Videoen under viser hvor sjokkert Kristiansen blir når hun skjønner hvor mye penger hun bruker på shopping i løpet av ett år:

Siri Kristiansen jobber som programleder i Radio Norge og er stand up-komiker. Hun har deltatt i en rekke programmer på TV, blant annet «Kompani Lauritzen», «Skal vi danse» og «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis».

Denne uken er hun med på TV3/Viaplay-programmet «I lomma på Silje», hvor forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB skal hjelpe henne å rydde opp i økonomien.

Kristiansen bruker spesielt mye penger på klær.

- Det hender jeg kommer til kassa uten å ha tittet på prisen, og så er det fryktelig mye dyrere enn jeg kunne sett for meg i min villeste fantasi. Da tør jeg ikke si det, og må bare kjøpe klesplagget, sier Kristiansen i programmet.

På ett år brukte Kristiansen 92.520 kroner på klær i fysiske butikker. Hun dro kortet hele 106 ganger.

Ser vi på eksteriør som helhet, som inkluderer shopping i butikk og på nett, hud, negler og hår, er summen langt høyere.

Hele 225.500 kroner brukte Kristiansen på slikt eksteriør på ett år.

Les også: Klagestorm mot strøm-giganter: Advarer mot lureprodukter

Mange småbeløp i hverdagen

Nå Kristiansen er på vei til jobb, liker hun kjøpe med seg kaffe - og gjerne også vann med kullsyre. Mange små summer blir fort til store beløp.

Frem til Sandmæl kom på besøk til Kristiansen kjøpte hun kaffe alle hverdager, og Sandmæl anslo da at det gikk med nesten 12.000 kroner i året på bare kaffe. Regner vi med vann med kullsyre i tillegg, som hun kjøpte i ny og ne, ble summen omtrent 18.500 kroner i året.

Det gikk med mange småbeløp ellers i hverdagen også, og i løpet av ett år brukte hun også penger på følgende:

  • Parkering 16.000 kroner
  • Playstation-spill til barna/App store: 17.000 kroner
  • Blomster 24.300 kroner

De største postene var interiør, eksteriør og mat. På interiørposten, inkludert blomster, brukte hun 91.500 kroner på ett år.

Les også: Slik får du barn uten å bli ruinert - og to grep gir deg mer penger

Matposten er den aller største, og på ett år gikk det med 322.500 kroner. Her er det imidlertid verdt å merke seg at Sandmæl også tok med Kristiansens ektemann Espens forbruk på dagligvarekjeder.

Stort sparepotensial

Totalt sett på posten interiør, eksteriør og mat mente Sandmæl at Kristiansen kunne spare 270.000 kroner. Her er altså også kutt i ektemannen Espens forbruk på dagligvarer medregnet.

To måneder etter Sandmæl var på besøk første gang, hadde Kristiansen klart å spare 45.000 kroner.

Kristiansen har begynt å handle kaffe på bensinstasjonen, og ha med seg vann og matpakke på jobb. Shoppingen har hun også roet ned på.

- Jeg har ikke kjøpt noenting av klær, sier hun.

I tillegg har Kristiansen og mannen begynt å ukeshandle, og bruker handleliste og et felles matkort.

Les også: Koste seg for over 300.000 kroner på ett år: - Har nok ganske lite respekt for penger

Trenger bevisstgjøring av pengebruken

Noe andre kan lære av gjennomgangen av økonomien til Kristiansen, er bevisstgjøring av pengebruk og sparemåte, mener Sandmæl.

- Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i dette programmet, spesielt de løgnene man sier til seg selv. Man tror man gjør veldig mye, men når man går gjennom pengebruken så viser det noe annet, sier hun til Nettavisen.

Kristiansen og mannen trodde at de ukeshandlet før Sandmæl kom på besøk, men det viste seg at de handlet langt flere ganger i uken enn de hevdet.

- Du skal ikke tro, men du skal vite. Da er det enklere å gjøre grep, sier Sandmæl.

Bevisstgjøringen av pengebruken til Kristiansen var et viktig grep, men det var også bevisstgjøringen av plassering av sparepengene.

- Siri sparte kun på sparekonto, men det er dumt å la alle pengene stå der i alle år. Da taper de verdi, sier hun.