*Nettavisen* Økonomi.

Her er meglernes favorittgater

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

De er dyre og lekre. Sjekk hvor folk aller helst vil bo.

Det kryr av gater i hovedstaden. De populære og sentrumsnære bydelene strekker seg fra Gamlebyen i sydøst, via Torshov lenger nord, til Frogner i sydvest.

Nettavisen har snakket med meglerne om hvilke adresser og områder som er mest attraktive. Generelt er det slik at det blir dyrere jo lenger vest du kommer, men det er store lokale forskjeller.

SELGE BOLIG? Finn megler

For eksempel må du regne med å betale minst like mye for de beste leilighetene i området ved St.Hanshaugen, som i en middels Frogner-gate.

Prisene i Oslo varierer fra rundt 30.000 kroner kvadratmeteren, til rundt 100.000 kroner kvadratmeteren i de råeste prestisjeprosjektene som Tjuvholmen ved Aker Brygge.

SE STORT KART NEDERST I SAKEN

I de mer klassiske områdene Nettavisen har sett på ligger prisene i området 35.000 - 55.000 kroner per kvadratmeter. På Frogner har leilighetene en tendens til å være større enn leilighetene på Grünerløkka. Kvadratmeterprisen er normalt høyere dess mindre leilighetene er.

Frogner og Majorstua er de gamle områdene der de med mye penger kjøper bolig. Noen vil til Oslos vestkant for enhver pris. Mange er mer opptatt av adressen, enn leiligheten eller strøket i seg selv.

Likevel er det ikke til å komme fra at Frogner og Majorstua er attraktivt. Leilighetene er store, med god høyde under taket. Trappoppgangene er brede og oser av fordums storhet. I tillegg er gatene brede og er ofte beplantet. Disse tingene merker en fort når en rusler rundt i de strøkene.

Eiendomsmegler Gregers Barmann Gabrielsen er partner hos vestkantmegler Nordvik & Partners. Han jobber på selskapets Frogner-kontor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Blant Gabrielsens favoritter på Majorstua er to gater som løper parallelt med Kirkeveien som utmerker seg: Jacob Aallsgate og Sorgenfrigaten, spesielt de bygårdene som ligger på oversiden av Bogstadveien.

- Dette er brede fine gater med beplantning. Det er klassiske gårder med mye lys. Og de ligger stille og tilbaketrukket, men man bor likevel sentralt, sier Gabrielsen til Nettavisen.

Skal du ha tre soverom og 150 kvadrat å boltre deg her, koster det fort 7-8 millioner kroner.

Men det er altså store forskjeller lokalt. Et par parallellgater lenger øst ligger Vibesgate. Denne er trangere, mer trafikkert, og bygårdene ikke så fine.

Andre ettertraktede gater på Majorstua er Schultz' gate, Rosenborggata og deler av Industrigata. Lenger syd, på Frogner og Briskeby, trekker Gabrielsen frem Oscarsgate. I denne sagnomsuste gaten ligger mange gamle, klassiske bygårder. Gata er bred, med store trær. Dette er fra gammelt av en av Oslos mest fasjonable gater.

Andre gater i samme liga er Odinsgate, President Harbitzgate, Gyldenløvesgate, Krusesgate og Tidemandsgate. Skal du bo i en slik klassisk Frogner-gård, kan du ikke regne med verken garasje eller heis. Slike fasiliteter finnes det lite av i disse områdene, uten at det påvirker prisene negativt i særlig grad.

«Løkka»

På motsatt side av byen ligger en bydel som de siste 20 årene er blitt svært populær. Grünerløkka avgrenses av Akerselva i syd og vest, Trondheimsveien i øst og Sannergata i nord. Lengst i nordøst ligger Rodeløkka med isne små. koselige trehus. Dette er i og for seg en egen liten bydel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (DnB Nor Eiendom/Finn.no)

Eiendomsmegler Bård Tisthamar hos iHus Eiendomsmegling på Grünerløkka trekker frem tre gater han mener er de beste på «Løkka»: Steenstrupsgate, Fossveien og Marcelis gate. Dette er de tre gatene øverst og lengst mot øst.

- Disse ligger tilbaketrukket og er fri for støy fra trafikk, trikk og kaféer, sier han til Nettavisen.

Fra Marcelisgate har man utsikt til grøntområdene ved Akerselva. De senere år har områdene langs denne tradisjonsrike elva blitt rehabilitert, og i dag er det et svært populært rekreasjonsområde for hovedstadens innbyggere.

Den siste leiligheten Tisthamar omsatte i denne populære gaten hadde en kvadratmeterpris på 45.000 kroner. Snittet på Grünerløkka ligger på rundt 38.000 kroner.

Et annet populært område på Grünerløkka er områdene rundt Pauluskirken og Paulus plass. Her ligger det flere attraktive gårder øverst i Markveien.

Torshovkvartalene

Nord for Grünerløkka ligger en annen svært populær bydel øst for Akerselva. Torshov har flotte bygårder og store grøntområder - Torshovparken, Torshovdalen og området som avgrenser Torshov mot Sagene lenger vest. I syd, nord og vest løper ring 2 og 3.

Det som gir Torshov sitt særpreg er de gamle klassiske Torshovgårdene. Partner Christian Wahl i Aktiv Eiendomsmegling sier til Nettavisen at gateadressene her ikke er vesentlige, men snarere at det dreier seg om de store bygårdene fra 1920-tallet med store og velpleide bakgårder. De står på Riksantikvarens gule liste. For de som er inne i materien, er Torshovkvartalene nummerert; Torshovkvartal 1, 2, 3 og så videre.

Gateadressene er blant andre Per Kvibergsgate, Hegermannsgate, Omsensgate, Johan Svendsensgate, og Bentzebrugata, som ligger mer over mot Sagene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (DnB Nor Eiendom)

- Dette er rehabiliterte gårder med pene bakgårder, sier Wahl.

Tidligere var mange av Torshovgårdene eid av kommunen, som så solgte de til private. Mange av dem har 150 beboere.

- Kommunen tildeler premier hvert år til Torshovgårdene, blant annet for best vedlikeholdte bakgård, sier Wahl.

Han forteller at de ser stor forskjell i interessen for en leilighet i en klassisk Torshovgård, og en leilighet i en vanlig bygård på Torshov. En 3-roms klassisk går gjerne 400.000 kroner over takst, mens selger av en tilsvarende «vanlig» leilighet må nøye seg med 100.000 kroner over.

Kvadratmeterprisene på Torshov ligger i området 36.000-38.000 kroner for en vanlig leilighet, og rundt 40.000 kroner for en klassisk Torshovleilighet.

Vålerenga

Lenger mot sydøst - øst for bydelene Grønland og Tøyen - finner vi populære Kampen og Vålerenga. Mellom de to ligger Jordal idrettsplass.

Eiendomsmegler Christian Amcoff hos Eiendomsmegler1 på Galgeberg mener de rolige områdene rundt Vålerenga Park og Vålerenga Kirke er verdt å trekke frem.

- Markedet er veldig godt, og her selger vi unna alt i løpet av noen få dager. Disse områdene har grøntområder og friluftsarealer. Det er lite trafikk, stille og rolig, sier Amcoff til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Danmarksgate er et godt eksempel. Her selger Amcoff nå en 4-roms på 100 kvadratmeter til 3,2 millioner kroner. Kvadratmeterprisen på Vålerenga ligger i området 30.000-36.000 kroner. Bygårdene er ifølge Amcoff godt vedlikeholdte og etterisolerte, med nyoppussede fasader og nye vinduer. Eneste som mangler er heis, men det tas igjen med sjarm og større takhøyde på de gamle gårdene, mener Amcoff.

St.Hanshaugen

Ila og St.Hanshaugen må også med når man skal omtale de mest populære områdene i Oslo. Megler Kjetil Nilssen hos Nordvik & Partners mener kvartalene fra Geitmyrsveien ved St. Hanshaugen i syd, og opp mot det lille grøntområdet kalt Idioten lenger nord, er veldig attraktive.

Området ligger luftig og fint. Fra St.Hanshaugen er utsikten til byen helt suveren.

- Dette er bra. Det er stille, men likevel sentralt. Det er kort vei til parker og grøntområder, sier Nilssen.

I tillegg til leiligheter i ordinære bygårder, finnes her townhouses og gamle klassiske trevillaer for de mer pengesterke. En slik gammel plankeherlighet fra slutten av 1800-tallet kommer fort opp i 12-17 millioner kroner, ifølge Nilssen. Området kan også by på eksklusive bygninger i funkisstil.

Så hvor skal du velge leilighet? Nilssen trekker frem adresser som Vallegata og Geitmyrsveien på hver side av St.Hanshaugen, samt General Birchsgate og Anton Schjøths gate litt lenger nord mot Idioten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Eiendomsmegler1/Finn.no)

Idioten er et lite parkområde nær Adamstuen, avgrenset av av General Birchs gate i nord, bebyggelse mot von der Lippes gate i øst, Anton Schjøths gate i syd og Ullevålsveien i vest. Navnet Idioten stammer fra «Anstalt for åndelig abnorme børn», ifølge Wikipedia. Denne lå på den andre siden av General Birchs gate, omtrent der Veterinærinstituttet ligger i dag.

- Kjøperne her er mye unge mennesker som vil bo sentralt. Det er yngre folk med god økonomi, sier Nilssen.

Og prisene?. De kan komme opp i over 50.000 kvaratmeteren.

Til sist skal vi ta med en gammel klassiker, det nest dyreste området etter Rådhusplassen, for de som spilte mye Monopol på 70-tallet. Vi snakker om Ullevål Hageby.

Området ligger i hjertet av bydelen Ullevål, som på kartet kan sees mellom ring 2 og 3, og mellom bydelene Blindern og Bjølsen.

- Indrefileten er Bergsalléen som går opp fra Damplassen, sier faglig leder og eiendomsmegler Anne Hillestad hos DnB Nor Eiendom.

- Her er det fredelig. Det er store tomter, og nært til t-bane og busser, sier Hillestad.

Bebyggelsen i området rundt Damplassen er veldig karakteristisk. Det er 2-3 etasjes grå murhus med rutete vinduer. Mellom husene er det grønne hager og godt med plass. Opprinnelig ble disse gårdene bygget på 1920-tallet for arbeidere.

Prisene er stive. Den siste boligen Hillestad omsatte her var et oppussingsobjekt, på grensen til å være rivningskandidat. Den gikk likevel for 10 millioner. Kvadratmeterprisene i området kan komme opp i 70.000 kroner.

Gå inn i kartet nedenfor og se nærmere på hvor meglernes favorittgater er plassert. Du kan forstørre kartet ved hjelp av verktøyet øverst til venstre, og se på de enkelte gatene.

HTML EMBED

Vis

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.