ALNABRU (Nettavisen Økonomi):XXL tapte 19 millioner kroner og hadde fallende omsetning i første kvartal 2019, noe som er svært uvant kost for Norges største sportskjede.

XXL har nemlig hatt sammenhengende salgsvekst hvert eneste år helt siden oppstart i 2001. Selskapet har i tillegg meldt om salgsvekst på årsbasis 18 kvartal på rad, siden 2014, da selskapet gikk på børs. Det ble det bråstopp på nå.

Det siste året har imidlertid selskapet blitt kritisert, og kritisert seg selv, for å prioritere salgsvekst foran bedre lønnsomhet, blant annet ved å selge varene sine altfor billig.

Aldri salgsfall

Salgsinntektene falt tre prosent i første kvartal til 2.014 millioner kroner, tynget av en dårligere vinter enn i 2018. I fjor hadde XXL en salgsvekst på 21 prosent i første kvartal.

- Det er en kombinasjon av at vi har hatt mange færre butikkåpninger og vi hadde en veldig god vinter i fjor, både i Norge og Sverige. Dessuten har vi fokusert mer på å tjene penger enn å ha salgsvekst, sier hovedaksjonær og arbeidende styreleder i XXL, Øivind Tidemandsen, til Nettavisen Økonomi.

Selv om driftsresultatet er bedre, tyder det på at selskapet fortsatt har en vei å gå før de er ute av uføret.

Aksjonærene er imidlertid fornøyd med den økte lønnsomheten, og selskapet stiger seks prosent på børsen.

Turbulent

XXL hadde et ekstremt turbulent år i fjor, med to sjefsavganger og gigantiske tap på storsatsinger som Black Friday. Resultatet til selskapet ble halvert og 250 millioner kroner forsvant dermed fra resultatet.

Børskursen falt i fjor fra 85 kroner til 26 kroner, altså med 70 prosent.

For å få skipet på rett kjøl, hentet selskapet inn gründer Øivind Tidemandsen som arbeidende styreleder og forfremmet IR-kontakt Tolle Grøtterud til ny toppsjef på midlertidig basis.

De har innrømmet at veldig mye gikk feil i året som gikk.

- Jeg er flau over dette. Det er veldig svake tall, sier midlertidig konsernsjef Tolle Grøterud på selskapets forrige kvartalspresentasjon.

Bedre lønnsomhet

XXL kan imidlertid trøste seg med at de bruttoresultatet, eller ebitda, er litt bedre enn i fjor på 55 millioner kroner, mot 51 millioner kroner i første kvartal i fjor.

Selskapet skriver at tiltak for å bedre lønnsomheten til selskapet har begynt å gi positive resultater, men påvirker samtidig salgsvolumet negativt.

- XXL gjør alt vi kan for å finjustere og balansere omsetningsveksten mot margin-utviklingen, skriver selskapet.

Svake norske salgstall

For den norske virksomheten, skriver selskapet at de opplevde en blandet og mer utfordrende vinter i år enn i fjor, som var lang og kald gjennom hele første kvartal.

"Gode vinterforhold kom sent i januar i de fleste regionene av Norge og varte bare en kort periode. Februar var negativt påvirket av varme temperaturer. Våren kom sent i mars i flere regioner og XXL opplevde en tilsvarende vekst i salget, skriver selskapet.

Omsetningen i eksisterende butikker i Norge falt hele 10,3 prosent i kvartalet, men ble delvis motvirket av at de åpnet nye butikker. Salget var imidlertid likevel svakere enn i samme kvartal i fjor.

Samtidig er lønnsomheten markant bedre for den norske virksomheten, med et driftsresultat på 206 milllioner kroner, mot 153 millioner i samme kvartal i fjor.

- Vi tapte markedsandeler i Norge, men det handler om mindre fokus på salg enn lønnsomhet, sier Grøterud.