han.
Som sagt så gjort. Men meldingen fra Skandiabanken var noe helt annet enn det Davidsen forventet.
Svært overrasket
- Svaret fra banken var at huset mitt lå i et område av Norge som gjorde at jeg kun kunne få låne 50 prosent av takst. Dermed var jeg like langt, sier en skuffet Davidsen.
Han forsto svært lite av at det å bo i Honningsvåg skulle utelukke ham fra å få lån.
- Honningsvåg er et av Nord-Norges mest livskraftige samfunn med betydelig og økende nærings- og turistvirksomhet. Jeg håper Skandiabanken kommer på banen og redegjør for hvorfor de har en strengere utlånspraksis for oss som bor her i nord, sier Davidsen.
Null problem i Nordea
Etter å ha kommet seg av sjokket kontaktet Davidsen Nordea.
- I Nordea var det null problemer med å få innfridd mitt refinansieringsønske, sier Davidsen.
Mangler lokalkunnskap
I en e-post til Nettavisen gir informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken følgende forklaring på bankens utlånspraksis:
- Vi må bare beklage at vi ikke alltid kan tilfredsstille lånebehovet til kunder i enkelte utkantkommuner. Årsaken til at vi tilbyr mindre belåningsgrad til boliger i utkantstrøk, er blant annet knyttet til utsiktene for boligmarkedet i den aktuelle kommunen. Som en ren nettbank, har vi ikke lokalkjennskap til å vurdere markedet på hvert sted, derfor legger vi til grunn en ekstern vurdering som rater boligmarkedet i hver kommune. Faktorer som er medvirkende er folketall, nybygging, omsetning og prisnivå. Vi gjør slik en helhetsvurdering av både betalingsevne og risikoen i boligmarkedet der hvor boligen ligger, skriver Anderson.
Han innrømmer derfor at for enkelte lånekunder i utkantkommuner vil lokale banker eller banker med lokalt engasjement være et bedre alternativ enn Skandibanken.
- Vi har valgt å kjøre en forsiktig utlånspolitikk, noe som har minimert risiko og medvirket til at Skandiabanken er en av bankene som har klart seg best gjennom finanskrisen, sier Anderson.