Butikkstengingen i Oslo-regionen rammer hardt. Flere har valgt å permittere sine ansatte. Nille har stengt 80 butikker og permittert 300 ansatte. Interiørkjeden Kid har permittert 300 ansatte, og blomsterbutikkjeden Mester Grønn har permittert 530 ansatte.

Europris har også stengt 25 butikker og sendt ut permitteringsvarsler til 150 ansatte, men de har ikke gitt håpet om at de kan få status som dagligvarebutikker. De har søkt myndighetene om å få holde åpent.

Les også: Strakstiltak i Elkjøp, Ikea, Europris og andre store kjeder: - En ting er klart viktigst

- Det pågår en dialog med myndighetene nå i regi av Virke. Men det er ikke avklart hvor dette lander. Vi mener at med mye dagligvarer, dyremat og kioskvarer har vi et overlappende utvalg med dagligvarene. Derfor har vi en dialog om dette nå, sa konsernsjef Espen Eldal til Nettavisen nylig.

- Faller utenfor

hjemmesiden til regjeringen er ordlyden følgende for butikker som selger noe mat og dagligvarer, og som dermed kan holde åpent denne uken til og med 31. januar.

«Definisjonen av matbutikker inkluderer også kiosker, helsekost og andre som i hovedsak selger matvarer. Dersom en butikk har hovedvekt på mat kan den holde åpent».

Europris hevder at de faller innenfor denne definisjonen, men da Nettavisen møter Bent Høie etter tirsdagens korona-pressekonferanse, er han krystallklar i svaret sitt:

- Europris er ikke en butikk som har hovedvekt av dagligvarer i sitt sortiment, så da faller de utenfor den definisjonen.

Er det aktuelt for dere å utvide den grensen i det hele tatt?

- Ikke nå, så får vi se underveis. Det er viktig å si at når vi har lagt unntakene, så er det for veldig nødvendige varer. Og det er ikke hensikten å inkludere flest mulig, men at folk får tak i nødvendige varer i den situasjonen vi er i, men så håper vi at dette ikke skal vare lenge, sier Høie til Nettavisen.

Svenskenes statsepidemiolog Anders Tegnell har sitt synspunkt på den svært usikre situasjonen i begge land:

Fortsetter dialogen

Konsernsjef Espen Eldal i Europris reagerer med undring, da han får høre hva helse- og omsorgsministeren har sagt om Europris.

- I våre butikker er 65 prosent av salget fra samme sortiment som i dagligvarebutikker. Vi har ikke ferske varer, men vi har tørrvarer, husholdningsvarer og rengjøringsvarer. Hoveddelen av det vi selger er dagligvarer som folk trenger, så da mener vi at det er en faktafeil å si at vi ikke faller innenfor «nødvendige varer», sier Eldal til Nettavisen.

Les også: Nille stenger 80 butikker – varsler store permitteringer

Han mener at det er en del forvirring rundt ordlyden, og at de derfor fortsatt ønsker å ha en dialog med myndighetene for å se på muligheten for å åpne igjen.

- Myndighetene har fokusert på «matvarer» og ikke «dagligvarer» i sin definisjon, og det er det som gjør at vi faller bort. Vi har dialogen med myndighetene via Virke, så får man skynde seg langsomt. Det er fornuftig å få en avklaring rundt dette. Vi registrerer at tilsvarende kjeder i andre land med strenge nedstengninger får holde åpent, hevder konsernsjefen.

- Stor respekt

Han har imidlertid ikke noe å utsette på regjeringens avgjørelse om å stenge ned i Oslo-regionen.

- Vi har ikke en formening om tiltakene skal forlenges eller ikke. Vi har stor respekt for regjeringens avgjørelser, og alle vil tilbake til en normal hverdag så fort som mulig. Det viktigste er ikke at vi får et svar denne uken. Vi takler fint én uke med noen stengte butikker, men det betyr mye for våre ansatte som er berørt å få en klarhet, hvis tiltakene blir forlenget, fastslår Eldal.

Ifølge Bent Høie er det ikke umulig at det lettes på tiltakene fra og med mandag 1. februar, noe som også kan bety at Europris-butikkene i de 10 berørte kommuner kan åpne igjen.

- Jeg garanterer at det vil komme et svar før 31. januar. Det er ikke meningen at så strenge tiltak som nå skal være langvarig, sier helse- og omsorgsministeren.