*Nettavisen* Økonomi.

Her er sjefskandidatene

Styret i Statoil får en tøff jobb med å finne Olav Fjells arvtaker. Se lista over kandidater her, og stem på din favoritt.

23.09.03 16:51

Olav Fjell hadde ingen enkel start som sjef for landets viktigste selskap. Den relativt ukjente jogge-fanatikeren kom fra jobben som toppsjef i Postbanken, og hadde en litt tørr og forsiktig stil som ikke sto helt i forhold til den stillingen han skulle besette i Statoil.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Hvem bør bli ny konsernsjef i Statoil?
Inge K. Hansen
Stig Bergseth
Johan Nic. Vold
Terje Vareberg
Brit Rugland
Grete Faremo
Thorleif Enger
Tom Ruud
Tom Vidar Rygh
Rune Bjerke
Ole Enger
Ingen av dem

Se resultat

Sterk og klar
Men kritikken mot Olav Fjell stilnet raskt. Fjell viste seg å være både sterk og klartenkt. Dette var mannen som visste hvor han ville, og hvordan han skulle komme dit.

I løpet av Fjells tid som konsernsjef har Statoil for alvor blitt et internasjonalt selskap. Samtidig markerte børsnoteringen i mars 2001 at tida som politisk instrument for staten definitivt er over.

Den nye toppsjefen i Statoil får ingen enkel jobb med å matche Olav Fjells bravader. Dilemmaet styret må ta stilling til, er om de skal gå for en intern kandidat som de vet vil følge i de samme fotsporene, eller om de skal hente inn en sterk leder utenfra.

De interne

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bård Ove Molberg

Inge K. Hansen, som i natt ble konstituert som konsernsjef, er utvilsomt en sterk kandidat i den første gruppa. Hansen var en av Olav Fjells mest betrodde menn, og de to var hovedarkitektene bak planen om å snu fokuset i Statoil-organisasjonen fra vekst til lønnsomhet.

Også direktør for Helse, Miljø og Sikkerhet, Stig Bergseth, er et hett navn i Statoil-korridorene. Bergseth var blant dem som orienterte styret om detaljene i den rådyre Iran-avtalen i natt.

De kvasi-interne

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge

Velger styret å løfte blikket ut over hovedkontoret på Forus, finnes det også ”interne” kandidater som har lang fartstid i Statoil-ledelsen. Johan Nic. Vold var en av eks-sjef Harald Norviks mest betrodde menn, men ble for noen år siden headhuntet av Shell. Vold leder i dag Shells virksomhet i Norge.

Også toppsjefen i SR-Bank, Terje Vareberg, var en av Norviks mest betrodde medarbeidere, og en het kandidat til sjefsjobben i Statoil. Vareberg gikk av i kjølvannet av Åsgard-skandalen.

Brit Rugland er en annen tidligere Statoil-direktør som kan havne i styrets søkelys. Rugland har lang fartstid som sjef for rederiet Navion, som Statoil solgte for en tid tilbake.

De eksterne

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Bendiksby

Føler styret for å heve blikket enda litt til, er det nærliggende å jakte på sjefsemner hos erkerivalen Norsk Hydro. I så fall er det ett navn som peker seg ut: Thorleif Enger nyter meget stor respekt både i Hydro og i det norske oljemiljøet. Han har jobbet i Hydros oljedivisjon i en mannsalder, men fikk for få år siden ansvaret for å få skikk på økonomien i landbruksdivisjonen.

Grete Faremo kjenner oljebransjen godt. Blant annet var hun en periode olje- og energiminister før hun ble presset ut av stillingen. Faremo meldte for kort tid siden overgang fra Storebrand til Microsoft.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ørn E. Borgen

Tidligere sjef for Kreditkassen, Tom Ruud, er en mann som alltid nevnes når toppjobber skal besettes her til lands. Det samme er Tom Vidar Rygh, som nylig sluttet i Orkla og tok en toppjobb hos Enskilda Securities i Sverige.

Også Hafslund-direktør Rune Bjerke og Elkem-direktør Ole Enger nevnes som utmerkede kandidater til sjefsjobben i Statoil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.