Boligprisene i Norge steg med 4,8 prosent i januar. Korrigert for det som er normale sesongvariasjoner, var det en økning på 2,1 prosent.

- Det er normalt at boligprisene stiger mye i januar, kjent som den såkalte januareffekten. Men oppgangen i boligprisene i januar i år er den sterkeste i boligprisstatistikkens historie, og oppgangen er bredt forankret i hele landet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Siste 12 måneder har boligprisene økt med 6,8 prosent.

I Oslo steg boligprisene med 4,7 prosent i januar, korrigert for sesongvariasjoner var det en økning på 2,9 prosent. Boligprisene siste 12 måneder har boligprisene økt med 4,3 prosent.

Les også: Nå har boligmarkedet snudd: - Markant skjevhet

Sterk prisvekst

Det er imidlertid ikke bare i Oslo det har vært sterk prisvekst i årets første måned. I Bergen økte boligprisene med 5,7 prosent fra desember til januar, men 1,2 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

I Kristiansand og Stavanger med omegn var det en prisvekst på 5,3 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner var det henholdsvis 1,9 prosent og 1,8 prosent.

I Trondheim og Tromsø var boligprisene henholdsvis 3,9 prosent og 3,5 prosent høyere i januar, og korrigert for sesongvariasjoner var de henholdsvis 1 prosent og 0,8 prosent høyere.

Siste 12 måneder er det Kristiansand som har hatt kraftigst økning i boligprisene, en økning på 10,3 prosent.

Trondheim følger etter med 9,9 prosent og Bergen med 8,7 prosent. I Stavanger med omegn har boligprisene gått opp med 8,6 prosent siste 12 måneder, mens i Tromsø har prisene økt med 7 prosent.

Les også: Punger ut for eiendom på Oslos vestkant

Ny boliglov

- Den sterke oppgangen må sees i sammenheng med tilbudssiden i boligmarkedet, sier Lauridsen.

En lovendring som trådte i kraft fra årsskiftet har skapt flaskehalser i boligmarkedet over hele landet og ført til færre boliger på markedet, påpeker Lauridsen.

- Dette fordi de nye tilstandsrapportene tar lengre tid å lage, spesielt i en innkjøringsfase, og fordi det må lages nye tilstandsrapporter for boliger som har ligget for salg siden 2021. I tillegg har en del bygningssakkyndige trolig forlatt bransjen på grunn av nye regler og mer ansvar, sier han.

I en pressemelding tirsdag trakk også administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom trakk fram hvordan den nye boligloven påvirket salget i januar.

Buraas mener blant annet den nye loven er den viktigste årsaken til at det er blitt lagt ut lite boliger etter nyttår. Salgsvolumet for januar ligger ifølge DNB omtrent 25 prosent lavere enn det som er normalt.

Les også: Raser over nye priser for boligsalg på Finn.no: - Forbrukerne er fratatt ethvert valg

- Forventet

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund er ikke overrasket over den sterke boligprisveksten i januar.

- Markedet er preget av enda lavere tilbudsside enn normalt for årstiden i kjølvannet av et år med historisk sterk etterspørsel og rekordomsetning av boliger, sier han i en kommentar til Nettavisen.

- Varelageret var nesten bunnskrapt ved utgangen av 2021, og vi kan ikke forvente like høye omsetningsvolumer i 2022, påpeker han.

Spesielt i Oslo har tilbudssiden bidratt til en sterkere prisvekst i januar enn normalt, mener Geving.

Han sier at prisutviklingen mest sannsynlig blir langt mer moderat gjennom 2022.

Mange renteøkninger

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror imidlertid at den faktiske og forventede renteøkningen fra Norges Bank vil dempe prisveksten og føre til en moderat boligprisutvikling i 2022.

- Vi anslår en månedlig oppgang på 0,2 prosent justert for sesongvariasjoner) gjennom hele 2022, sa sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en pressemelding tirsdag.

- Vi erkjenner at januarveksten kan ende opp litt høyere enn dette, ettersom overgangen til nytt takstsystem har bidratt til at det er få boliger ute i markedet for tiden. Det er i så fall snakk om en relativt kortvarig effekt.

Hvis DNB Markets får rett, vil styringsrenten være oppe i 2 prosent sommeren 2023, i så fall det høyeste nivået siden 2011.

Meglerhuset spår fire renteøkninger i år på 0,25 prosentpoeng og to tilsvarende økninger i første halvår av 2023.

Obos-prisene økte

Det er ikke bare tallene for hele boligmarkedet som ble klart denne uken.

Prisveksten på Obos-leiligheter ble kjent tirsdag, og i Oslo steg prisene på brukte Obos-leiligheter med hele 6,9 prosent fra desember til januar, og med nesten like mye landsbasis.

I snitt har Obos-prisene i januar i perioden 2004 til 2021 økt med 3,5 prosent.