Det står 25. februar 2006 på kalenderen til konsernsjef Eivind Reiten. På Blindern har meteorologene målt temperaturen til pluss to grader.
Gradestokken kommer imidlertid til å synke til langt under null den kommende tiden.
Samme dag detonerer VG saken om opsjonsavtalen til 30 toppledere i Norsk Hydro. Avtalen har en verdi på til sammen 210 millioner kroner. Da finansnettstedet na24.no regner på avtalen viser den at toppsjef Eivind Reiten har sikret seg en opsjon på nær 28 millioner kroner i tillegg til millionlønn og gullpensjon.
LES OGSÅ KOMMENTAR: Reiten mot alle
Mannen konsernledelsen har utpekt til Norsk Hydros neste konserndirektør, Svein Richard Brandztæg, er også på listen. Han står oppført med 85.000 opsjoner til en verdi på nær 9,1 millioner kroner.
På ett døgn synker gradestokken til minus 6,5 grader. Reitens forhold til pressen har samme kurve.
I et intervju med Nettavisen sier nemlig Eivind Reiten at dette er den mediesaken han, gjennom sine åtte år som konsernsjef i Norsk Hydro, gjerne skulle vært foruten.
- Usannheter og løgn!
- Å ta den offentlige kampen mot politikere eller andre på vegne av aksjonærfellesskapet i Norsk Hydro er en del av denne jobben, det er jeg innforstått med, og det gjør meg ingenting. De type saker som har vært mest belastende og vanskeligst for meg er imidlertid de sakene som har gått på personlige forhold, sier Reiten til Nettavisen.
På spørsmål om den aller vanskeligste trekker Reiten fram lønns- og opsjonssaken.
- Det er belastende å lese mer eller mindre ondsinnede opplysninger som i mange tilfeller er feil om en selv. Det legger jeg ikke skjul på. Da er lysten til å entre scenen enormt stor, men så kan man ikke bare kjøre på heller, sier Reiten.
Belastende for familien
Han legger heller ikke skjul på at denne saken har vært vanskelig å takle for familien.
- Når det blåser som verst kan det å sitte hjemme og oppleve det hele utenfra være mye tøffere enn å stå midt oppe i det, forteller Reiten.
Derfor har familiære hensyn vært av stor viktighet for avgjørelsen om å trekke seg som konsernsjef i Norsk Hydro.
- Man gir avkall på tid. Det blir sjelden noe til overs for annet enn Hydro, og det er liten mulighet til å la andre prioriteringer gå foran. Dette har også til tider vært tøft å oppleve for familien, sier Reiten.
Hvordan blir det å leve med en Reiten som har gått hjemme en uke?
- Det gjenstår å se, he-he, men jeg håper jeg blir til å leve med, sier den avtroppende konserndirektøren.