*Nettavisen* Økonomi.

Her kommer den neste finansboblen

Analytiker David Abramson i BCA Research skisserte på en konferanse i går ettermiddag hvor de neste finansboblene kan komme. Olje er en mulighet.

14.01.05 10:32

Abramson var invitert til Skagen-fondenes nyttårskonferanse torsdag, som representant for BCA Research, et analysefirma som suksessforvalterne i Skagen stadig refererer til.

Abramson skisserte blant annet sine kandidater for nye finansbobler, etter at dotcom-boblen sprakk litt etter tusenårsskiftet. Han viste til den kjente økonomen Charles Kindlebergers liste over tre ingredienser som må til for å skape en mani i finansmarkedene:

  • Mye likviditet. Med andre ord lav rente, billige penger.
  • En viktig, fundamental endring i den virkelige verden, for eksempel Japans gjennombrudd på eksportmarkedene, fremveksten av internett.
  • Kurser som forlater tradisjonelle nivåer, og nye verdsettelsesmetoder blir tatt i bruk for å forsvare disse.

Den første kandidaten Abramson trakk frem var energiaksjer. Disse aksjene er det teknologiaksjene på Nasdaq var litt etter midten av 1997, før en allerede sterk oppgang, eksploderte frem mot tusenårsskiftet, og ga en ny firedobling av kursene.

Han mener at det har skjedd en fundamental endring her, nemlig Kinas voldsomme vekst i oljebehovet, og han peker på at oljeselskapene har vært sent ute med å reagere med økte investeringer.

- Dette, slik vi ser det, har et godt potensial til å bli en mani, sa Abramson.

Deflasjonsfrykt
En annen kandidat for en boblepreget oppgang er obligasjoner, som stiger i verdi når rentenivået faller. Og nettopp det kan skje dersom frykten for deflasjon, fallende priser, gjenoppstår. Man bør følge nøye med på utviklingen for amerikanske forbrukere, mener Abramson.

Kina
I tillegg ser han mulighet for sterk oppgang i investeringer som er eksponert mot Kina, og mener for eksempel aksjer i Korea og Taiwan, med mye Kina-eksponering, er undervurdert.

Ikke tech, ikke USA
Abramson har derimot ingen tro på noen ny feberoppgang i teknologiaksjer. Disse følger et typisk mønster etter at en boble sprekker, med en mindre oppgang. Abramson mener historien viser at man ikke går raskt opp igjen til boblenivåer etter at boblen er sprukket.

Heller ikke har han tro på noen ny, kraftig oppgang i amerikanske aksjer. Resultatmarginene ser ut til å ha toppet ut, og Abramson har ingen tro på at investorene igjen skal akseptere så høy prising i forhold til inntjeningen som på 1990-tallet, typisk opp mot 30 ganger inntjeningen.

- De lar seg ikke lure igjen, sa Abramson.

For de neste ti årene tror BCA Research på en avkastning på 2,4 prosent i året, etter 2,0 prosent inflasjon, for det amerikanske aksjemarkedet, som et middels scenario. Det dårlige scenariet gir 1,2 prosent årlig, det gode ikke mer enn 4,6 prosent årlig, alt etter 2,0 prosent inflasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag