*Nettavisen* Økonomi.

Her handler du billigst

Foto: Helle Nilsen (Nettavisen)

Det er stor prisforskjell på nøyaktig de samme varene.

05.01.11 21:27

Nettavisen tok turen til de vanligste matbutikkene for å sjekke prisforskjellen på et stort utvalg varer de fleste trenger i husholdningen. Vi fant ut at det kan lønne seg å sjekke prisen før du handler i blinde.

Den nøyaktig samme handlekurven skilte hele 250 kroner fra den dyreste dagligvarebutikken til den billigste. Vi sjekket prisen på 35 ulike dagligvareartikler og forskjellen kan du se i tabellen under.

Kjøpmann hos Rema 1000 i Lakkegata i Oslo, Erling Sundal, mener nordmenn kjøper betydelig sunnere varer i januar enn ellers i året.

- Magert kjøtt er en vinner nå og mange hamstrer frukt og grønt, sier han til Nettavisen.

Han mener det er nyttårsforsettene som styrer handlelista nå. Og kanskje har den slunkne lommeboka også en finger med i spillet.

Penger å spare i fruktdisken
Det er penger å hente både på melk, egg og toalettartikler. Den største prisforskjellen ser vi derimot på frosne laksefileter, der ICA Nær har et begrenset utvalg og den billigste frosne laksefileten vi finner der koster hele 161,20 kroner kiloen. Her er det Rema 1000 som er billigst med laks for 74,17 kroner for kiloen.

På frukt og grønt er det også penger å spare for den som er blakk etter alle julegavekjøpene. Rema 1000 har bananer til ti kroner for kiloen mens både Bunnpris og ICA Nær er i et helt annet sjikte med hele 16,90 og 17,90 kroner kiloen for bananer i løsvekt.

Epler hos Kiwi
Kiwi som kjører momsfritt på frukt og grønt er forholdsvis billige og aller billigst på grønne Granny Smith epler. Men hadde de ikke vært momsfrie hadde de vært i overkant dyre! Et eksempel er brokkoli der Rema 1000 har en stykkpris på 9 kroner, mens Kiwi tar 11,75 kroner for den samme grønnsaken.

Legger vi i tillegg på momsen på 14 prosent blir den ekstra dyr. En matvarekjede som går hardt ut med momsfrie frukt og grønnsaker bør vel også være betydelig billigere enn andre matvarekjeder?

Klikk på bildet for å forstørre.

Kaffemerkene varierer fra butikk til butikk. Laksefileten er billigste frosne filet.

Head & Shoulder er sjampo og Vaseline Intensive Care er bodylotion. Hos Kiwi fant vi kun Vaseline Intensive Håndkrem til en litt dyrere pris.

Både leverposteien og Makrell i tomat er fra Stabburet.

Servelaten er også billigste i butikk.

Prisene er hentet inn ute i de respektive kjedenes butikker i Oslo-området 04.januar 2011. Vi utelukker ikke at det kan finnes billigere alternativer i kjedenes sortiment, men disse var ikke tilgjengelig for kundene i butikkene vi besøkte. Små variasjoner innen pris og sortiment kan uansett forekomme fra sted til sted.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.