Den tidligere presidentkandidaten, utenriksministeren og senatoren skal skjenke Nydalen i Oslo med gjevt besøk på selveste kvinnedagen. Ettersom hun er en av verdens heteste talere, er hun også blant de aller dyreste.

Gleder seg

– Dette blir en spennende uke. Nå ser vi frem til å ønske både Clinton og studenter fra hele verden velkommen til BI. Det skal bli interessant å få Clintons perspektiver på likestilling og mangfold som vesentlige drivere for en bærekraftig økonomi, sier rektor ved høyskolen Inge Jan Henjesand i en pressemelding.

I USA er det nemlig en helt annen kultur for foredrag og talervirksomhet. Det blir ofte sett på som en måte å støtte saken talerne representerer.

2.200 kroner i sekundet

Ifølge en gjennomgang Nettavisen.Økonomi har gjort av tidligere foredrag og taler Clinton har holdt, viser det seg at hun vanligvis tar omtrent 300.000 dollar.

Det tilsvarer 2,5 millioner norske kroner. Den dyreste talen hun har holdt hadde en prislapp på 2,7 millioner kroner for 20 minutter hos selskapet eBay.

Det tilsvarer en minuttpris på 135.500 kroner. Eller omtrent 2.200 kroner i sekundet.

Nettavisen.Økonomi tok kontakt med Handelshøyskolen BI for å få svar på hva prislappen for Clinton-besøket er. Det ville de ikke fortelle oss.

– Vi går aldri ut med kontraktsmessige forhold for inviterte gjester, sier kommunikasjonsdirektør ved BI, Yngve Kveine.

Heller ikke stiftelsen til Clinton, «The Clinton Foundation», ønsker å svare på spørsmål om hvor mye hun tar betalt, og henviser bare til at de ser frem til å besøke Norge.

Elefanten i rommet

Trond Blindheim underviser i markedskommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, og mener dette er et skup av konkurrenten BI. Han lurer på om Clinton vil tørre å snakke om elefanten i rommet, nemlig Metoo-kampanjen.

Kampanjen tok for alvor av i 2018 og har skapt stor debatt om seksuell trakassering, spesielt på arbeidsplassen og i maktforhold.

Flere mektige menn over hele den vestlige verden har måtte gi fra seg verv og posisjoner etter avsløringene i kjølvannet av kampanjen.

Blindheim mener «Monicagate» var den første store Metoo-saken i moderne tid.

I januar 1998 sto den da 22 år gamle praktikanten Monica Lewinsky frem med sin fortelling om det seksuelle forholdet hun skal ha hatt med den da 49-år gamle Bill Clinton i løpet av sin tid i det hvite hus.

– En av de aller viktigste sakene på kvinnedagen vil være Metoo-kampanjen som har vekket stor debatt. Her har Hillary Clinton førstehåndserfaring som feminist og kvinne, gift med daværende verdens mektigste mann som la an på en praktikant i det hvite hus, sier Blindheim til Nettavisen.Økonomi.

Han mener det er tøft av henne å møte opp i et land hvor Metoo har vært så definerende de siste årene.

– Ville en president overlevd en sexskandale som Lewinsky-saken i dagens offentlighet?

– Nei. Jeg tror opinionen ville oppført seg helt annerledes og holdningene har endret seg. Vi må huske at presidenthistorien i USA er full av denne typen historier. Samtidig gikk Clinton ut med veldig høy popularitet da han forlot presidentembete i 2001, sier Blindheim.

– Er det verdt pengene?

– Nå vet jeg ikke nøyaktig hvor mye dette koster. Men det å holde Clinton på kvinnedagen vil føre til at du får brorparten av oppmerksomheten den 8. mars. Hvis hun tør å snakke om Metoo er hun verdt hver eneste krone de betaler henne, sier Blindheim.

Eksperten håper at journalistene i salen tør å ta tak i elefanten i rommet, og stiller spørsmål om hvordan hun forholder seg til Metoo-kampanjen med sin egen ektemanns forhistorie.

– I den norske debatten har det vært mye fokus på Donald Trumps ord om hvordan han har omtalt kvinner. Det har blitt slått ganske hardt ned på i den norske debatten. Men satt på spissen, var Clinton så sjarmerende at vi så gjennom fingrene på det i Skandinavia. Donald Trump har det mest i kjeften, mens Clinton hadde det mellom beina, sier Blindheim og ler.

Obama besøkte Norge i fjor

Den tidligere presidenten Barack Obama er også en dyr taler. Da han besøkte konferansen «The Future of Technology and Sustainability» ble det lagt ut 50 VIP-billetter til 32.000 kroner stykket. Inkludert i prisen ville du få et personlig bilde med Obama.

Obama har også fått kritikk i USA for å ta imot store pengesummer fra finansmiljøet på Wall Street. I 2017 tok han $400.000 for å snakke på en helsekonferanse i regi av obligasjonsselskapet Cantor Fitzgerald. Det tilsvarer omtrent 3,4 millioner kroner.

Over mange år har både Clinton og Obama brukt tilgang og eksklusive konferanser som en måte å sanke store pengebeløp. De nye demokratiske kandidatene som ønsker å danke ut Trump ved valget neste år, har lagt seg på en annen kurs.

Elizabeth Warren som er senator fra Massachusetts har aktivt gått vekk fra den «gamle» måten å gjøre det på. I et skriv til supporterne for få dager siden skrev hun:

– Det betyr ingen fancy mottagelser eller store pengekampanjer med bare folk som kan skrive feite sjekker, skrev Warren.