Oslo S Utvikling (OSU) er den største utbyggeren av bolig- og næringsarealer i Bjørvika. OSU skal nå bygge ut Clemenskvartalet, innerst i Bispevika og ikke langt fra Middelalderparken (se illustrasjon lenger ned).
Leilighetene selges uten rett til bruk av parkeringsplass, det vil si: Eierne av de største leilighetene får tilbud om en plass. Men de blir ikke billige, ca. 975.000 kroner, inklusive omkostninger.
- Det er ganske dyrt å bygge disse plassene, og det er en av årsakene til prisen. Vi må bore 50 meter ned til fjellet, det er snittlengdene på pælene, forteller boligdirektør Lars Holm i OSU til Nettavisen.
Les også: Boligtopp slakter Oslo-politikere og Follobanen
Mer rift
Men i de tilstøtende prosjektene Dronninglunden, Vannkunsten og Eufemia Syd ligger parkeringsplassene på 850.000 pluss omkostninger. Her er det parkeringstilbud til en av tre som flytter inn, men ikke alle av disse plassene er solgt ut.
- Hvorfor øker dere prisen på plassene i Clemenskvartalet når dere ikke har klart å selge alle plassene i prosjektene rundt?
- Det er litt færre parkeringsplasser i dette prosjektet enn i de andre og mer rift om beinet. Vi mener at plassene tåler denne prisen.
Deler vi bortimot én million per parkeringsplass på de totale parkeringsarealene i kjelleren, tilsvarer det 30.000 kroner kvadratmeter per plass. Hver parkeringsplass er 12,5 kvadratmeter, da snakker vi om 80.000 kroner.
Det skal sies at én million for en garasjeplass ikke er unikt i Oslo, på Finn.no har det ligget flere plasser ute med en prisantydning opp mot millionen.
Får ikke
Boligdirektør Holm hevder det er mer interesse for parkeringsplasser enn det de kan tilby, og de er altså forbeholdt de største leilighetene.
- Det er mange kjøpere av 2-romsleiligheter som spør om parkering, men det kan vi ikke tilby dem.
Deler av garasjeanlegget i Clemenskvartalet får en såkalt skyveplattform-løsning. Bileierne må bestille bilen på angitte plasser og vente før de kan kjøre av gårde. De aller fleste plassene er imidlertid faste.
- Noen få plasser som får dette systemet med to biler i dybden. Det er ikke en heis, men en plattformløsing. Bileieren må trykke på en knapp, slik at bilen skyfles rundt, et dominosystem der det alltid er alltid en plass ledig. Men bileier må ha litt tålmodighet, fordi det tar 1-1,5 minutt før bilen er klar for utkjøring.
Les også: Full kok i boligmarkedet
Ladere til alle
I Clemenskvartalet er det også elbilladere til alle bilene, og disse laderne leveres montert for 50.000 kroner, med individuelle målinger av strømforbruket. I tillegg er det lagt til rette for et stort antall sykkelparkeringer.
Ifølge Holm er det 1500 registrerte interessenter til de 265 leilighetene i Clemenskvartalet, og de har fått god respons på den første utsendingen. OSU åpnet for bud fra og med mandag, med budfrist 1. september.
- Hvem tror du kjøperne blir?
- Leilighetene koster fra 4,4 til 18 millioner, så det er en spredt målgruppe. Vi selger både toppleiligheter med takterrasse, men også små 2-romsleiligheter ned mot 40 kvadratmeter.
Les også: Lav rente og få nye boliger er oppskrift på stadig høyere boligpriser de neste årene
Tjener greit
- Men vi snakker om kvadratmeterpriser på drøyt 100.000 kroner?
- Ja, de 68 leilighetene i dette salgstrinnet koster i snitt 118.000 kroner kvadratmeteren. Men vi har ikke en ekstraordinær avkastning på prosjektet, kun en normal avkastning, hevder Holm.
- Vi mener markedsprisen er i tråd med hva markedet er villig til å betale og det vi må ha. Vi kunne ha bygd billigere, men kvalitet på fasade og høye miljøambisjoner koster penger, svarer boligdirektøren.
68 leiligheter legges altså ut i dette salgstrinnet, det neste trinnet kommer før jul. Hele prosjekttiden er beregnet til 2. kvartal 2023, men så langt er det ingen arealer over jorden.
- Vi setter i gang å bygge ved 50 prosent forhåndssalg, men har allerede lagt igjen 400 millioner under bakken. Førstemann som kjøper, kan regne med å ha boligen klar om 2,5 år, sier Holm.
Betyr lite
Boligbeskatning er for tiden et hett tema, der AUF vil ha økte boligskatter for å dempe prispresset. Det tror ikke bransjefolk vil hjelpe, heller ikke boligdirektøren i OSU.
- Skatten har lite å si for de som skal bo i egen leilighet, litt mer å si for de som investerer i sekundærleiligheter. Skatt har ikke all verdens betydning for våre prosjekter, rentenivået og at folk er i jobb er det viktigste.
En gjennomsnittlig 3-romsleilighet i området kan nå leies ut for snaue 20.000 kroner kvadratmeteren.
Les også: Carew solgte for 29 millioner - nå har han brukt pengene her
Eksklusivt
Holm sier de har prøvd å tilrettelegge en bydel for alle, men medgir at de opererer i et eksklusivt segment. Kjøpekraften er god.
- Mange driver for seg selv, og det er ganske mange ung pengesterke med gode jobber som har anledning til å kjøpe leiligheter for 10 millioner, sier han.
- Hva mer kan du si om potensielle kjøpere, er disse leilighetene også egnet for barnefamilier?
- Halvparten av kjøperne er mellom 40 og 60 år. I området rundt Stasjonsallmenningen kryr det av barn, men det er ikke veldig mange barnefamilier som bor der.
Barneskole
- I Clemenskvartalet blir det et skjermet gårdsrom som appellerer til barnefamilier, og det kommer en barneskole her en eller annen gang, svarer Holm.
I det nye prosjektet blir det for øvrig en dagligvareforretning i kjelleren med fullt sortiment. Og så får Clemenskvartalet to små leiligheter til sameiets disposisjon, som OSU «gir bort» til gjester for kortvarige overnattinger.
- I tillegg har noen av leilighetene flyttbare vegger langs en skinne, der man kan gjøre om en 2-roms leilighet til en 3-roms hvis man skulle få familiemedlemmer på besøk, sier Holm.