NEW YORK (Nettavisen): - Den er blitt et av de mest besøkte, mest fotograferte og kanskje det mest elskede og mest gjenkjennelige statuene i New York City. Jeg mener den henger like høyt som «Statue Of Liberty», uttalte bypark kommisjonæren Adrian Benepe til New York Times for noen år tilbake.

For dette er slettes ikke noe uvanlig syn i Bowling Green Park i Financial District i New York: at flere titalls personer står i kø for å ta den tre tonn tunge oksen på testiklene.

- Kan bringe lykke - og fruktbarhet

Da Nettavisen nylig besøkte det populære turistmålet, sto det en lang kø både foran og bak den enorme oksen.

De som står foran fyrer løs utallige foto av seg selv foran det enorme hodet og selve statuen. Men de som står bak, har noe helt annet i tankene.

De står nemlig i kø for å ta oksen på testiklene, noe som i tillegg til selve foto-muligheten også skal være noen som kan gi deg lykke og fruktbarhet.

Ifølge Wikipedia veier selve oksen veier 3200 kilo og er 4,3 meter høy og 4,9 meter lang, og har vært et populært turistmål helt siden den ble plassert der tilbake i 1989.

Viser styrke og inspirerer

Det er den sicilianske kunstneren Arturo Di Modica som i 1989, uten at noen visste det, kjørte oksen på en lastebil over på Manhattan og plasserte den midt på et torg i Financial District.

Oksen ble laget i kjølvannet av «Black Monday» og børskrisen i 1987, og skal være et symbol på styrke.

For kunstneren Di Mosica var oksen ifølge Wikipedia en gave, og noe han ville gi tilbake til USA for at de tok imot ham som en blakk person da han kom til landet i 1970.

Ifølge ham skal oksen inspirere de som kommer i kontakt med den til å fortsette å kjempe gjennom de tøffe tidene mot en bedre fremtid.

- Mitt poeng var å vise folk at hvis du vil gjøre noe i et øyeblikk hvor ting er veldig ille, så kan du gjøre det. Du kan gjøre det alene. Mitt poeng er at du må være sterk, har han uttalt i et intervju.

Statuen har også vært samlingssted for demonstranter, og har flere ganger vært utsatt for hærverk.

I 2001 gjorde The Occupy Wall Street-bevegelsen Charging Bull til til et symbolsk samlingssted da de demonstrerte mot økonomisk ulikhet. Og for en drøy måned siden dynket klimaaktivister oksen med falsk blod, noe flere av dem senere ble arrestert for.

Ble fjernet umiddelbart

Det var i desember 1989 at oksen først kom til Manhattan. Den ble først plassert under et juletre nær New York børsen den 15. desember 1989.

Men Di Modica hadde på ingen måte tillatelse til bare å dumpe den enorme statuen på et torg midt på Manhattan, så statuen ble fjernet fra stedet nærmest umiddelbart.

Statuen ble deretter plassert i Queens noen dager, mens Di Modica var i forhandlinger med myndighetene i byen. Så, 20. desember 1989, ble oksen plassert på sitt nåværende sted på Broadway, ved den nordlige spissen av Bowling Green.

- Skal flytte statuen

Men akkurat nå pågår det derimot en debatt om hvorvidt oksen bør flyttes eller ikke. Ifølge New York Times fikk kunstneren for en måned siden vite at det nå er planer om å flytte oksen bort fra stedet den står og til et sted hvor det ikke er så mye trafikk og biler.

Planen er å plassere oksen ved like ved New York Stock Exchange, på et sted der det ikke er lov å kjøre biler.

- Vi planlegger å flytte oksen for å ta vare på sikkerheten til New York`erne og utforsker nå steder nær New York Stock Exchange, sier Jane Meyer, en talsperson for borgermesteren i New York.

Kunstneren er derimot ikke så begeistret for ideen om å flytte det ikoniske monumentet.

Di Modica sier til New York Times at han nekter å flytte oksen, og han mener at det å flytte kunstverket «vil ødelegge min copyright og varemerke, og vil gjøre «Charging Bull» til «New York Stock Exchange Bull»».

- Oksen har vært i Bowling Green Park i nesten 30 år og det er den perfekte plasseringen. Det finnes ingen gode grunner til å flytte den, har han uttalt til Wall Street Journal.

Presidenten i Downtown Alliance, Jessica Lappin, sier derimot at flytteprosessen «gir perfekt mening».

- Fordi, som hun sier til New York Times: - Hvis du går forbi statuen nå, så er det ganske så kaotisk der.

Se flere populære videoer: