MAJORSTUEN (Nettavisen): Det gikk av en flyalarm i Oslo natt til fredag. Han heter Kjetil Krane.

Read the story about Kjetil Krane waking up Russian diplomats in English here.

Bevæpnet med høyttaler og et lydklipp av en japansk tåkelur, tropper 73-åringen opp foran en av boligblokkene som huser Putins ansatte ved den russiske ambassaden i Oslo.

Se og hør aksjonen selv her:

– Jeg vil vekke dem, i dobbel forstand. Både fysisk, men og i at de er medansvarlige i denne krigen, sier Krane til Nettavisen.

Klar til å bli arrestert

Nettavisen møter Oslo-mannen i leiligheten hans en time før aksjonen. Klokken er 01:30, og kaffekoppen står på kjøkkenbordet. Han skal ikke sove i natt.

Nervene begynner så smått å merke hva som snart skal skje, erkjenner han.

Fredag markerte ett år siden russiske styrker tok seg inn i Ukraina i en fullskala militær invasjon. Opp mot 300.000 menneskeliv kan ha gått tapt.

Krigen ruller videre, uten ende i sikte.

Flyalarm, frykt og flukt har blitt hverdagskost for ukrainske barn - og foreldrene som bekymrer seg for dem.

Det gjør inntrykk på Krane. Han og hans kone har hver sin datter. Sammen har de seks barnebarn.

Avstanden fra sønderbombede hus i Ukraina, til Russlands diplomatiske representasjonsboliger i fredelige Norge, kan knapt bli større.

– Russland bomber og terroriserer sykehus, barnehager og boliger. Det er en rå krig som disse diplomatene er forskånet fra, sier Krane.

Han tar på tykke vintersko, og stiger ut i Oslo-natten.

Han er redd oppmerksomheten rundt invasjonen kan dabbe av i norsk offentlighet. Det er han villig til å gå langt for å unngå.

– Jeg er engstelig for at vi aksepterer krigen. Dette er en moralsk handling, og jeg er klar for å bli arrestert.

Krane går inn gaten mot ambassadepersonellets hvite blokker, setter raskt opp sin bærbare, svarte høytaler før han lar det stå til.

Som en flyalarm, brer den skarpe lyden av en japansk tåkelur om seg, ut over Oslo vest. Lyset i en vindusrute går fort på. En mørk silhuett viser seg. En våken russer?

Etter en drøy halvtime med tåkeluraksjonisme i Oslo-snøværet til passe lunken respons, sier Krane seg fornøyd og pakker sammen. Noe arrestasjon ble det hvertfall ikke.

24. februar marker ett år siden Russland invaderte Ukraina. Ett år som endret Europa.

Lever fint med bot

– Men er det å vekke russiske diplomater opp om natten en effektiv aksjonsform?

– Det vil jo vise seg, da. Jeg har ikke gjort dette før. Jeg håper at det funket. De skulle bli skremt, det var målet.

– Dette kan være en ulovlig aksjonsform. Du vil kunne risikere straff?

– Jo, altså det vil jeg sikkert. Men det bekymrer meg midt i ryggen.

Skulle han få en bot, er han ikke så bekymret for det heller.

– Jeg er sikker på at jeg har nok venner og bekjente som vil kunne hjelpe til med en hundrelapp her og der til å betale den, sier han og konkluderer:

– Moralsk, føler jeg at jeg står på veldig trygg grunn. Men om det juridisk ikke er holdbart, lever jeg fint med det, avslutter Krane.

Han løfter høytaleren opp på skulderen, og tusler hjem.

Russlands ambassade ble fredag forelagt kritikken fra Kjetil Krane, men ambassaden har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Politiadvokat: – Kan få bot

Politiadvokat i Oslo politidistrikt Kai Spurkland, sier til Nettavisen fredag morgen at det generelt er høy terskel for politiet å gripe inn i ytringer, og for domstolen å straffe dem.

– Utgangspunktet er at den som vil markere seg, kan velge både tid, sted og form for aksjonen. Man må ikke ha noe tillatelse, men melde fra til politiet på forhånd, sier Spurkland som også er forsker ved Politihøgskolen.

Men selv om man har rett til å demonstrere hvor og hvordan man ønsker, er det likevel ikke alle aksjoner som får rulle og gå uten inngrep.

– Med aksjoner som er til sterk plage for omgivelsene, vil det være mye mer rimelig for politiet å gripe inn, sier Spurkland.

Han presiserer at ytringer har generelt et høyere vern mot straff enn annen brysom og høylytt aktivitet.

– Men står man med sirene er eller liknende utenfor et ambassadebygg, kan man få en bot for forstyrrelse av nattero.

Politiet fikk melding om aksjonen

Oslo politidistrikt skriver til Nettavisen i en e-post at de patruljerte området rundt aksjonen flere ganger i løpet av natten.

«Politiet fikk melding 10-15 min etter at det var skjedd. Da var det ingen der. Melder fikk beskjed om å kontakte politiet hvis det skjedde på nytt», skriver pressesjef Unni T. Grøndal til Nettavisen.

For ordens skyld: Journalisten som skriver denne saken var inntil desember ansatt ved den norske FN-delegasjonen, men har ingen tilknytning til Utenriksdepartementet i dag.