*Nettavisen* Økonomi.

Her får du billigst strøm

Strømleverandørene kriger om å være billigst. I løpet av de siste ukene har de fleste skrudd ned prisen, men det er store forskjeller i markedet. Her ser du hvem som er billigst.

Ifølge Konkurransetilsynet har 25 leverandører endret i prisen den siste uken. Samtlige har varslet prisnedgang.

Snittprisen blant leverandørene rundt om i landet er nå 30,4 øre per kilowattime. Dermed har prisen falt med drøyt 25 prosent hittil i år. Ved årsskiftet lå snittprisen rundt 40 øre per kilowattime.

Priskuttet på strøm kommer som følge av en generell nedgang i markedsprisene. På den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool ble det notert ny prisbunn for året søndag, da den såkalte spotprisen falt til 13,92 øre per kilowattime.

Under 20 øre for tredje gang
Kun ved to anledninger tidligere i år har prisen falt under 20 øre kilowattimen på Nord Pool.

Prisene faller naturlig på helgedagene, mandag steg prisen til 21,8 øre per kilowattime.

De rimeligste strømleverandørene i markedet selger nå strøm til 30,4 øre. Priskuttene den siste uka har i hovedsak kommet fra leverandører som har ligget høyt i pris. Enkelte har kuttet prisen med opptil 2,4 øre per kilowattime.

Årsaken til prisfallet på Nord Pool ligger i værsituasjonen. Store deler av landet har den siste tiden hatt unormalt høye temperaturer. Samtidig viser værvarselet for 10-dagers perioden framover at det er nedbør i vente. For kraftprodusentene er det gode nyheter. Regn fyller opp vannmagasinene, som fortsatt er på svært lave nivåer.

Mer vann i magasinene
Sist uke steg fyllingsgraden i vannmagasinene fra 27,6 til 30,5 prosent i snitt på landsbasis. Det normale for årstiden er at fyllingsgraden holder seg uendret. Situasjonen er nå vesentlig bedre enn hva den var på samme tid i fjor. Da var fyllingsgraden på kun 19,4 prosent. Det normale for årstiden er en fyllingsgrad på 36,1 prosent.

Terminprisene på Nord Pool viser imidlertid at markedet har liten tro på at prisene kan falle videre fra dagens nivå. Tvert i mot ventes det en marginal prisoppgang fram mot juli. Deretter spår markedet at prisene skal stige jevnt og trutt til en snittpris på 27,4 øre neste vinter.

Dermed bør du påregne strømutgifter på nivå med hva du har sett på regningene gjennom den siste vinteren. En systempris på 27,5 øre vil med normale marginer gi en sluttbrukerpris på 37 – 38 øre per kilowattime.

Billigst på strøm
Prisene gjelder strøm til standard variabel pris og inkluderer moms og fastbeløp. Nettleie og elavgift kommer i tillegg.

Strømleverandør

Effektiv pris

Fastbeløp per år

Total Energi

30,40 øre

Nei

Gudbrandsdal Energi

30,74 øre

Nei

Ustekveikja Energi

30,76 øre

kr 150

Hydro Texaco

30,80 øre

Nei

SKS Kraftsalg

30,88 øre

Nei

Telinet Energi

30,95 øre

kr 390

Fjordkraft

31,42 øre

kr 288

Tussa-24 AS

31,50 øre

Nei

Shell

31,65 øre

Nei

Trondheim Energiverk

31,69 øre

kr 300

Kilde: Konkurransetilsynet. Prisene gjelder fra uke 22. TV 2 Nettavisen tar forbehold for endringer i pris.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.