Torsdag kuttet Norges Bank styringsrenten til historisk lave 0,25 prosent, et kutt på 0,75 prosentpoeng. Krisetiltaket er det andre rentekuttet på svært kort tid etter at koronaviruset for alvor rammet Norge. Så langt er 1926 personer bekreftet smittet, hele nasjonen er stengt ned og næringslivet blør.
For bare åtte dager siden ble styringsrenten i første omgang kuttet med 0,5 prosentpoeng.
På kort tid har styringsrenten altså blitt redusert med til sammen 1,25 prosentpoeng. Flere banker var raskt ute med å melde om at de setter ned renten etter det første kuttet, men det går flere uker før du kan nyte godt av effekten.
Få med deg den siste utviklingen i vårt livestudio.
Fakta om Stortingets andre krisepakke
Partiene på Stortinget ble torsdag enige om en andre krisepakke for å demme opp for koronakrisen.
Her er hovedpunktene fra enigheten mellom Høyre, V, KrF, AP, Frp, SP og SV på Stortinget:
* Arbeidsgiveravgiften senkes med 4 prosentpoeng i to måneder
* Nav, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien
* Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av korona-pandemien så raskt som mulig.
* Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode.
* Nettundervisning fra voksenopplæring, Universiteter, Høgskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres
* Det etableres en kompensasjonsordning for bortfall av inntekter med 300 millioner til kultursektoren og 600 millioner til idretten og frivilligheten.
* Regjeringen bes sikre at forskyvning av inntekt, og dermed midlertidig inntektsøkning, som følge av de midlertidige korona-tiltakene ikke går til fradrag i bostøtten, og umiddelbart fremme eventuelle forslag som er nødvendig for å sikre dette. Bostøtte som er utbetalt i påvente av senere ytelse, må også avgrenses mot senere utbetalinger.
* Partiene på Stortinget ble mandag enige om den første økonomiske pakken for å demme opp for koronakrisen.
* Regjeringen varsler at de vil komme med ytterligere økonomiske tiltak 20. mars og 27. mars.
Nordea-kunder må vente på rentekutt
- Vi har vanligvis en varslingsfrist på seks uker for eksisterende kunder og har valgt å følge vanlig prosedyre. Hos oss trer endringene fra det forrige rentekuttet i kraft 29. april, sier kommunikasjonssjef i Nordea, Synne Ekrem, til Nettavisen.
- Vi skal strekke oss så langt vi kan for å hjelpe våre kunder som er i en vanskelig situasjon. Vi har vært raskt ute med å tilby avdragsfrihet til både privat- og bedriftskunder som er i en vanskelig situasjon på grunn av korona.
Nettavisen samler for deg: Her kan du lese alt om koronakrisen
Hjemmekarantene - dette gjelder nå
Oppdatert 19. mars.
Dette er råd til deg som er i hjemmekarantene fordi du er nærkontakt til en person med covid-19 eller har vært på reise i utlandet.
Hvem skal være i hjemmekarantene?
Hjemmekarantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på covid-19, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller som siste 14 dager har vært i utlandet.
Det er viktig at du er årvåken på utvikling av symptomer på luftveisinfeksjon. Dersom du er nærkontakt til en person med påvist covid-19 og får symptomer, skal du ringe lege.
Ved sykdom følges råd for hjemmeisolering: Råd til pasienter som isoleres i hjemmet
Hva innebærer hjemmekarantene?
Du kan gå ut av eget hjem, men anbefales å unngå nær kontakt med andre.
Dette gjelder for de med hjemmekarantene:
Skal ikke gå på skole eller jobb.
Dere som bor sammen kan omgås normalt dersom ingen i husstanden er syke
Skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
Skal ikke ta offentlig transport.
Bør unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand
Skal som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kafeer. Ved mangel på alternativer, kan du gå ut for å gjennomføre nødvendig ærender i butikk eller apotek, men du må sørge for holde tilstrekkelig avstand (det vil si 1-2 meter) til andre og unngå kø.
Kan gå tur ute, men hold minst 1 og helst 2 meters avstand til andre.
Da nærkontakter ikke har symptomer, ansees de å utgjøre en lav risiko for videre smitte. Det er derfor ikke nødvendig for deg og husstandsmedlemmer å følge spesielle råd for beskyttelse ut over håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak. God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.
Hjemmekarantene varer i 14 dager fra du har vært i kontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19 eller i 14 dager etter at du har vært i land som omfattes av karantenebestemmelser.
Hentet fra FHI.no (19. mars)
Nordea er langt fra den eneste banken som lar kundene vente på at renteendringen skal tre i kraft for sine kunder, noe som får landets toppolitikerne til å reagere.
- Jeg tror bankene bør tenke seg nøye om. Jeg tror veldig mange vil ha store problemer med å forstå det om det i denne akutte situasjonen tar seks uker før renteendringen trer i kraft. Folk skal ha tillit til bankene i fremtiden, etter at krisen er over. Den tilliten avhenger nok også av hvordan bankene håndterer situasjonen vi er i nå. De grepene Norges Bank har gjort får ikke effekt hvis bankene ikke følger etter, sier nestleder i Ap, Bjørnar Skjæran til Nettavisen.
- Folk forventer at bankene setter ned renten så raskt som overhodet mulig. Det er en forventning vi deler. Det ligger normalt en treghet i pengemarkedet slik at det går noe tid fra Norges Bank varsler om renteendring til hele pengemarkedet bankene låner fra følger etter. Men bankene bør som alle andre strekke seg ekstra nå fordi situasjonen er akutt for mange.
Les også: Flere krisetiltak er lagt frem - enorm kostnad
Etter det første rentekuttet fra Norges Bank fulgte flere banker etter og kuttet tilsvarende, med 0,5 prosentpoeng. Høyst trolig blir det ytterligere rentekutt etter at styringsrenten torsdag ble dumpet til 0,25 prosent. Men bankene har ikke mulighet for å bekrefte dette på grunn av at det det er markedssensitiv informasjon.
Les også: Folketomme gater i hele landet: - Surrealistisk. Føler jeg er med i en film
Siv Jensen vil ha rentekutt omgående
I Sbanken går det normalt to måneder før kunden får endret renten fra varselet kommer.
- På grunn av den ekstraordinære situasjonen gjorde vi et unntak sist ved at de nye rentekuttene ville tre i kraft allerede fra 30. april. Normalt er ventetiden åtte uker før kunden merker renteendringen, sier kommunikasjonssjef i Sbanken, Kristian Fredheim, til Nettavisen.
- Tiden får vise hvor raskt en eventuell endring av renten vil tre i kraft etter den siste endringen. Men da vi gjorde kuttet i forrige runde, og besluttet å sette den ned tidligere enn normalt, var det et tegn på at det er spesielle omstendigheter nå og tid for å tenke annerledes. Mange kjenner nå på usikkerhet og uro, og det er en del av vår totalvurdering.
Les også: Politikerne enige om ny kriselov
Les også: Oslo forbyr skjenking av alkohol
Slik forebygger du smitte
Folkehelseinstituttet kommer med en rekke råd til hvordan du kan forebygge smitte.
Gode hostevaner og god håndhygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med nytt koronavirus. Rådene nedenfor er gode råd for forebygging av smitte, uavhengig av om du er syk eller frisk.
Håndvask
- Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann, særlig etter hosting/nysing, etter toalettbesøk, før tilbereding av mat, før måltider, etter kontakt med dyr og ellers ved synlig skitne hender. Det anbefales å vaske hender når man kommer hjem etter å ha vært ute blant folk.
- Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit virker mot koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig, men husk at dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.
Hostevaner
- Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
- Tilstreb å hoste/nyse i et papirtørkle (som kastes etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.
Klesvask og rengjøring
- I husholdninger der det ikke er bekreftet smitte med koronavirus kan renhold utføres som vanlig. Vanlige renholdsmidler kan benyttes.
- I husholdninger der det er påvist smitte og isolering i hjemmet er aktuelt, se Råd til pasienter som isoleres i hjemmet
Andre forebyggende råd
- Som et generelt råd ved alle infeksjoner, bør syke personer holde seg hjemme og ikke komme på jobb/studiested/skole/barnehage.
- Fra 12. mars innførte Helsedirektoratet restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner.
- Dersom besøk ikke kan unngås, må avdelingen hvor pasienten ligger, først kontaktes per telefon, slik at nødvendige smitteverntiltak kan iverksettes.
- Begrens håndhilsning, kyssing og klemming – dette kan redusere overføring av smitte.
- Hold minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser, når det er mulig. Det inkluderer å begrense kontakt med andre, deltagelse i fritidsaktiviteter, restaurantbesøk osv. der det er mulig.
- Unngå å ta offentlig transport dersom mulig. Unntak gjelder for personer med kritiske samfunnsfunksjoner som skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.
- Unngå så langt det er mulig å ta deg i ansiktet – virus kan overføres fra hendene til munnen og slimhinnene i øyne og nese. Derfra kan viruset transporteres inn i kroppen
- Det anbefales ikke bruk av munnbind for friske personer utenfor helsetjenesten.
I storbanken DNB vil den første renteendringen ikke tre i kraft før 1. mai. De fulgte heller ikke hele rentekuttet til Norges Bank på 0,5 prosentpoeng, og satte den bare ned med 0,35.
Forrige finansminister og Frp-leder Siv Jensen forventer at bankene så raskt som mulig tilbyr lavere boliglånsrente til kundene sine, og at de utøver stor fleksibilitet.
- Nå har Norges Bank satt ned styringsrenten, og mange av bankene har varslet at de vil sette ned renten. Det må også komme folk til gode omgående. Vi er avhengige av at folk bruker penger for at hjulene i samfunnet skal gå rundt, at bedrifter ikke skal gå konkurs og dermed at arbeidsplasser blir borte, sier Jensen til Nettavisen.
- At renten på boliglån nå kuttes er også viktig for at folk skal få endene til å møtes dersom de får det vanskelig økonomisk.
Les også: Oppfordrer til kontaktløs betaling - likevel må du trykke på OK-knappen
DNB: Får 3000 søknader per dag
Arbeiderpartiet (Ap) peker på at både myndighetene og sentralbanken har gjort flere grep for å bedre likviditeten til husholdninger og bedrifter.
- I den vanskelige situasjonen landet vårt er i får mange økonomiske problemer, og da må bankene stille opp og være på tilbudssiden. Det er nå folk trenger hjelp, og jeg må understreke at situasjonen er ekstraordinær
Samtlige banker Nettavisen har snakket med sier at de vil gjøre mye for å hjelpe kunder som kontakter dem.
Pågangen har økt betraktelig siden regjeringen 12. mars meddelte befolkningen at Norge skulle stenges ned. Tiltakene som er innført er de strengeste og mest inngripende i fredstid.
Hver dag får bankene tusenvis av henvendelser fra bekymrede kunder.
- Hvordan bidrar DNB i den nasjonale dugnaden?
- Vi fokuserer på kunder som ønsker avdragsfrihet. Dette vil for mange lette den økonomiske situasjonen, og kanskje kan det monne mer enn et rentekutt. Vi tilbyr også bedriftskunder økt kassekreditt. Vi stiller også opp for tusenvis av kunder som har behov for rådgivning, og vi setter alle ressurser til for å svare på henvendelser, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB, Cecilie Skjennald, til Nettavisen.
- I en normalsituasjon mottar vi 150 søknader per dag om avdragsfrihet. Nå får vi over 3000 per dag. Slik har det vært siden slutten av forrige uke. Vi har også en egen hjelpetelefon for bedrifter som trenger råd i forbindelse med koronakrisen, og vi har opprettet en livechat for personkunder.
Les også: Ung koronapasient ligger i respirator på Oslo universitetssykehus
- Hva vil du si til dem som mener bankene ikke bidrar til den felles dugnaden i nasjonen?
- Vi er med på dugnaden, og skal selvfølgelig ta vår del av ansvaret for at både bedrifter og privatkunder skal komme gjennom denne krisen. Vi jobber alt vi kan for å få dette til.