*Nettavisen* Økonomi.

Historisk byks i oljeprisen: - Systemet har fått hjerteinfarkt

 

DRAMATISK. Røyken stiger fra fasilitetene til Saudi Aramco i Abqaiq i Saudi-Arabia etter droneangrepet i helgen. Foto: Hamad I Mohammed (Reuters)

Droneangrepene har rammet fem prosent av verdens oljeproduksjon og har sendt oljeprisen kraftig opp. Bred oppgang for oljeaksjene fra start.

16.09.19 10:26

Mandag morgen stabiliserte oljeprisen seg på rundt 66 dollar per fat, etter at den skjøt i været fra rundt 60 dollar fatet til 71,95 i løpet av helgen. Det er det prosentvis mest dramatiske oljepris-bykset siden Golfkrigen i 1991, ifølge Reuters. Hoppet får analytikerne til å bruke store ord:

- Abqaiq er hjertet i systemet, og det har akkurat fått hjerteinfarkt. Vi vet bare ikke hvor alvorlig det er, sier IHS Markit-analytiker Roger Diwan til Bloomberg.

- Det Iran-støttede luftangrepet på det vitale oljeprosesseringsanlegget i hjertet av Saudi-Arabias oljeregion har snudd markedet på hodet over helgen, skriver analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy i et nyhetsbrev.

- Den umiddelbare innvirkningen på brentoljeprisen kan bli rundt 10 dollar per fat, og vi forventer at innvirkningen vil være på 5 dollar fatet i ukevis, ettersom situasjonen i Midtøsten blir mer skjørere, skriver Rystads oljesjef Bjørnar Tonhaugen videre.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Natt til mandag spratt oljeprisen i været, til over 71 dollar fatet. Mandag formiddag har prisen på et fat brentolje stabilisert seg på rundt 65. Foto: Skjermdump Infront

Det er den sjiamuslimske houthi-militsen i Jemen som har tatt ansvar for angrepene. Både USA og Saudi-Arabia peker imidlertid mot Iran. Mike Pompeo, USAs utenriksminister, skriver på Twitter at Iran har gjennomført nesten 100 angrep på Saudi-Arabia, og at ingenting tyder på at angrepet kom fra Jemen.

Les mer: Droneangrep kan ha rammet Saudi-Arabias oljeproduksjon hardt

5,7 millioner fat per dag ute av spill

Den statseide oljegiganten Saudi Aramco vil starte opp produksjonen i løpet av mandag, ifølge Wall Street Journal, og ifølge Reuters kilder kan det ta «uker, ikke dager», før oljeproduksjonen er tilbake i full sving.

Saudi-Arabia er verdens største oljeprodusent, og angrepene på Saudi Aramco-anleggene Abqaiq og Khurais reduserer produksjonen med 5,7 millioner fat olje hver dag. Store oljeimportører som India, Kina og Indonesia er de mest sårbare landene etter angrepene - men storbanken Barclays tror ikke at markedene vil normalisere seg snart.

- Det er ikke sannsynlig at angrepene på Saudi-Arabias oljeinfrastruktur vil redusere kongedømmets oljeeksport dramatisk, og markedene vil mest sannsynlig se forbi disse kortsiktige forskyvningene i tilbud og etterspørsel, skriver Barclays i en melding mandag.

Børsreaksjon: Oljeaksjene til himmels

Investorene har definitivt fått med seg hendelsene i Saudi-Arabia i helgen, og det er oljeaksjene som står for store deler av oppgangen når Oslo Børs åpner mandag.

Equinor åpner opp over 4,8 prosent, DNO, åpner opp 4,3 prosent, mens Aker BP er opp 5,6 prosent.

- Effekten av oljeprisoppgangen på andre markeder er ikke helt rett frem. De siste par årene har oljeprisen beveget seg i takt med utviklingen i aksjemarkedet og den generelle risikoappetitten blant investorene. En forklaring på det er at etterspørselssiden har blitt mer viktig for oljeprisen den siste tiden, skriver DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde i sin morgenrapport.

- Etterspørselen etter olje styres i stor grad av vekstutsiktene i verdensøkonomien, som også er det viktigste for svingningene i den generelle risikoappetitten. Når oljeprisen er drevet av endringen i globale vekstutsikter, er det dermed naturlig at risikosentimentet, og dermed børsene og rentene, beveger seg i takt med svingningene i oljeprisen, skriver Borgen Gjerde videre.

Oslo Børs åpnet opp 0,9 prosent mandag morgen.

Sterkere krone som følge av angrepet

Angrepet på oljeinfrastrukturen i Saudi-Arabia og det tilhørende bykset i oljeprisen bidro også til en sterkere krone over helgen. Mandag 09.39 er kronen 9,92 mot euro.

- Med utsikter til fortsatt noe høyere oljepris og renteøkning fra Norges Bank denne uken, venter vi å se EURNOK ned mot 9,75 i løpet av den nærmeste tiden, skriver Nordeas Joachim Bernhardsen i morgenrapporten mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Mot euro styrket kronen styrket seg 6 øre over helgen til 9,89. Foto: Skjermdump Infront

Les mer: Aramco håper på å få oljeproduksjonen raskt opp igjen

Les mer: Aina trives best med vindjobb på land - nå kan tusenvis av nye jobber komme til havs

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.