Norske boliglånsrenter står fremdeles på stedet hvil, til tross for at finansuroen har gjort lån mellom banker dyrere.

Se landets 25 billigste boliglån nederst i saken

"Advarte" mot høyere rente
For cirka fire uker siden sa finansdirektør i DnB Nor Bjørn Erik Næss at boliglånsrenten ville øke på grunn av usikkerheten i markedene i Europa og verden.

Uttalelsen kom like i etterkant av Norges Banks rentemøte der styringsrenten ble holdt uendret.

Boliglånsrenten til DnB Nor, og andre banker, står imidlertid på stedet hvil og eksperter NA24 har snakket med tror de vil fortsette å nøle med rentehopp.

Les også: Ny krise kan gi rentekutt

- Det Næss sa var at dersom markedsrentene fortsetter å stige vil også bankenes priser ut til kunden bli påvirket. Eller sagt på en annen måte; hvis innkjøpsprisen stiger vil også utsalgsprisen øke, sier informasjonssjef i DnB Nor Thomas Midteide til NA24.

Årsaken til finansdirektørens rentevarsel var høyere pengemarkedsrente (renten på lån mellom banker). En pengemarkedsrente som siden har holdt seg på et høyt nivå.

Kredittopplysningsgiganten Standard & Poors meldte tirsdag 6. september at turbulens på statsobligasjonsmarkedene og usikkerhet rundt bankenes kapitalkrav har erodert tilliten i markedet. Bankens fundingkostnader har fortsatt å øke.

3225215

Tror ikke på rentehopp nå
- Kommer renteøkningen nå?

- Vi har foreløpig ikke gjort noen endringer på prisene våre, men følger nøye med både på markedet og konkurransebildet, sier Midteide.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i uavhengige First Securities tror ikke bankene tør heve renten nå.

- De vil fortsette å nøle. Om nødvendig kutter Norges Bank styringsrenten om pengemarkedsrenten blir for dyr, sier Andreassen til NA24.

Han er dermed på linje med privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger, som utdyper:

Kan ende med rentekutt
- Problemene i Europa, USA og andre deler av verden bunner i manglende økonomisk vekst, noe som før eller siden betyr lavere renter for boliglånskunder både i Norge og andre steder, sier Pedersen.

Den overraskende sterke kursutviklingen på den norske kronen tirsdag bærer også bud om rentekutt fremfor renteoppgang for norske boliglånsunder.

Analytiker Lars-Erik Aas hos Nordea Markets mener at dersom presset på kronen fortsetter, kan det få konsekvenser for styringsrenten i Norge.

- Hvis dette blir varig, og det vet vi jo ikke ennå, så har Norges Bank mulighet til å kutte renten, sier Aas.

3225222