Gå til sidens hovedinnhold

Her får de krisebeskjeden

Betal, eller glem Saab! Det er budskapet fra amerikanske General Motors til svenskene.

General Motors krav til Sverige kan kort og brutalt oppsummeres slik: «Betal, ellers dumper vi Saab». Beskjeden kom i natt norsk tid. Da de Saab-ansatte i Trollhättan kom på jobb onsdag morgen, fikk de beskjeden. Dermed fortsetter usikkerheten for flere tusen ansatte. Næringsminister Maud Olofsson sier regjeringen ikke kommer til å gi en krone til Saab.

- Tror dette er dødsstøtet
- Jeg tror at dette er dødsstøtet for Saab. GM vil ikke ha oss, og ingen andre heller, virker det som. Det ser ikke lyst ut, alt blir holdt hemmelig. Det virker som om det bare er mediene som vet noe. Selv får vi ingen informasjon, sier Mats Kåhl til dn.se. Han har jobbet i Saab i 17 år.

- Må finne en kjøper
- Den eneste muligheten Saab har er å finne en kjøper. Men de kan ikke klare seg selv. De må finne en kjøper. Lykkes de ikke, er alternativet konkurs, sier Sven-Åke Berglie, leder for interesseorganisasjonen for skandinaviske underlevlerandører til aftonbladet.se.

Vil kvitte seg med Saab
GM leverte sine planer for omstrukturering av selskapet til amerikanske myndigheter tirsdag. Der kommer det fram at GM ikke har til hensikt å fortsette som eier av Saab. Amerikanerne vil at det svenske datterselskapet skal stå på egne ben senest i 2010.

General Motors: 47.000 må gå

Kan gå mot konkurs
- Med mindre svenske myndigheter trer støttende til, så vil Saab være konkurs så tidlig som denne måneden, sa GMs toppsjef Rick Wagoner på en pressekonferanse tirsdag kveld, melder NTB.

GM opplyser at det haster med tanke på å redde Saab og at behovet for frisk kapital er omfattende.

Den kriserammede bilgiganten mener derfor at den svenske staten må gå inn med penger før det kan bli aktuelt å selge Saab.

Regjeringen sier nei til støtte
Sveriges næringsminister Maud Olofsson sier blankt nei til å gi penger til General Motors.

- Skal jeg spille Monopol med skattebetalernes penger og investere i en så usikker virksomhet? Svaret er nei, sier Olofsson ifølge Aftonbladet.se.

- Vil løse seg
GM i Norge har tro på at Saab vil kunne stå på egne ben.

- Vi har en tro på at dette vil kunne løse seg, og at Saab kan opprettes som et eget selskap, sier administrerende direktør Petter Smebye i General Motors Norge AS til Nettavisen.

General Motors i Norge er en liten stab på 27 personer, og kun to personer jobber direkte opp mot Saab.

- Så det er ingen krise for oss, sier Smedbye.

Lite betydning
Raufoss Technology leverer deler til Saab.

- Saab utgjør totalt 12-13 prosent av omsetningen, og det er langt mindre enn tidligere. Det utgjør totalt 25-30 millioner kroner, sier viseadministrerende direktør Leif Bronken i Raufoss Technology til Nettavisen.

Han tror likevel det vil ha lite betydning om Saab skulle ende opp med å gå konkurs.

- Vi jobber jo mot en rekke bilfabrikker, ikke bare Saab. Fremtiden avhenger av hvor bra andre bilmerker gjør det, sier Bronken.

Kommentarer til denne saken