Gå til sidens hovedinnhold

Her er Lans plan for å kutte strømregningen: - Det må bli enklere, billigere og lønnsomt

Norge er en sinke på solenergi, mener MDGs Lan Marie Berg. Hun foreslår en rekke tiltak for å endre på det.

I juli 2021 ble satsen for statlig støtte til å investere i solcellepaneler redusert med 5.000 kroner.

Et skritt i feil retning, mener MDG, som nå ønsker et krafttak for egenprodusert strøm fra hustak. Partiet vil også utvide støtteordningen, slik at også borettslag og næringsbygg kan få statlig støtte for å investere i egenprodusert solenergi.

- Nå er strømprisene skyhøye, mye på grunn av lite nedbør og lav vannstand i magasinene våre, i kombinasjon med høye strømpriser i Europa. Solenergi kan gi folk i hele Norge muligheten til å kutte strømregningen og samtidig tjene penger på å produsere sin egen strøm, sier Lan-Marie Berg, MDGs førstekandidat for Oslo i høstens stortingsvalg, til Nettavisen.

Vil gjøre det mer lønnsomt å investere

MDG foreslår å doble støttebeløpet som private huseiere kan søke om fra Enova, den statlige støtteordningen.

I dag er dette maksbeløpet 26.250 kroner, som inkluderer en engangsstøtte og en definert støtte per kilowatt effekt anlegget vil produsere. MDG ønsker å doble beløpet til 52.500 kroner.

Ifølge kostnadsopplysninger fra Enova, og fra solcelle-selskapet Otovo, kan det koste opp mot 80.000-120.000 kroner for et anlegg som produserer 4000-5000 kilowattimer i året. Med dagens støtteordning betyr det at man må bruke anlegget i rundt 20 år før investeringen i solceller er nedbetalt - ved at man bruker egenprodusert strøm i stedet for å kjøpe den fra strømleverandøren.

Les også: Utvid EØS-avtalen - for norsk naturs skyld!

Med MDGs foreslåtte økning i støtte kan nedbetalingstiden reduseres med om lag fem år, dersom det dreier seg om et stort anlegg. Snittet i anleggene det søkes Enova-støtte om ligger på 3.000-4.000 kilowattimer produsert i året, opplyser Enova.

En gjennomsnittlig norsk husholdning bruker om lag 20.000 kilowattimer i året.

- I vårt alternative budsjett er det satt av 200 millioner kroner totalt til solcelle-tilskudd - til sammenligning ble det utbetalt 31,7 millioner kroner i 2020. Vi regner med at det blir økt etterspørsel etter støtte med økte tilskudd, sier Håkon Lindahl, energipolitisk rådgiver i MDG, til Nettavisen.

- Har bevilget smuler til solceller

– Det er ingen grunn til at Norge skal ligge så langt etter Danmark og Sverige. Vi bør få på plass solceller på låvetak, rådhustak, og på borettslag og villaer over hele landet, men da trenger vi at staten stiller opp med støtteordninger og forenkling av regler, sier Berg.

Støtteordningen slik den er nå omfatter nemlig utelukkende private huseiere, som i praksis betyr at du må bo i enebolig eller rekkehus for å få et solcelleanlegg på taker. Dette vil MDG ha en endring på:

– Det siste tiåret har Norge kastet milliarder av kroner i subsidier etter mange kontroversielle og naturødeleggende vindkraftprosjekter, mens det bare har blitt bevilget smuler til solceller på takene til folk og bedrifter rundt om i landet. Nå er det på tide med en solenergirevolusjon i Norge, sier Berg.

Hun ønsker at støtteordningen utvides til å gjelde også bedrifter, barnehager og bønder. MDG vil opprette en egen tilskuddsordning på 200 millioner kroner til dette formålet for landbruksbedrifter.

– Det er god grønn politikk, som gjør at folk selv kan ta grep der de bor og bli med på det grønne skiftet.

Les også: Det blir ikke grønt skifte med røde tall

- Norge er en sinke

Foruten økte støtteordninger vil MDG også gjøre innkjøp av solcellepaneler og solfangere billigere. Det må også lønne seg å selge strømmen ut på nettet, poengterer Berg, som påpeker at utbyggingen av solceller i Norge er begrenset. Mens Sverige installerte 10.000 solcelleanlegg i 2019, installerte Norge knappe 1.600.

– Det er både flaut og dumt at Norge er en sinke på solenergi. Å la takene våre stå ubrukt er rett og slett energisløsing som vi bør slutte med. Når Erna nå til og med vil kutte solcellestøtten i Enova, så vil det føre til enda mer press på å bygge ned verdifull norsk natur, i stedet for å bruke tak på hus og industrianlegg som ligger der i dag klare til bruk.

Norge henger etter på solenergi på grunn av dårlig solenergipolitikk, mener MDG-profilen:

- Det er en myte at solenergi ikke har potensial i Norge. I store deler av året kan solcellene bidra til klimavennlig strømproduksjon over hele landet, hevder Lan Marie Berg.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn er forelagt utspillet fra Lan Marie Berg gjennom sin kommunikasjonssjef, men har ikke gitt tilsvar innen mandag kveld.

Les også: MDG-Lan slaktet en rapport hun ikke hadde lest