Kl. 20 norsk tid kom beskjeden om at den amerikanske sentralbanken - Federal Reserve - setter opp styringsrenten med 0,75 prosentpoeng. Så mye har ikke renten vært satt opp med siden 1994. Et medlem i rentekomiteen ønsket bare en økning med 0,50 prosentenheter.
De lange statsrentene steg noe etter at meldingen kom, men har så falt noe. De toneangivende amerikanske børsindeksene reagerte først negativt, for så å ta seg opp igjen og stige kraftig.
Ved stengetid var industriindeksen Dow Jones opp 1 prosent, den teknologitunge Nasdaq-indeksen opp 2,5 prosent og den brede S&P 500-indeksen opp 1,5 prosent.
På spørsmål om hvorfor denne børsjubelen, svarer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets:
Les også: Halve prisen, men folk er likevel rasende: – Den h******* Biden!
Lite nytt
- Fordi det falt som en stein da vi mandag fikk vite det ville bli en økning på 0,75 prosentpoeng. Det er ingen nyheter i dag, sier sjeføkonomen. Nyheten han refererer til, er i den amerikanske finansavisen Wall Street Journal.
Med onsdagens heving ligger den amerikanske styringsrenten i intervallet 1,5 og 1,75 prosent. Sentralbanksjef Jerome Powell sier på en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid at det vil være passende med flere hevinger i tilsvarende tempo. Arbeidsmarkedet er stramt, og prisveksten er altfor høy.
Til tross for det er det full fest i aksjemarkedet 1 time etter den knusende rentedommen.
Optimisme
S&P 500 var i forkant av beskjeden opp snaue 1 prosent, men kl. 21.10 er oppgangen på pene 1,6 prosent. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen hadde før renteøkningen steget med pene 1,75 prosent. Aksjene i denne indeksen er spesielt rentefølsomme.
Kl 21.10 var det full fest på Nasdaq med en oppgang på 2,6 prosent, så dagens rentebeskjed får teknologiinvestorene til å juble.
Den svært viktige amerikanske tiårige statsrenten lå rett før kl. 20 i kveld på 3,40 prosent. Rett etter kunngjøringen har denne renten steget til 3,43 prosent, men var kl 21.10 nede på 3,38 prosent.
Les også: Storebrand advarer: Her er skrekkrapporten som bør bekymre Norges Bank
Milevis unna
Målet for Federal Reserve er etter hvert å få prisstigningen ned mot 2 prosent. Det målet er milevis unna, men rentekomiteen føler seg sterkt forpliktet til å nå dette målet, og da må det «passende» renteøkninger til fremover.
Spådommene har vært en renteøkning onsdag med enten 0,50 prosentpoeng - en dobbel heving - eller en trippel heving med 0,75 prosentenheter. Avhengig av økningen, kan det få store utslag i finansmarkedene.
Sentralbanken skriver at overordnet ser økonomien ut til å ha tatt seg opp etter en nedgang i første kvartal. Sysselsettingsveksten har de seneste månedene vært robust, og arbeidsledigheten har holdt deg lav.
Prisstigningen er høy, som gjenspeiler ubalanser i tilbud og etterspørsel, som følge av koronapandemien, høyere energipriser, men også et generelt prispress.
Les også: Mot ekstrem rentesmell: – Aldri tidligere opplevd så mye negativt på en gang
Villrede
En forventet kraftig renteøkning i dag kommer etter en dobbel renteheving i mai med 0,50 prosentpoeng. Det normale er at rentene i USA endres med 0,25 prosentpoeng av gangen.
Markedet har vært i villrede om hevingen ville bli på 0,50 prosentpoeng eller hele 0,75 prosentpoeng. I mai signaliserte sentralbanken en ny heving med 0,50 prosentenheter.
Men både de skyhøye inflasjonstallene for mai (8,6 prosent) og avisartikkelen talte for 0,75 prosentpoeng. Nordea Markets spådde en trippel renteøkning etter denne artikkelen.
Utslagene i aksjemarkedet kan også bli store. Investorene frykter både kraftig prisvekst og mye høyere renter. Det er negativt for aksjer.
Les også: Høyeste prisvekst siden 1988 – stiger mer enn ventet
Uforutsigbart
Komiteen er opptatt av at invasjonen i Ukraina skaper forferdelige menneskelige og økonomiske påkjenninger. Invasjonen setter et ytterligere press på prisene, samtidig som koronanedstengingen i Kina skaper problemer for vareleveransene. Rentekomiteen er derfor svært opptatt av inflasjonsfaren fremover.
DNB Markets skrev på morgenen at hvordan markedene påvirkes, er veldig vanskelig å si. Markedsutslagene i vil ifølge DNB i stor grad avhenge av hva sentralbanken sier om inflasjonen og renteutsiktene fremover.
Antyder de en høyere rentetopp, kan renteforventningene, og dermed den viktige 10-årsrenten stige enda mer.
På den ene siden er det betryggende at sentralbanken hever renten mye og raskt. Det viser at de tar inflasjonstrusselen alvorlig.
Les også: Ny Biden-blemme: - Han vet ikke om han kommer eller går
Over 4 prosent
Jo raskere renten heves, desto mindre trenger sentralbanken å heve totalt sett. Men investorene tror nå at renten til slutt topper ut på 4 prosent, mot tidligere 3,45 prosent.
NHO spår til sammenlikning at den norske styringsrenten til slutt kan havne på 3 prosent.
Handelsbanken skrev tidligere denne uken at Federal Reserve tydelig har sagt at de nøyer seg blir en dobbel renteøkning. En økning med 0,75 prosentpoeng vil være et brudd med signalene. Det kan sette sentralbankens troverdighet på spill.
Les også: Tilbyr lån til 115 prosent rente: – Det er helt hinsides
Ombestemt seg
Handelsbanken holdt dermed fast på 0,50 prosentenheter. Men i morgenrapporten onsdag mener banken at i dag ville det store flertallet av ekspertene ha gått for en trippel heving
Ved utgangen av 2022 venter markedet at den amerikanske styringsrenten er oppe på 3,3-3,4 prosent. Det vil i så fall nærmere 2 prosentpoeng høyere enn forventningene for den norske styringsrenten.