Gå til sidens hovedinnhold

Her er Statoil-favorittene

Om kort tid kommer styreleder Jannik Lindbæk til å presentere den nye konsernsjefen i Statoil, og Gunn Wærsted seiler opp som en av favorittene. Her er de heteste kandidatene til sjefsjobben.

Mer enn fem måneder er gått siden Olav Fjell gikk av som konsernsjef i Statoil 23. september i fjor. Nå begynner det å haste med å finne en etterfølger.

TV 2 Nettavisen holder en knapp på Gunn Wærsted, Helge Lund eller Terje Vareberg, men det er både fordeler og ulemper knyttet til alle disse tre. Derfor kan det også denne gangen ligge til rette for en outsider.

Må gjøre alle til lags

I januar skal det fortsatt ha vært et sted mellom 15 og 25 navn på styreleder Jannik Lindbæks liste over aktuelle kandidater. Nå bør lista vært betydelig kortere. Mye tyder på at Jannik Lindbæk og hans styrekolleger har støtt på mer enn ett skjær underveis, og at dette er årsaken til at det har tatt så lang tid. Det er rett og slett vanskelig å finne en sjefskandidat som alle kan leve med.

Toppsjefen i Statoil må nemlig ha en tilnærmet plettfri fortid i norsk næringsliv. I tillegg må han eller hun ha et navn som klinger godt i regjeringskorridorene. Dessuten må sjefskandidaten være godt likt av både presse- og finansfolk, ha god greie på oljebransjen og være i stand til å sette seg i respekt hos de 17.115 ansatte i inn- og utland.

Klossete fusjonsforsøk
Konstituert konsernsjef Inge K. Hansen er en selvskreven kandidat til stillingen som toppsjef. Hovedproblemet er at han ikke er videre populær i egne rekker. Fagforeningene NOPEF og YS har gått åpent ut og sagt at de ikke ønsker Hansen som toppsjef.

Et annet problem med Inge K. Hansen og enkelte andre sjefskandidater er at han ikke betraktes som «oljemann», til tross for at han har arbeidet fire år i Statoil. Hansen kom fra sjefsjobben i meglerhuset Orkla Finans (nå Enskilda Securities) da han tiltrådte jobben som finansdirektør i Statoil i mars 2000. Også Olav Fjell hadde lang fartstid i finanssektoren før han kom til Statoil.

- Vi vil ikke ha noen ny bankmann, er gjennomgangsmelodien internt i Statoil.

Inge K. Hansens klossete håndtering av fusjonssamtalene med Hydro har også helt klart svekket hans kandidatur. I oljemiljøet er det mange som rister på hodet av at en konstituert konsernsjef og en sylfersk styreformann innleder fusjonssamtaler mens selskapet fortsatt sliter med å komme seg på beina etter Iran-skandalen.

Superung?

Aker Kværner-sjef Helge Lund er, etter det TV 2 Nettavisen har grunn til å tro, en av de fremste utfordrerne til Inge K. Hansen. Lund har gjort rakett-karriere som en av Kjell Inge Røkkes mest betrodde medarbeidere, og nyter stor respekt for ryddejobben han har utført i Aker Kværner.

Det store spørsmålet er om Lund vil ha jobben. På en pressekonferanse i november kom Lund med følgende uttalelse da han ble spurt om han var aktuell som konsernsjef i Statoil:

- Jeg har sammen med resten av ledelsen i Aker Kværner lyst til å fullføre den omstillingen vi har begynt på. Jeg er derfor ikke aktuell for den jobben.

Et moment som taler mot Lunds kandidatur, er hans unge alder. 41-åringen er 10-20 år yngre enn flesteparten av de som i dag sitter med makten i Statoil. Styreleder Jannik Lindbæk har dessuten sagt at han ikke ønsker en «superung» toppsjef.

Wærsted blant favorittene
Lindbæk sa for kort tid siden at spinnesiden er representert på hans liste over aktuelle kandidater. Trolig er Sparebank 1-sjef Gunn Wærsted det heteste navnet i den sammenhengen.

Wærsted har fått noen riper i lakken som følge av svake økonomiske resultater og tap i kjølvannet av Finance Credit-skandalen, men nyter fortsatt stor respekt i norsk næringsliv. For en tid tilbake ble hun kåret til Norges mektigste forretningskvinne av bladet Økonomisk Rapport.

Også i regjeringsapparatet har man lagt merke til Wærsteds innsats. Problemet med Wærsted er at også hun etter manges mening også mangler fartstid i olja, selv om hun tidligere har vært styremedlem i Statoil.

I oljebransjen er Brit Rugland og Elisabeth Berge to sterke kvinnenavn som har vært oppe, men ingen av dem skal være blant de mest aktuelle til sjefsjobben. Heller ikke tidligere oljeminister Grete Faremo regnes som en av de heteste kandidatene.

Var Norviks høyre hånd
SR-Bankens toppsjef Terje Vareberg er også bankmann, men hadde en sentral posisjon i Statoil helt til han forlot selskapet sammen med daværende toppsjef Harald Norvik som følge av Åsgard-overskridelsene. Vareberg vil trolig bli sett på som et godt valg både internt i Statoil og i regjeringskretser.

Åsgard-skandalen kan være til hinder for Varebergs kandidatur, men mange mener han ikke hadde noe direkte ansvar for milliardoverskridelsene. Vareberg var konsernsjef Harald Norviks nestkommanderende da Åsgard-saken felte begge to våren 1999.

Avfeier ikke
Vareberg og Wærstad er blant dem som aldri har avkreftet at de er kandidater til sjefsjobben.

«Jeg har alltid hatt som prinsipp at jeg ikke kommenterer spekulasjoner om min person i relasjon til slike spørsmål som du reiser,» skriver Terje Vareberg i en e-post til TV 2 Nettavisen.

Heller ikke den tidligere Statoil-yndlingen Johan Nic. Vold , som i dag er toppsjef i Norske Shell, vil avkrefte at han er kandidat.

- Hvis han måtte få et jobbtilbud og skulle finne på å skulle ta den, har vi en avtale om han skal ringe meg. Inntil den telefonen eventuelt kommer, er dette en ikke-sak, sier informasjonsdirektør Einar Knudsen i Norske Shell til TV 2 Nettavisen.

Vold var lenge regnet som en wonderboy i Statoil-systemet, men karrieren fikk en liten knekk kort tid før han meldte overgang til Shell. Spørsmålet er om Vold har tilstrekkelig tillit internt i Statoil til å kunne overta styrestikka.

Degradert
En annen erfaren Statoil-direktør som opplevde en karriere-knekk for noen år siden, er Stig Bergseth . Bergseth var tidligere ansvarlig for hele virksomheten på norsk sokkel, men har den siste tida fungert som sjef for Helse- miljø- og sikkerhet.

Den posisjonen ga ham en nøkkelrolle i opprullingen av Iran-saken i fjor høst, og det ga karrieren hans et nytt løft. Bergseth skal være blant kandidatene som nyter støtte fra de ansatte.

Peter Mellbye , som i dag er ansvarlig for gassvirksomheten i Statoil, er et av navnene som flere ganger har vært oppe i sjefsdiskusjonen. Den blide gassdirektøren har et utmerket ry i oljemiljøet, men enkelte mener han ikke har ballast nok til å ta steget helt til topps.

Kunne fått jobben?
DnB NOR-sjef Svein Aaser har jobbet tett med styreformann Jannik Lindbæk i mange år, og hadde kanskje fått Statoil-jobben dersom han hadde ønsket seg den. Aaser har imidlertid sagt at han ikke er å regne som kandidat. Sjefen for gamle Kreditkassen, Tom Ruud , er etter det TV 2 Nettavisen har grunn til å tro heller ikke blant kandidatene.

Summa summarum er det ingen kandidater som stikker seg klart ut nå når headhunterne er kommet opp på oppløpssida i sjefsjakten. Det kan bety at det er blir en outsider som også denne gangen stikker av med pokalen. For hvem hadde tippet at Olav Fjell ble toppsjef den gangen i august 1999?

De ansatte i Statoil håpet at jakten på en ny konsernsjef var avsluttet før selskapet la fram sitt årsresultat for 2003 11. februar. Det gikk ikke. Lanseringen kan nå tidligst skje i begynnelsen av mars, etter at Statoil har avholdt sitt bebudede styremøte i starten av måneden.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter