Butikkstengingen i Oslo-regionen rammer hardt. Flere har valgt å permittere sine ansatte. Nille har stengt 80 butikker og permittert 300 ansatte. Interiørkjeden Kid har permittert 300 ansatte, og blomsterbutikkjeden Mester Grønn har permittert 530 ansatte.
Europris har også stengt 25 butikker og sendt ut permitteringsvarsler til 150 ansatte, men de har ikke gitt håpet om at de kan få status som dagligvarebutikker. De har søkt myndighetene om å få holde åpent.
Les også: Strakstiltak i Elkjøp, Ikea, Europris og andre store kjeder: - En ting er klart viktigst
- Det pågår en dialog med myndighetene nå i regi av Virke. Men det er ikke avklart hvor dette lander. Vi mener at med mye dagligvarer, dyremat og kioskvarer har vi et overlappende utvalg med dagligvarene. Derfor har vi en dialog om dette nå, sa konsernsjef Espen Eldal til Nettavisen nylig.
Dette er tiltakene i Oslo-regionen nå:
Dette er de nye tiltakene som innføres for ti kommuner i forbindelse med at det er oppdaget et utbrudd av den engelske virusmutasjonen. Tiltakene gjelder i første omgang til og med 31. januar.
Barnehager, skoler, universiteter, høyskoler og fagskoler
* Skoler og barnehager: Det oppjusteres til rødt nivå i barnehage, barneskole og ungdomstrinn i tråd med den nasjonale trafikklysmodellen. Kommunal smittevernmyndighet kan beslutte å stenge skolene og barnehagene dersom det er nødvendig for å forberede rødt nivå eller dersom smittesituasjonen tilsier det.
* Videregående skole: Det skal innføres digital undervisning på videregående skole i uke 4, og det skal forberedes overgang til rødt nivå i videregående skole fra uke 5. Videregående skoler som allerede er på rødt nivå, skal også ha heldigital undervisning i uke 4, og forberede seg på å gå tilbake på rødt nivå i uke 5.
* Universiteter, høyskoler og fagskoler: Det skal innføres digital undervisning for alle. All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.
* Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter.
Anbefalinger
* Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem. Unntak fra anbefalingen er nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner eller én fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
* Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. For de aller fleste vil det likevel gjelde krav om hjemmekontor.
* Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.
* En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.
* Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7–10 i smittekarantenetiden. Det bør også vurderes om husstandsmedlemmer av nærkontakter som er i smittekarantene også skal i karantene dersom det er mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.
Regler
* Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.
* Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte.
* Butikker stenges. Det gjøres unntak for matbutikker, apotek og bensinstasjoner. Vinmonopolet stenges også, og vil ikke holde åpent i perioden 23.01–31.01.
* Skjenkestopp.
* Stans i breddeidrett for barn og voksne.
* Stans i andre fritidsaktiviteter (kor, korps, teater o.l.)
Følgende virksomheter og steder skal holde stengt:
* Serveringssteder, men det er tillatt med take away
* Treningssentre
* Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende
* Tros- og livsynsshus, med unntak ved begravelser og bisettelser
* Biblioteker
* Fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter
* Museer
* Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.
*Andre offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter som samler mennesker innendørs.
- Faller utenfor
På hjemmesiden til regjeringen er ordlyden følgende for butikker som selger noe mat og dagligvarer, og som dermed kan holde åpent denne uken til og med 31. januar.
«Definisjonen av matbutikker inkluderer også kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer. Dersom en butikk har hovedvekt på mat kan den holde åpent».
Europris hevder at de faller innenfor denne definisjonen, men da Nettavisen møter Bent Høie etter tirsdagens korona-pressekonferanse, er han krystallklar i svaret sitt:
- Europris er ikke en butikk som har hovedvekt av dagligvarer i sitt sortiment, så da faller de utenfor den definisjonen.
Er det aktuelt for dere å utvide den grensen i det hele tatt?
- Ikke nå, så får vi se underveis. Det er viktig å si at når vi har lagt unntakene, så er det for veldig nødvendige varer. Og det er ikke hensikten å inkludere flest mulig, men at folk får tak i nødvendige varer i den situasjonen vi er i, men så håper vi at dette ikke skal vare lenge, sier Høie til Nettavisen.
Svenskenes statsepidemiolog Anders Tegnell har sitt synspunkt på den svært usikre situasjonen i begge land:
Fortsetter dialogen
Konsernsjef Espen Eldal i Europris reagerer med undring, da han får høre hva helse- og omsorgsministeren har sagt om Europris.
- I våre butikker er 65 prosent av salget fra samme sortiment som i dagligvarebutikker. Vi har ikke ferske varer, men vi har tørrvarer, husholdningsvarer og rengjøringsvarer. Hoveddelen av det vi selger er dagligvarer som folk trenger, så da mener vi at det er en faktafeil å si at vi ikke faller innenfor «nødvendige varer», sier Eldal til Nettavisen.
Les også: Nille stenger 80 butikker – varsler store permitteringer
Han mener at det er en del forvirring rundt ordlyden, og at de derfor fortsatt ønsker å ha en dialog med myndighetene for å se på muligheten for å åpne igjen.
- Myndighetene har fokusert på «matvarer» og ikke «dagligvarer» i sin definisjon, og det er det som gjør at vi faller bort. Vi har dialogen med myndighetene via Virke, så får man skynde seg langsomt. Det er fornuftig å få en avklaring rundt dette. Vi registrerer at tilsvarende kjeder i andre land med strenge nedstengninger får holde åpent, hevder konsernsjefen.
- Stor respekt
Han har imidlertid ikke noe å utsette på regjeringens avgjørelse om å stenge ned i Oslo-regionen.
- Vi har ikke en formening om tiltakene skal forlenges eller ikke. Vi har stor respekt for regjeringens avgjørelser, og alle vil tilbake til en normal hverdag så fort som mulig. Det viktigste er ikke at vi får et svar denne uken. Vi takler fint én uke med noen stengte butikker, men det betyr mye for våre ansatte som er berørt å få en klarhet, hvis tiltakene blir forlenget, fastslår Eldal.
Ifølge Bent Høie er det ikke umulig at det lettes på tiltakene fra og med mandag 1. februar, noe som også kan bety at Europris-butikkene i de 10 berørte kommuner kan åpne igjen.
- Jeg garanterer at det vil komme et svar før 31. januar. Det er ikke meningen at så strenge tiltak som nå skal være langvarig, sier helse- og omsorgsministeren.
