*Nettavisen* Økonomi.

Her er finanskrisens vinner

Finanskrisen kommer til å påvirke valget neste år. Gjett hvem som tjener på krisen.

23.09.08 15:27

Finanskrisen fører til usikre økonomiske tider i alle verdens økonomier, også den norske. Det kommer til å påvirke valgresultatet i stortingsvalget neste år.

Og det står mye mer enn fire nye år på Stortinget på spill.

Partiene som spiller kortene sine riktig kan profitere på krisen i flere tiår fremover.

Begge veier
- Det er vanskelig å svare på hvem som kommer politisk sterkest ut av en slik krise. Det kommer an på resultatet av krisen og hvordan velgerne oppfatter den, sier professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim til Nettavisen.

Han sier høyresiden, med Frp i spissen, tjener på en krise som resulterer i inflasjon, mens en krise som gir økning i arbeidsledigheten vil tjene de rødgrønne, og først og fremst Ap.

- Det er på disse områdene de respektive partiene har mest troverdighet, sier professoren.

Det er Marcus Buck fra Universitetet i Tromsø (UiT) helt enig i.

I posisjon
Han tror velgerne nå har fått sementert at dette er en i høy grad finansstyrt krise. Det trekker mot venstresiden i norsk politikk.

- Jeg skulle tro at de rødgrønne, som jo sterkest tar til orde for en politisk styring av økonomien, vil få større oppslutning som følge av det som har skjedd i verdensøkonomien. Men jeg tror ikke det kommer til å bli veldig viktig for folk før de begynner å slite med å betale boliglånet eller før folk begynner å miste jobben, sier Buck til Nettavisen.

Skulle den situasjonen oppstå er Kristin Halvorsen i posisjon til å bli legendarisk på den rødgrønne regjeringens siste statsbudsjett i denne valgperioden.

Break it or make it
Da må hun og regjeringen i så fall tørre å droppe oppskriften som har virket som en stemmemagnet i valgkampen de siste 20 årene.

- Tradisjonelt har oppskriften på regjeringers siste budsjett vært å lansere et statsbudsjett som skal øke personkonsumet. En renteoppgang frem mot valget vil imidlertid «bruke opp» fordelen velgerne får i et slikt budsjett. Dersom de derimot satser ekspansivt og tør å satse oljemilliarder på veistruktur slik at de klarer å unngå for eksempel arbeidsledighet i bygg og anleggsektoren, kan det fort hende de kommer bedre ut av det, sier Jenssen.

Og dersom det fungerer tror professoren Halvorsen kan sikre SV politisk goodwill i flere tiår fremover.

- Dette finner man eksempler på blant annet i den goodwillen Ap hadde fra 1930-tallet og fremover. I USA snakker man også om de såkalte «New Deal»-politikerne 70 år etter at de lanserte sin ekspansive politikk. Å innføre tiltak som hjelper landet ut av økonomiske kriser kan gi prestisje og kredibilitet for lang tid, så det er mye som står på spill, sier Jenssen.

NY TJENESTE:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.