OSLO (Nettavisen): Ivar Tollefsen (57) ble utropt til Norges eiendomskonge i 2018. I Oslo ligger leiegårdene hans tett, og Tollefsens selskaper og eiendomsportefølje vokser både i Norge og utlandet. Det begynte for alvor med kjøpet av sykehusboligene i Oslo i 2005. I denne saken presenterer Nettavisen oversikten over Tollefsens boligimperium.

Les også: Varsler betydelige eiendomskjøp i 2019

På Nettavisens interaktive kart kan du zoome inn og blant annet finne eiendommene som Tollefsen råder over gjennom utleievirksomheten i selskapet Heimstaden. Over 100 adresser er med på oversikten. Mange av eiendommene ligger i Oslo, Bærum, Asker og på Gardermoen. Heimstadens eiendommer i Sverige og Danmark er ikke med i denne oversikten.

Se tabell med Heimstaden ABs eiendommer i Norge per 31. desember 2018

Se interaktivt kart over Heimstadens eiendommer i Norge:

Forhistorien

Ivar Tollefsen er kjent som forretningsmann og fjellklatrer. I 1992 ledet han en fem uker lang ekspedisjon med blant andre Vegard Ulvang, Arne Næss og Ralph Høibakk til fem av verdens høyeste fjell. Ferden mot toppen i eiendomsbransjen begynte for alvor rundt årtusenskiftet. I 2001 ble det kjent at byrådet i Oslo ville selge 1744 av personalboligene tilhørende Oslo-sykehusene til Fredensborg Boligutleie ANS for 715 millioner kroner, i snitt rundt 410.000 kroner per leilighet.

30. mai, en uke før Stortinget vedtok statlig overtakelse av sykehusene, besluttet flertallet i Oslo bystyre salg av sykehusboligene. Salget ble forsinket etter klager til Fylkesmannen og ESA og statlig inngripen, men i oktober 2005 fikk Ivar Tollefsen, som da hadde full råderett over Fredensborg Boligutleie, gjennomføre kjøpet til prisen som ble avtalt i 2001.

Norges eiendomskonge

13 år senere kårer bladet Kapital Ivar Tollefsen (57) til Norges største eiendomskonge med anslåtte bruttoverdier på 45 milliarder kroner. Han havnet i 2018 på Forbes-listen over norske dollarmilliardærer. Ifølge skattetallene for 2017 er Tollefsen Norges 17. rikeste med en formue på 2,1 milliarder kroner.

Tollefsens eiendomsimperium har på disse årene vokst kraftig og ut av Norge, og et springbrett til suksessen var nettopp sykehusporteføljen, som kritikere mente kommunen og staten solgte under markedspris.

Strid om verdier

En takst fra april 2002 satte markedsverdien til 1055 millioner kroner. En annen takst fra mai 2001 satte prisen til 753 millioner kroner. Da Borgarting lagmannsrett i oktober 2011 avsa sin kjennelse om prisen for 11 leiegårder som beboere ønsket å ta på kommunal forkjøpsrett, var vurderingen 1682 millioner kroner for eiendomsmassen. Denne delen av porteføljen hadde Tollefsen betalt 407 millioner kroner for.

40.000 leiligheter

Tollefsen har de siste årene bygget opp sin eiendomsportefølje gjennom investeringsselskapet Fredensborg AS, der han selv eier alle aksjene og er daglig leder. Selskapet hadde et resultat før skatt i 2017 på 4,2 milliarder kroner. Gjennom det svenske børsnoterte selskapet Heimstaden AB, der Fredensborg AS har aksjemajoriteten, har Tollefsen kontroll på en eiendomsmasse som nå skal være verdt rundt 73 milliarder kroner. Den omfatter rundt 40.000 leiligheter. Alle eiendommer for utleie og all utleievirksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland, samt boligutvikling i Sverige, er samlet i dette svenske datterselskapet med hovedkontor i Malmø.

Selskapet Fredensborg Bolig AS står også sentralt i Tollefsens satsing. Dette selskapet eier han sammen med Tollef Svenkerud. Fredensborg Bolig skal, slik selskapet selv formulerer det, bli en av Norges ledende boligutviklere. Per i dag oppgir selskapet å ha rundt 37.000 boliger under regulering, prosjektering og utvikling.

I søkelyset

Denne høsten har Nettavisen skrevet om flere av Ivar Tollefsens nye prosjekter, som kjøpet av den tidligere USA-ambassaden til 480 millioner kroner, der Fredensborg AS planlegger å ha sitt hovedkontor, og boligprosjektet Waldemars tårn ved Aleksander Kiellands plass med en anslått salgsverdi på 227 millioner kroner. Dagens Næringsliv har i en serie artikler satt fokus på manglende innmelding av bygårder der beboere og kommune hadde forkjøpsrett, på manglende kjøpstilbud ved seksjonering av leiegårder og på oppblåste arealtall i boligannonser på Finn.no.

Ifølge DN unnlot Fredensborg AS å melde inn 13 bygårder i Oslo til kommunalt forkjøp, noe som kommunen nå undersøker. Selskapet erkjenner at seks av disse burde ha vært meldt inn.

Nettavisen har skrevet Oslo kommunes gransking av flere av Tollefsens siste boligkjøp i hovedstaden, om politikere som vil ha kommune og stat på banen og om leieboere som føler at de ble snytt for muligheten til å kjøpe sin egen bolig. Det er varslet søksmål mot Fredensborg for ett tilfelle av manglende kjøpstilbud etter seksjonering av en leiegård i Sinsenveien og advokat har varslet flere lignende søksmål. I flere av disse sakene er det historien om sykehusboligene som forfølger Fredensborg.

Lovforslag til Stortinget

På nyåret skal Stortinget ta stilling til et forslag fra Rødts Bjørnar Moxnes som vil ha straffebestemmelser som inndragning, bøter, fengselsstraff og foretaksstraff for den som ulovlig skaffer seg inntekter ved å bryte loven om kommunal forkjøpsrett.

Til Nettavisen har Moxnes sagt at 600 leietakere i Oslo kan ha blitt snytt for retten til å kjøpe leiligheten de bor i på denne måten.

Fredensborg AS har svart på anklagene som er rettet mot selskapet. De har innrømmer at de glemte å melde seks leiegårder som kunne vært tatt på kommunalt forkjøp. Videre har de beklaget at de i ett tilfelle glemte å sende kjøpstilbud til en leietaker etter seksjonering av en bygård, mens de har avvist påstander om oppblåste arealtall i boligannonser.

Konsern i vekst

Samtidig fortsetter morselskapet Fredensborg AS og datterselskapene sin satsing og vekst. Datterselskapet Heimstaden AB eier, utvikler og forvalter eiendommer i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland og Nederland. Nyheten om Heimstadens første kjøp i Tyskland kom i juli da Tollefsen la 66 millioner euro på bordet for ti bygninger i Berlin. I romjula kom meldingen om at Heimstaden AB kjøper dansk eiendomsselskap for to milliarder kroner.

Fredensborg AS beskrives på egne nettsider som «ekspansiv, risikovillig, kapitalsterk og likvid». «I Norge er vi landets største private boligeiendomsselskap med over 4000 leiligheter for utleie», skriver de med egne ord. Leilighetene ligger i Oslo, Nesodden, Gardermoen, Bærum og Asker. Fredensborg-konsernet er også inne på fritidsboligmarkedet på Geilo, Flå og i Kragerø.

Har du kommentarer, spørsmål eller tips vedrørende saken, kontakt journalist på e-post.

Les også: Saksøker Fredensborg AS for brudd på eierseksjonsloven

Les også: Odd Einar Dørum: - Kommunen somlet og leieboere tapte