Gå til sidens hovedinnhold

Himmeltittere og radiolyttere

Noen ser blå himmel, andre hører stormvarsel på radio. Hva skjer i aksjemarkedet? spør NA24s kommentator.

NA24-KOMMENTAR: Den siste drøye måneden har vært usedvanlig turbulent på børsene, ikke minst på Oslo Børs. Vi har fått et kraftig fall, og vi har sett flere daglige svingninger på 5-6 prosent og mer. Dette er ekstremt mye.

Pessimistene, som har ligget lavt de siste tre årene, varsler igjen dommedag. Optimistene mener fallet er grunnløst, og anbefaler at man kaster seg inn i markedet.

Her er min oppfatning av hva som skjer. Jeg mener vi ser en dragkamp. På den ene siden sitter de som ser blå himmel utenfor vinduet. På den andre siden sitter de som hører stormvarsel på radioen.

Blå himmel
Himmeltitterne ser en verdensøkonomi i kraftig vekst, friere verdenshandel, økende produktivitet, børslokomotiver som måker inn overskudd og fortsatt moderate renter. De påpeker at aksjemarkedene jevnt over ikke er spesielt høyt priset i forhold til selskapenes inntjening.

Aksjene i den toneangivende indeksen S&P 500 i USA ventes i andre kvartal å vise en overskuddsvekst på 11 prosent, ifølge analysefirmaet Thomson Financial. Det vil i så fall være det 11. kvartalet på rad med tosifret resultatvekst, noe som bare har skjedd en gang før siden 1950. Aksjene i S&P 500-indeksen verdsettes nå til rundt 17 ganger overskuddet, mot et snitt på 24 prosent de siste fire årene.

For Oslo Børs er tallet rundt 13 når man ser på anslått resultat for 2006, ifølge tall fra meglerhuset Carnegie. Ser man på tallene fra 2005 er verdien rundt 14.

Stormvarsel
Radiolytterne benekter ikke at himmelen er blå nå og de neste par kvartalene. Men de peker på at rentene er på vei opp, og de tror dette vil punktere det de oppfatter som en boble skapt av at «gratis» penger er pumpet inn i risikable og belånte investeringer i for eksempel råvarer og aksjer i vekstmarkeder i Asia og Latin-Amerika. Mange vil også sette Oslo Børs i denne båsen.

Når det gjelder verdsettelse, vil de påpeke at den moderate verdsettelsen av selskapene er basert på overskuddene langt inne i en kraftig høykonjunktur, som de tror snart er slutt. Skeptikere peker gjerne også på gnagende ubalanser, som de store underskuddene på statsbudsjettet og handelsbalansen i USA, som ikke kan vedvare.

Tja¿.
Jeg velger å innta en kjedelig mellomposisjon.

På den ene siden er vi slett ikke på bunnen av noen dyp og depressiv bølgedal. Vi har tross alt bare falt tilbake til nivået rundt nyttår. Fortsatt finnes det spekulative bobler med masse luft i på Oslo Børs og på andre børser. Google er fortsatt verdsatt til godet over ti ganger omsetningen – ikke overskuddet, men omsetning. Det er ikke sikkert alle investorer med overdrevent belånte godværsporteføljer er tvunget ut av markedet ennå. Og de store underskuddene i USA er bekymringsfulle.

På den andre siden har kursen i mange selskaper falt en god del tilbake den siste tiden, samtidig som overskuddene bare har økt og økt. Du kan for eksempel kjøpe oljeselskapet ConocoPhillips til svært lave 6 ganger overskuddet. Det viser at aksjemarkedet nå priser inn stor sannsynlighet for lavere overskudd i fremtiden.

Man må, etter min mening, lete med lupe for å finne endringer i de fundamentale forholdene for verdensøkonomien i forhold til situasjonen i april, før fallet. Hvis du syntes det var en god idé å kjøpe Statoil på 210 kroner i april, men syntes det var for skummel å kjøpe til 160 kroner etter fallet – da mener jeg du bør tenke gjennom hvordan du ser på aksjeinvesteringer. Hva er det egentlig du bruker som målestokk? Hvor langsiktig er du egentlig? Hvilken risikotoleranse har du egentlig?

Spre risikoen
Jeg mener en langsiktig investor som sprer investeringene på ulike aksjer, sektorer og selskapstyper og ikke kjøper alt på samme tid, ikke har noen grunn til å flykte i panikk nå. Men du må spre risikoen. Hvis ikke, kan du ha det så godt.

Dette er ikke en spådom om hvor børsen skal på kort sikt. Det aner jeg ikke. Og det gjør ikke de ekspertene som nå anbefaler deg å gå ut eller inn av aksjemarkedet heller. Enten de nå ser på himmelen eller hører på radio.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Juksemaker pipelort
Monstre i styrerommet
Vil gjenta fiaskopolitikk
Det lukter krakk
Selg denne galskapen!
Regjeringen ofrer forbrukerne
Hjelp, vi flyr!
Tilfeldig etikk
Når kapitalisme blir moralisme
Skål for verdensøkonomien!
Pause etter flause
Forståelig Odfjell-kritikk
Når bonden blir polsk
Vil ha urettferdig politikk
Kvinner i drømmeland
Straff som fortjent
Lekekrakk på børsen
Kampen mot TV
«Hyggelige» matpriser?
Børsras – hva gjør du?

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken