Irlands statskringkaster RTE kunngjorde denne uken at Dab-nettet stenges denne måneden.

Dab kom til Irland for 13 år siden, omtrent samtidig som Norge, men i motsetning til i Norge har Irland ikke stengt FM-nettet sitt og lyttertallene på Dab er svært lave.

Endelig bekreftelse

Allerede i 2019 ble det kjent at RTE planla å droppe Dab-satsingen, men denne uken kom altså den endelig bekreftelsen og de siste sendingene med Dab i Irland kommer 31. mars. Etter det vil RTE satse på internett-radio kombinert med det tradisjonelle FM-nettet.

Les også: Skulle selge 1,1 millioner DAB-radioer - det gikk helt galt

Da Norge slukket FM-nettet i 2017, tydet mye på at det var en del av en større bølge fra FM til Dab. Siden den gang har det imidlertid kommet den ene nedslående nyheten etter den andre for verdens Dab-tilhengere.

  • Danmark, som i 2017 så ut til å følge Norge og ville slukke sitt FM-nett, ombestemte seg i fjor. De vil nå videreføre FM.
  • Sverige, som også vurderte FM-slukking, har besluttet å videreføre FM til minst 2047.
  • En lang rekke land, inkludert Storbritannia, Spania og Latvia, har de siste årene dessuten besluttet å ikke kopiere Norge ved å slukke FM-nettet. I Storbritannia fortsetter FM-sendingen minst til 2032.
  • Det eneste landet som nå fortsatt sier at de skal følge Norge og stenge FM, er Sveits, som planlegger å gjøre det i 2024.

I Irland går de altså motsett vei. Bare 0,5 prosent av befolkningen lyttet på Dab, mot 77 prosent på FM.

Les også: Leif Synnevåg: - Dab er den største floppen i europeisk kringkastingshistorie

Trengs ikke?

En av Irlands største aviser, Irish Times, skriver at Dab simpelthen er en unødvendig unødvendig teknologi. Under overskriften «Farvel Dab, radio-teknologien vi ikke trengte», skriver avisen.

»Selv om Dab og Dab+ har litt vanlig i enkelte europeiske land og Australia, har det ikke tatt av i Irland. Det irske markedet er ikke alene, Canada er bare ett annet eksempel på et stort kringkastingsmarked hvor Dab aldri kom skikkelig i gang», skriver avisen.