Gå til sidens hovedinnhold

Her er trikset som kan gi deg boliglån

Problemer med å få boliglån? Da bør du lese dette.

En av mange utslag av finanskrisen er at bankene er blitt strengere i vurderingen av boliglånssøkere.

Sammenholdt med økningen i boligprisene har inngangsportalen til boligmarkedet blitt uoverstigelig for mange. Det å ikke komme seg inn i boligmarkedet kan gi store negative utslag for privatøkonomien resten av livet. Les mer om dette her.

Fastrente gjør banken mildere stemt
Men her et triks som kan gjøre det litt lettere å få lån. Dersom du søker om fastrentelån er noen banker mer villig til å innvilge lån - og i tillegg vil de kunne gi deg større lån enn om du søker om lån med flytende rente.

- Når vi får inn en søknad om boliglån opererer vi med et risikopåslag på cirka fem prosent. Det betyr at med dagens rente bør søkeren ha en privatøkonomi som kan takle et rentenivå på åtte til 8,5 prosent, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank til Nettavisen.

Dersom søkeren får avslag på et tradisjonelt lån med flytende rente finnes det likevel en plan B.

Slipper å forholde seg til risikorente
- En mulig løsning er å velge fastrente over en lang tidsperiode. En ung søker som binder renta på fem til seks prosent slipper å bevise at han eller hun kan tåle en rente på åtte prosent. I tillegg slipper søkeren den usikkerheten som flytende rente innebærer, sier Brøske.

Også i Nordlandsbanken kan fastrente være en døråpner.

I utgangspunktet stiller Nordlandsbanken de samme krav til å tåle renteøkninger, uavhengig av om lånet tas opp med fast eller flytende rente. Dette fordi lånet ofte har en løpetid på 10-30 år, mens rentebindingen i mange tilfeller er bare for ett til tre år. Ved lang rentebinding, minst fem år, kan vi velge å avvike fra de modeller vi normalt benytter. Uansett gjør vi en total vurdering av kunden, herunder dennes gjeldsbetjeningsevne og sikkerheter, før en lånesøknad besluttes, sier informasjonssjef Bjørn Sture Trymbo i Nordlandsbanken.

Vurderes likt i Nordea
I Nordea derimot vurderes kundene på samme måte uavhengig om du søker boliglån med fast- eller flytende rente.

Vi opererer med en scoring-modell som for øyeblikket legger på fem prosentpoeng på den flytende boliglånsrenten når vi skal vurdere kundens tilbakebetalingsevne. Dette gjelder for ordinære nedbetalingslån og fastrentelån, sier Nordeas kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle.

I Nordea blir kunden først gitt en score og deretter settes de spesifikke betingelsene på lånet.

- En kunde kan jo gå fra fastrentelån til lån med flytende rente uten at det krever ny bevilgning, derfor har vi likt løp og like forutsetninger uavhengig av hva slags lånetype kunden til slutt velger, sier Sjøhelle.

Egenreklame:

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente: Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndtverkere.
MinKreditt: Finn det billigste forbrukslånet

Kommentarer til denne saken