Historisk gassavtale i Saudi-Arabia

For første gang siden oljeindustrien ble nasjonalisert i 1975, har regjeringen i Saudi-Arabia gitt vestlige selskaper grønt lys for å produsere olje og gass.

Det er britisk-nederlandske Shell og fransk-belgiske Total som har sikret seg den historiske gassavtalen i verdens mest oljerike land. Selskapene punger ut 14 milliarder norske kroner for lisensrettighetene i et avgrenset område i den saudiarabiske ørkenen, ifølge BBC.

De vestlige selskapene skal jobbe i et konsortium med det saudiarabiske statsoljeselskapet Aramco for å utvikle gassressursene.

Ifølge oljeminister Ali al-Naimi er avtalen den første i en serie liknende avtaler for å fremme industrialisering og økonomisk vekst i Saudi-Arabia. Landet antas å ha verdens fjerde største gassreserver.

Saudi-Arabia planla opprinnelig å selge gassrettigheter for svimlende 140 milliarder til blant annet ExxonMobil, men avtalen strandet tidligere i år etter at partene ikke greide å bli enige om betingelsene.

Statoil har i flere år snust på ulike muligheter i Saudi-Arabia, men selskapet skal ikke ha vært i konkrete forhandlinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.