Gå til sidens hovedinnhold

Her stuper den norske kronen

Kronen har svekket seg kraftig mot både euro og dollar.

I morgentimene fredag blir 1 euro handlet for 9,79 kroner og 1 dollar handles for 8,77. DNBs analytikere skriver i sin morgenrapport at svekkelsen av kronen fra gårsdagen var bredt basert og at den svekkede kronen må sees i lys av en fallende oljepris.

Et fat brentolje koster fredag kun 70,5 dollar - fire dollar mindre enn et fat kostet for litt over en uke siden. Torsdag ettermiddag falt oljeprisen rundt 2,7 prosent.

0,8 prosent svakere på et døgn

Norsk PMI, den norske innkjøpssjefsindeksen som måler produksjonstakten, havnet ned 2,5 poeng fra mars til april. PMI-indeksene har i mange land avtatt i det siste, skriver DNB-analytikerne, noe Norges tall må sees i sammenheng med.

Svekkelsen av den norske kronen tiltok markert etter at PMI-indeksen ble offentliggjort torsdag. Den norske kronen er 0,8 prosent svakere mot euro enn for et døgn siden.

På bare de siste to ukene har den norske kronen svekket seg over 25 øre mot dollaren.

Les også: Svenskekrona raser

I sin morgenrapport mandag denne uken skriver valuta-analytiker Magne Østnor at denne uken kunne komme til å bli vanskelig for den norske kronen. Flere faktorer kunne føre til kronesvekkelse, som for eksempel norske detaljhandelstall og arbeidsledighetstall.

Den svenske sentralbanken får også noe av skylden for den negative kroneutviklingen. Etter at Riksbanken jekket ned sine renteprognoser i forrige uke, svekket den svenske kronen seg dramatisk - noe som igjen påvirket den norske kronen negativt.

Les også: Husholdningene skylder 3489 milliarder kroner

Et «mysterium»

Mange norske analytikere har slitt med å forklare hvorfor kronen har svekket seg den siste tiden. I forrige uke skrev DNB Markets at det var et «mysterium» at kronen hadde svekket seg så mye. Sjeføkonom Frank Jullum sa nylig til Dagens Næringsliv at utenlandske investorer skremmes av den norske oljedebatten.

- De siste månedene har vi sett at diskusjoner rundt rammebetingelser, leteområder og en mulig nedstengning av norsk sokkel blusset opp igjen. Vi har møtt utenlandske investorer som sier at de ikke er så sultne på norske kroner, sa Jullum til DN.

Les mer: DNB: Vokser på alle fronter

Les også: Equinor-resultatet faller

Kommentarer til denne saken