*Nettavisen* Økonomi.

Hevder Silicon Valley kan miste sin plass som innovasjonshovedstad: - Hvordan skal man starte en bedrift i en garasje hvis garasjen koster flere millioner dollar?

UTFORDRINGER: Høye boligpriser og teknologiganter som tiltrekker mesteparten av talent på grunn av høye lønninger, er noe av det som gjør at Silicon Valley er i endring. Bildet viser et nabolag i Cupertino, og man skimte Apple Park i mellom trærne. Foto: Harald Fjelddalen (Nettavisen)/Recode (Equilar)

Området har forandret verden, men nå ser mange til andre steder blant annet på grunn av ekstreme levekostnader og teknologiganter som bruker høye lønninger til å lokke til seg mye av arbeidskraften.

07.04.19 21:31

PALO ALTO (Nettavisen): Da Bill Hewlett og David Packard etablerte Hewlett-Packard i en garasje i Palo Alto for 80 år siden, var det starten på et eventyr for området som strekker seg langs Santa Clara-dalen ved San Fransisco.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

I dag er «Silicon Valley» hovedstaden i verden når det gjelder innovasjon, og har stått for en rekke teknologisk nyskaping som har forandret folks hverdag.

Men nå kan statusen endre seg for regionen som huser giganter som Apple, Google, Facebook og Netflix.

I en fersk undersøkelse blant teknologi-ledere verden rundt, viser det seg at nesten seksti prosent tror at verdens innovasjonssentrum vil flytte seg vekk fra Silicon Valley i løpet av de neste fire årene.

Flere har ment at det er overdrevet, og at Silicon Valleys plass ikke er truet på lenge. Men resultatet er likevel ikke fullt så overraskende ettersom tendensen har vært til stede en stund.

Enorme levekostnader

I 2017 var det flere amerikanere som flyttet vekk fra San Francisco-området enn til. Og i en undersøkelse fra i fjor svarte 46 prosent av deltakerne at de planlegger å flytte fra Bay Area, som er samlebetegnelsen på områdene i og rundt San Fransisco.

Levekostnadene, som er blant de høyeste i verden, er den største årsaken til at både beboere og selskaper søker seg vekk fra området.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEGYNNELSEN: I denne garasjen i Palo Alto, ikke langt unna Stanford University, ble dataselskapet Hewlett-Packard grunnlagt i 1939. Det var starten på eventyret i Silicon Valley. Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

I august i fjor hadde en leilighet med to soverom i San Francisco-området en median leiepris på 3090 dollar, over 26.000 kroner med dagens valutakurs. Det er nesten dobbelt så mye som snittprisen i resten av USA.

Et halvt år tidligere ble et lite hus med to soverom og en garasje solgt for 2 millioner dollar. Det var 40 prosent over prisantydning, og ga en kvadratmeterpris på 216.000 kroner. Til sammenligning var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på Frogner i Oslo på rundt 86.000 kroner ved slutten av 2018.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIL SALGS: Dette huset i Cupertino like ved Apples hovedkvarter i Silicon Valley blir snart lagt ut for salg. Prisen er uvisst. Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

For et område der det finnes mange historier om selskaper som hadde sin begynnelse i en garasje, begynner prisnivået å bli kritisk. Eller som en investor beskrivende uttalte nylig:

- Hvordan skal man starte en bedrift i en garasje hvis garasjen koster flere millioner dollar?

Kjemper gir høye lønninger

Man regner med at en oppstartsbedrift har mer enn fire ganger så høye kostnader i Bay Area enn noe annet sted i USA. De nystartede selskapene kan også få det tøft med å rekruttere flinke folk.

Giganter som Apple, Google og Facebook soper inn mye av arbeidskraften, blant annet på grunn av at de har mulighet til å gi at nyansatte mye høyere lønn. Medianlønnen i Facebook er på hele 240.000 dollar, over 2 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

HØYE LØNNINGER: Denne grafen viser medianlønnen til noen av de største teknologiselskapene. Alphabet er Googles morselskap.  Foto: Kilde: Equilar (Grafikk: Redcode)

Klikk på bildet for å forstørre.

SILICON VALLEY: Pilen viser hvor Facebooks hovedkvarter ligger i Menlo Park i Silicon Valley. Foto: Google Maps

Andre selskaper har slitt med at ansatte har lyst til å flytte vekk fra området ettersom de ikke lykkes med å skaffe seg et tilfredsstillende sted å bo på grunn av de høye prisene.

Infrastruktur som ikke har vokst i takt med resten av utviklingen i området, som blant annet har ført til enorme køer, har også blitt nevnt som en årsak til utflyttingen. Det har også de store ulikhetene blant befolkningen.

Profil flyttet vekk

Noen har også stilt spørsmål ved kulturen i Silicon Valley. Peter Thiel, den noe kontroversielle milliardæren som var en av de tidligste investorene i Facebook, flyttet nylig seg selv og deler av sin virksomhet til Los Angeles.

Thiel skal ha ment at det liberale tankesettet i Silicon Valley var «giftig» og søkte seg til en by med mer politisk mangfold og som er mer i takt med resten av USA. Thiel har tidligere offentlig støttet president Donald Trump.

Klikk på bildet for å forstørre.

FLYTTET VEKK: Peter Thiel er den største profilen som har søkt vekk fra Silicon Valley.  Foto: Stephanie Keith (AFP/NTB Scanpix)

Thiel fikk støtter fra millardæren Michael Moritz, som er grunnlegger av Sequoia Capital. Moritz har uttrykt at Silicon Valley har blitt langsom og bortskjemt på grunn av suksessen. Han mente også at alle diskusjoner om politikk og sosial urettferdighet distraherte teknologiselskaper fra arbeidet med innovasjon.

I tillegg til Los Angeles blir New York, Austin, Portland, Seattle og Detroit nevnt som nye såkalte «tech hubs» i USA. Berlin, Estland, Singapore og Beijing blir også trukket fram. Ironisk nok har teknologiske nyvinninger fra Silicon Valley, som video- og chatteprogrammer, gjort det lettere å bygge en stor virksomhet fra andre steder i verden.

- Fundamentalt større

I Nordic Innovation House, som hjelper nordiske bedrifter i Silicon Valley, er man klar over utfordringene med de høye levekostnadene i regionen.

- Det er kritisk for nyskapningen at folk som tenker ulikt og utfordrer status quo har råd til å bo i nærheten. Og det kan man jo stille spørsmål om er tilfellet i Silicon Valley nå, for i dag har du stort sett bare råd hvis du blir ansatt av en av de store tek-gigantene, sier regionsdirektør for Amerika i Innovasjon Norge, Gro Dyrnes, til Nettavisen

Klikk på bildet for å forstørre.

APPLE PARK: Apple er blant teknologigantene som har enorme lokaler i Silicon Valley. Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

Innovasjonshuset følger med på stedene med framvoksende innovasjon- og entreprenørmiljøer, som Austin og Los Angeles, men er ikke bekymret for at Silicon Valley skal miste sin plass.

- Når det gjelder pengestrøm, så er det ingen som kan sammenligne seg med Silicon Valley. Det er på en fundamentalt større skala sammenlignet med resten av USA, og slik kommer det til å være i lang, lang tid ennå, sier Dyrnes.

- Så lenge de store maskinene og venture capitalist-selskapene sitter her, så kommer folk til å komme hit for å bygge store selskaper, fastslår hun.

Lederen av Nordic Innovasjon House tror man vil se innovasjon i flere andre regioner, men at selskapene deretter vil komme til Silicon Valley for å hente finansiering, utvikle seg og vokse store.

Regionens store fordel er nemlig det komplette økosystemet for innovasjon, entreprenørskap og selskapsutvikling.

Klikk på bildet for å forstørre.

I SILICON VALLEY: Regionsdirektør for Amerika i Innovasjon Norge, Gro Dyrnes, er leder for Nordic Innovation House i Palo Alto.  Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

- Her er det er verdensledende akademier, det er investorer, verdens største aktører, enormt tilgang på talent som flytter til regionen, og en helt annen takt av nye selskaper som blir opprettet, forklarer Dyrnes.

- Og det er klart at alle disse aktørene stimulerer hverandre. Så den den dynamikken, kapitalen og kompetansen du får i det økosystemet, det blir en massiv kraft som det er umulig å konkurrere med. Blant annet på grunn av mengden folk og tettheten av likesinnede mennesker, legger hun til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag