*Nettavisen* Økonomi.

Historisk sjanse til alle med lån

Christine Warloe Nordea Foto: Johnny Syversen

Gjør dette og sov godt i flere år.

04.06.12 15:32

Du fikk det kanskje med deg fredag. Lånekassen kutter fastrentene og tilbyr nå tidenes laveste rente for dem som vil binde for ti år.

Som tabellen øverst til venstre viser har fastrenten i Lånekassen rast på litt over ett år. I april 2011 tilbød Lånekassens en fastrente over ti år på 4,72 prosent. Tilbudet som nå gjelder til 12. juni er 3,07 prosent nominelt og 3,23 prosent effektivt (NA24s anslag). Nedgangen er på 1,65 prosentpoeng eller mellom 32 og 35 prosent avhengig om vi ser på nominell eller effektiv rente.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Sammenlignet med bankens beste fastrenter på boliglån går Lånekassen av med en klar seier. Som tabellen under viser tilbyr Fana Sparebank landets billigste landsdekkende fastrentetilbud akkurat nå. Fana Sparebank tilbyr en fastrente over ti år på 4,27 prosent - nos som er over ett prosentpoeng høyere enn Lånekassens tilbud.

Bank- og finanseksperter NA24 har snakket med er enstemmig i sin dom. En fastrente over ti år er et meget godt tilbud til folk som vil sove godt i ti år.

- Bind, dette er et supertilbud
- Mitt råd er å binde renten – dette er et supertilbud! Bind gjerne for 10 år, for dette er en historisk knallrente, sier forbrukerkonom i Nordea christine Warloe til NA24.

Hun peker på at for et studielån på 300.000, er merkostnaden ved tiårsbinding kun hundre kroner måneden.sammenlignet med prisen for å binde i tre år.

- En annen god grunn til å binde med lang horisont, når man først er ute i et slikt ærend, det er det at studielånet er det siste lånet man bør betale ned. Lånet er personlig – det kan ikke arves, i motsetning til boliglån. I tillegg har lånekassen ordninger hvis man skulle bli arbeidsledig eller ufør. Sistnevnte kan man også få for vanlig boliglån, men det koster penger. Ellers – jeg hadde ikke vært så bekymret for om man absolutt treffer bunnen for studielånsrenten. Dette er uten tvil et meget gunstig nivå, sier Warloe.

- Et meget godt tilbud
Privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank ser også med blide øyne på Lånekassens tilbud.

- Lånekassens tilbud om å binde renta i 10 år til 3,065 prosent er et godt tilbud når en sammenligner med hva Fokus Banks laveste fastrente på boliglån med 10 års binding har vært. Vår flytende boliglånsrente er 3,65% akkurat nå - mot all time low 2,65 prosent i dette årtusen, sier Haftorn Iversen til NA24.

Hennes generelle anbefaling er at dersom du vurderer å binde renta, bør det gjøres for minimum fem år.

- Bør kundene slå til nå? Det er ingen tvil om at når en ser tilbake, er fastrentene meget lave akkurat nå. I så måte kan tida være moden for å binde renta for de av oss som vurderer dette som et alternativ. Det store spørsmålet er selvsagt hva fremtiden bringer, og hvorvidt uroen vi har i økonomiene rundt oss kan sende de lange rentene ytterligere ned, sier hun.

De lange rentene har falt de siste dagene. Fokus Banks 10 årsrente i dag er nede på all time low på nominelt 4,15 prosent.

- Jeg anbefaler ingen å spekulere i fastrenta da det å time et rentemarked/slå til på rentebunnen er vanskelig. Trygghet og forutsigbarhet bør stå i fokus dersom en velger å binde renta på lånet. Videre er det viktig at rentesatsen du binder på er en rente du kan leve med også hvis fastrenta skulle falle ytterligere, sier Haftorn Iversen.

- Fabelaktig lav rente
- Renten er fabelaktig lav på Lånekassens nye fastrentetilbud. Det er det ingen tvil om, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen til NA24.

Han er allikevel forsiktig med å anbefale rentebinding.

- Får du tilbud om lav rente over ti år, er jo det fordi renteforventningene er lave i lang tid fremover. Og da kan du like godt beholde den flytende renta. I Lånekassen er den faktisk et halvt prosentpoeng lavere enn 10-årsrenta, poengterer Gundersen.

Han mener det nærmer seg spekulasjon å binde renta for at det skal lønne seg.

- Jeg tror historien har vist at over tid har flytende rente vært mest gunstig. Og de færreste klarer å treffe rentebunnen, det kan jo henda at renta skal videre ned. Men for noen er rentebinding det riktige: Du bør absolutt binde renta på studielånet hvis du ikke tåler at renta stiger utover det du kan binde til i dag, sier Gundersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.