YOUNGSTORGET (Nettavisen Økonomi): Eiendom Norge og FINN.no hadde tirsdag invitert til frokostmøte om leieprisstatistikken (se nederst) for tredje kvartal.

Og tallene viser at leieprisene har steget med 2 prosent i tredje kvartal og med 6 prosent det seneste året. I Oslo koster det nå i gjennomsnitt 16.000 kroner i måneden å leie en leilighet, 23.500 kroner for et hus.

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en historisk sterk oppgang i i utleieboligprisene i Norge i tredje kvartal sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

– Den sterke veksten i leieprisene vi har sett i kjølvannet av pandemien fortsatte i tredje kvartal, og det er særlig i Stavanger-regionen og i Oslo at veksten i leieprisene er sterk, sier Lauridsen.

Les også: Mener det må bli større sprik i boligprisene: – Jeg er egentlig ikke bekymret i det hele tatt

Rogaland på topp

Den sterkeste oppgangen i kvartalet hadde Stavanger og Sandnes med 4,7 prosent, etterfulgt av Oslo med 2,5 prosent. Det seneste året er oppgangen for Stavanger/Sandnes hele 15,3 prosent etterfulgt av Oslo med 6 prosent.

Deretter fulgte Bergen med en oppgang på 3,9 prosent og Trondheim med en oppgang på 2,5 prosent. I Bergen må man typisk ut med 13.700 kroner i måneden for en leilighet, det samme i Trondheim og snaue 14.000 kroner i måneden i Stavanger,

– Leieprisene i Stavanger-regionen begynner nå å nærme seg topp-nivået før oljebremsen i 2014, og i rene tall er veksten svært stor gjennom året. Den svake utviklingen i både leie- og eie-boligmarkedet i regionen er definitivt over, sier Lauridsen.

Han mener den kraftige oppgangen må ses i sammenheng med at mange leiekontrakter reguleres med konsumprisindeksen. Og ferske tall viser her en oppgang på hele 6,9 prosent fra september 2021 til september 2022.

Les også: Skal du selge bolig? DNB mener dette er helt avgjørende nå

Byks oppover

I Oslo har leieprisene historisk ligget nær utviklingen i konsumprisindeksen, men oppgangen nå er blant de sterkeste som er målt. Hovedstaden ikke hatt store sesong- eller konjunktursvingninger som i de andre store byene i Norge.

– De siste kvartalene har imidlertid leieprisene gjort et kraftig byks oppover, etter en svak utvikling under pandemien, sier Lauridsen.

Antall annonserte leiligheter i Oslo er kraftig ned det seneste året, og på landsbasis er antallet utleieleiligheter nesten halvert fra fjerde kvartal 2020 til tredje kvartal 2022.

I andre kvartal var det en historisk sterk økning i utleieboligprisene, oppgangen var på 2,7 prosent. Fra andre kvartal 2021 til andre kvartal økte leieprisene med 4,2 prosent.

Den sterkeste oppgangen i andre kvartal hadde Stavanger og Sandnes med en oppgang på 5,2 prosent, etterfulgt av Oslo med 3,2 prosent og Trondheim med 2,5 prosent.

Svakest økonomi

Utleieboligmarkedet i Norge er ifølge Eiendom Norge dominert av småskala private utleiere. Leietakerne har som regel svakere økonomi enn gjennomsnittet i Norge.

– Det betyr at øke leiepriser rammer de svakeste av oss sterkere, sier Lauridsen.

Leieprisstatistikken utgis av Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no. Indekstallene er basert på faktiske inngåtte kontraktspriser fra utleie-aktørene nevnt under «datagrunnlag» i et gitt kvartal.

Statistikken er basert på data fra henholdsvis: FINN, Utleiemegleren, Heimstaden, Krogsveen, Leiebolig, Sem & Johnsen, Eiendomsmegler 1 SR og USBL fra og med 2012.