*Nettavisen* Økonomi.

Her er Kinas rikeste

I sosialismens store høyborg dukker det stadig opp nye milliardærer. Kinas rikeste tjener svært mye mer enn sine likestilte landsmenn.

26.01.06 09:59

(NA24): Kina har en av verdens raskest voksende økonomier, og deres gradvise omstilling til kapitalismen har ført til at enkelte av de likestilte har fått mye mer enn andre.

1. Larry Rong Zhijian
Zhijian er god for rundt 11 milliarder norske kroner. Den 63 år gamle sjefen og eieren av CITIC Pacific Group jobbet 14 år i Kinas departement for elektrisk energi (ja, det heter faktisk det). Citic Pacific Group er et stort konglomerat av selskaper som har investeringer i alt fra stål og eiendom til kraft og flyselskaper.

2. Zhu Mengyi
Mengyis aksjer har firedoblet sin verdi i løpet av ett år, og han er nå god for nærmere 11 milliarder kroner. Selskapene hans, Hopson Development og Guangdong Zhujiang Invest, er eiendomsselskaper som investerer i byggeprosjekter i Guangdong-provinsen. Hans selskap Hopson Development er å finne på børsen i Hongkong.

3. William Ding Lei
I 2003 var Ding Lei Kinas rikeste mann, men ligger noe bak de to over for øyeblikket. Likevel er 34-åringen god for 10 milliarder norske kroner gjennom sitt selskap netease.com. Selskapet er Kinas største Interettleverandør, og tjener svært mye penger på online spill.

Klikk på bildet for å forstørre.

4. Wong Kwong Yu
Den 36 år gamle Kwong Yu eier selskapet Gome Appliances, som tilbyr kineserne alt fra kjøleskap til TV-apparater. Han er også god for nærmere 10 milliarder norske kroner.

5. Liu Yongxing
Lui-familien består av fire brødre som har tjent sine penger på dyrefor. Den 57 år gamle eieren av East Hope Group er god for rundt ni milliarder norske kroner.

6. Liu Yonghao
Den yngre broren til Yongxing er i tillegg til å drive med dyrefor den største aksjonæren i Kinas største private bank, Minsheng Bank. Han er 54 år og er god for ni milliarder norske kroner.

7. Guo Guangchang
Guo eier Fosun High-Tech Group og 38-åringen økte sin formue i løpet av 2005 med over 5 milliarder norske kroner. Han er nå god for nærmere 8 milliarder gjennom investeringer i stål, eiendom og farmasi.

8. Xu Ming
Kinas mest profilerte eier av fotballklubber har tjent sine drøye 7 milliarder gjennom investeringer i forsikring og bankvirksomhet. Han er 34 år gammel.

9. Hui Wing Mau
Den 55 år gamle Mau har tjent sine 7 milliarder på investeringer i eiendom.

10. Chen Tianqiao
Chen skapte Kinas store onlinespill-industri, og den 32 år gamle eieren av Shanda Interactive Entertainment er god for litt under 7 milliarder.

(Kilde Forbes.com)

Kinas gjennomsnittlige BNP per innbygger er 42.000 kroner. For Norge er tallet 290.000 kroner. Norges rikeste mann er John Fredriksen, han har en estimert formue på mellom 30 og 40 milliarder kroner. Verdens rikeste mann er Bill Gates med en estimert formue på over 320 milliarder norske kroner.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.