Gå til sidens hovedinnhold

Her er Norges billigste bank

Ved å velge riktig bank for daglig bruk, kan du spare over 750 kroner i året. Sjekk de beste og de dårligste bankene her.

- Det er viktig å velge den banken som passer ditt bankbruk-mønster. De forskjellige bankene har ulike gebyrer, og det finnes gebyrfrie banker. Dette er gjerne nettbaserte banker eller småbanker, sier økonomisk rådgiver Carsten O. Five til TV 2 Nettavisen.

Ti varekjøp og to kontantuttak
En undersøkelse Norsk Familieøkonomi har foretatt på vegne av TV 2 Nettavisen, viser at det er store forskjeller mellom de billigste og de dyreste bankene.

Det er tatt utgangspunkt i en kunde som bruker bankkortet sitt til varekjøp ti ganger hver uke, samt to kontantuttak.

BNP Paribas dyrest
Bruker du BNP Paribas, som har det dyreste tilbudet, må du ut med hele 755 kroner i totale gebyrer i året. Dette gjelder da årsgebyr, varekjøp og kontantuttak.

BNbank ligger hakk i hæl, med 754 kroner. Verdibanken og Kredittbanken er de tredje dyreste med 730 kroner.

Finner du derimot en gebyrfri bank, slipper du å bruke en eneste krone. I løpet av den siste tiden har de gebyrfrie bankene blitt mange. For eksempel Bankia Bank og Halden Sparebank 1 kan friste med gratis tjenester. Ofte bortfaller gebyrene hvis du er medlem i et fordelsprogram.

Skandiabanken har gått for å være blant de billigste bankene. Men selv om tjenestene koster null kroner, må du likevel ut med 250 kroner i året i avgift.

Husk gebyrer etter klokken fire
Også innenfor de forskjellige gebyrvariantene er det store ulikheter. Årsgebyret for et bankkort kan variere fra null til 300 kroner, og hovedvekten av de norske bankene ligger på 250 kroner.

Det er viktig å huske på at enkelte banker opererer med null kroner i gebyr ved uttak i minibanker i egne banker og på dagtid før klokken 16.

Etter dette kan prisen bli skrudd opp mellom til fem og ti kroner per uttak.

- Bruk flere banker
Selv om du finner en bank som tilbyr gebyrfri bruk av bankkort, kan den samme banken ha svært dårlige betingelser når det gjelder for eksempel lån eller sparing. Da gjelder det å shoppe litt rundt.

- Det er ikke nødvendig å være tilknyttet bare en bank. Du kan bruke én bank for lønnskontoen din, og andre på lån, høyrentekonto og BSU. Ved å velge riktig bank innen disse fire tjenestene, kan du spare flere tusen kroner per år, påpeker Five.

Five mener du skal se på bankene på samme måte som du ser på dagligvarebutikker. Jo mer bevisste vi blir som bankkunder, jo mer må bankmarkedet skjerpe seg.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar