- Norske turister slipper nok ikke unna den regninga der. For norsk næringsliv og økonomi er dette gode nyheter, men nordmenn på ferie må betale, sier Lars Mouland, sjefstrateg for kreditt og renter i Nordea, til Nettavisen.

Den norske kronen har svekket seg kraftig det siste døgnet og tirsdag koster en euro 9,75 kroner. Dette er er det klart dyreste euroen har vært på mot kronen i en julimåned siden euroen ble innført i 2001.

Dyrt i Spania - og Danmark

Det betyr at nordmenn som i disse dager ferierer i euroland, inkludert klassiske sydenland som Spania, Frankrike, Italia og Hellas, kan få historisk dyr sommerferie. Norske turister hos et annet populært feriemål, Danmark, lider forøvrig samme skjebne ettersom den danske kronen er bundet til euroen.

Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets sier at den kraftige nedgangen delvis skyldes de overraskende svake detaljhandelstallene, som ble lagt frem tidligere tirsdag. De viste at shoppingen i Norge falt 0,4 prosent i juni, drevet av en skikkelig smell i dagligvarehandelen.

- Vi så at kronen svekket seg mot euro da detaljhandelstallet kom og har falt videre etter det, så det er nok fort endel av forklaringen, sier hun til Nettavisen.

Fed-kutt

Mouland i Nordea viser dessuten til at kronen ofte er svak på denne tiden av året fordi mange er på ferie og det er mindre handel i finansmarkedene.

- Vi ser ofte en svak krone om sommeren, men så svak som dette har den jo aldri vært i denne måneden, sier Mouland.

Han mener at også onsdagens rentemøte i USA, der den amerikanske sentralbanken venter å kutte renten, bidrar til nedturen for krona.

- Mange lurer nok på hvordan Norges Bank kan fortsette å heve renten når de fleste andre land går i motsatt retning. Selv tror vi ikke dette vil ha så mye å si, men vi venter krona vil holde seg svak ut året, sier Mouland.

Bør være bevisst

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand, om selv for tiden ferierer i Spania, sier at folk bør ta hensyn til det når de er utenlands.

- Når kronen er så svak, bør folk tenkte ekstra på hva ting faktisk koster når de er på ferie. Vi får ikke så mye igjen for pengene nå som vi gjorde for noen år siden og folk bør tenke litt ekstra på som faktisk lønner seg å kjøpe når man er på ferie, sier Tvetenstrand.